Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: “Οι Ρώσοι διοικητές έλαβαν διαταγή για εισβολή”

Οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στάλθηκε διαταγή στις στρατιωτικές διοικήσεις της Ρωσίας να προχωρήσουν σε εισβολή στην Ουκρανία, μετέδωσαν χθες Κυριακή αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες κατασκοπείας, που δεν κατονόμασαν

Αυτές οι πληροφορίες ώθησαν τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δηλώσει την Παρασκευή «πεπεισμένος» ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε η εφημερίδα Washington Post, αποδίδοντας τις σε ανώνυμες πηγές, χωρίς απευθείας επίκλησή τους.
Όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν τις πληροφορίες αυτές, στις οποίες αναφέρθηκαν και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ.
Την Παρασκευή, αξιωματούχος του Πενταγώνου υποστήριξε πως πάνω από το 40% των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας πλέον έχει λάβει θέση επίθεσης, συμπληρώνοντας ότι η φάση της αποσταθεροποίησης της χώρας από τη Ρωσία έχει «αρχίσει».
Κινήσεις στρατευμάτων προς τα σύνορα παρατηρούνται από την Τετάρτη, είπε ο αξιωματούχος αυτός.
Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί εδώ κι εβδομάδες ότι η Μόσχα αναζητεί κάποιο πρόσχημα στα σύνορα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία. Χθες Κυριακή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε πως «όλα» δείχνουν ότι η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα της εισβολής.
Η Ρωσία αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση και απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως την απόσυρση δυνάμεων του NATO από την ανατολική Ευρώπη, κάτι που απορρίπτουν οι δυτικοί.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy