Ματσάκης: “Ακραία και «υστερικά» τα μέτρα απέναντι σε έναν ιό που έχει προκαλέσει πολύ λιγότερους θανάτους από την εποχική γρίπη”

Ο γνωστός ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να άρει αμέσως τα περιοριστικά μέτρα, χαρακτηρίζοντάς τα ως ακραία και «υστερικά» απέναντι σε έναν ιό που έχει προκαλέσει πολύ λιγότερους θανάτους από την εποχική γρίπη.

«Είναι πλέον προφανές ότι η πανδημία του κορωνοϊού τελειώνει. Και αυτό, όχι λόγω των αυστηρών και υπερβολικών μέτρων κατά του πληθυσμού, αλλά μάλλον από την έλευση του καλοκαιριού και τη φύση του ίδιου του ιού », έγραψε ο κ. Ματσάκης σε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη καθώς και σε διάφορους οργανισμούς , συμπεριλαμβανομένης της Ιατρικής Ένωσης Κύπρου, του Εμπορικού Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

​Αντικατοπτρίζοντας έναν αυξανόμενο αριθμό εμπειρογνωμόνων σε όλο τον κόσμο, ο Ματσάκης είπε ότι, ενώ σίγουρα πρέπει να ληφθούν ορισμένα προστατευτικά μέτρα, αυτά πρέπει να μετρηθούν και να είναι αναλογικά, ώστε η θεραπεία να μην είναι χειρότερη από την ασθένεια.

Τονίζοντας ότι οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται σε νηφάλια αξιολόγηση των δεδομένων, ενώ ανέφερε επίσης ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι περίπου 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την κοινή γρίπη παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Αυτό συγκρίθηκε με τους περίπου 150.000 θανάτους (μέχρι 20 Απριλίου) που αποδόθηκαν στον Covid-19.

«Μας είπαν ότι ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο σοβαρός από την εποχική γρίπη. Μέχρι σήμερα στην Κύπρο, 12 άτομα έχουν πεθάνει λόγω κορωνοϊού. Κατά την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι, 18 άτομα πέθαναν μόνο από τη γρίπη Α.

​«Ας σημειωθεί ότι… όλοι οι νεκροί από τον κορωνοϊό ήταν ηλικιωμένοι και / ή έπασχαν από σοβαρές, και ενδεχομένως θανατηφόρες, υποκείμενες ασθένειες. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για την πρόληψη τέτοιων θανάτων αλλά αυτά τα περιστατικά υπήρχαν πάντα στην ιατρική. ”

Αμφισβητώντας την αφήγηση για ανάγκη «ισοπέδωσης της καμπύλης», ώστε να μην κατακλύζεται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ο κ. Ματσάκης δήλωσε ότι από τις 20 Απριλίου υπήρχαν μόνο οκτώ ασθενείς με κορωνοϊό σε αναπνευστήρες σε όλο το νησί.

“Λάβετε υπόψη ότι κάθε μέρα, υπό κανονικές συνθήκες, έχουμε διπλάσιο αριθμό ασθενών που πάσχουν από άλλες ασθένειες … σε αναπνευστήρες σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές ιατρικές εγκαταστάσεις.”

Ο γιατρός αμφισβήτησε επίσης τους ισχυρισμούς ότι ο Covid-19 είναι πολύ πιο μεταδοτικός από την εποχική γρίπη. Αν αυτό ήταν αλήθεια, και δεδομένης της μόλυνσης που καταγράφηκε μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των ατόμων που εργάζονται σε σούπερ μάρκετ και αρτοποιείων, της αστυνομίας, του αεροδρομίου και του κτηματολογίου, σήμερα έως και 90 τοις εκατό του κυπριακού πληθυσμού έπρεπε να είχαν μολυνθεί.

«Είναι προφανές ότι δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των μολύνσεων από κορωνοϊό είναι πολύ χαμηλότερος από τις λοιμώξεις από την εποχική γρίπη. Και ας μην θεωρηθεί ότι ο σχετικά μικρός αριθμός επιβεβαιωμένων μολύνσεων από κορωνοϊό είναι αποτέλεσμα των αυστηρών περιορισμών.

«Επειδή, δεδομένου του αριθμού των επιβεβαιωμένων φορέων, του μεγάλου αριθμού επαφών που είχαν… το σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου γίνει η τελική διάγνωση, η εξάπλωση σε διάφορους οργανισμούς (νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ κ.λπ.) στην κοινότητα, τότε ο αριθμός περιπτώσεων με ή χωρίς περιορισμούς θα έπρεπε να ήταν πολύ υψηλότερος από ότι στην πραγματικότητα.

Σίγουρα τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να έχουν βοηθήσει σε κάποιο βαθμό, αλλά σε πολύ μικρό βαθμό κατά τη γνώμη μου. ”

​Ζυγίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κλειδώματος, ο γιατρός σημείωσε ότι η προσέγγιση για τον Covid-19 στερεί πολλούς ασθενείς από θεραπεία για μια σειρά από άλλες ασθένειες, καθώς έχουν αναβληθεί πολλές χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ οι άρρωστοι δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο εξαιτίας του φόβου.

«Οι άνθρωποι στερούνται από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τους, το έργο τους, το να ασκούν τη θρησκεία τους, τα έθιμά τους, την κοινωνική και οικογενειακή επαφή. Και έχει συμβεί μια τεράστια οικονομική καταστροφή που ο Θεός ξέρει μόνο πότε θα καταφέρουμε να τη διορθώσουμε, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους με αφόρητες θυσίες.

Ο Ματσάκης κατηγόρησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ανύψωση του τρόμου του coronavirus, κάνοντας το κοινό να σταθεροποιήσει τα προγράμματα ανίχνευσης της τηλεόρασης παρέχοντας συνεχείς ενημερώσεις για τον αριθμό των θανάτων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, υπήρξαν περίπου 40.000 θάνατοι Covid-19. Αλλά αυτό που δεν αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, είναι ότι πέρυσι περίπου 80.000 άνθρωποι εκεί πέθαναν από εποχική γρίπη – αν και μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ είχε εμβολιαστεί.

Ο γιατρός συνέχισε συμβουλεύοντας τον πρόεδρο να διαλύσει τη μονάδα επιδημιολογικής παρακολούθησης του υπουργείου Υγείας, αντικαθιστώντας την με δύο ή τρεις ανώτερους τεχνοκράτες, βοηθώντας άμεσα τον υπουργό υγείας.

Αναγνωρίζοντας το έργο της επιδημιολογικής ομάδας, πολλοί από τους οποίους θεωρεί εξέχοντες επιστήμονες, ο Ματσάκης δήλωσε ότι «και αυτοί ίσως είχαν παρασυρθεί από την άνευ προηγουμένου παγκόσμια υστερία που περιβάλλει τον κορωνοϊό».

Ο κ. Ματσάκης συνέστησε επίσης να οριστεί ένα μόνο γενικό νοσοκομείο για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19, επιτρέποντας σε όλα τα άλλα νοσοκομεία να επαναλάβουν τις κανονικές τους λειτουργίες.

Τελειώνοντας ανάφερε τα εξής : «Κύριε Πρόεδρε, μην παρασυρθείτε από τον φόβο και τον πανικό που φαίνεται να έχουν πιάσει την πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας. Λάβετε υπόψη τη γνώμη της «αιρετικής μειονότητας», την οποία ορισμένοι λένε ότι εκπροσωπώ ».

Αναφέροντας τα διαπιστευτήριά του για να μιλήσει για το θέμα, ο Ματσάκης είπε ότι έχει πτυχίο στη μικροβιολογία και διδακτορικό στη βιοχημεία. Πήρε το ιατρικό του πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Cambridge το 1984, και ειδικεύτηκε στην ιατροδικαστική στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, όπου του απονεμήθηκε το MPhil το 1992.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy