Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη

Απαγορεύουν πτήσεις οι χώρες

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει εξαιτίας της νέας μετάλλαξης B.1.1.529  η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα.
Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί για για την καλύτερη κατανόηση του χρονοδιαγράμματος των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να διευκρινιστεί αν αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος θα πρέπει να χαρακτηριστεί παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας.
Σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής έχουν αναφερθεί και οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή έχει “μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων”.
Η νέα απειλητική και σύμφωνα με τους ειδικούς ιδιαιτέρως μολυσματική μετάλλαξη της Μποτσουάνα έχει ήδη εντοπιστεί σε τέσσερις χώρες.
Ανάμεσα σε αυτές και το γειτονικό Ισραήλ, με το Υπουργείο της χώρας να κάνει λόγο για ανησυχητική εξέλιξη.
Η νέα παραλλαγή, σύμφωνα με το ισραηλινό  υπουργείο Υγείας εντοπίστηκε σε ένα άτομο που επέστρεψε στο Ισραήλ από το Μαλάουι.
Ανησυχία και στην Κύπρο 
Συναγερμός σήμανε και στην Κύπρο μετά τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης στο Ισράηλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, ο Υπουργός Υγείας έδωσε αυστηρές οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες όποιος φτάνει στην Κύπρο από το Ισραήλ θα υποβάλλεται σε εξέταση PCR ή rapid τεστ, είτε είναι εμβολιασμένος είτε όχι.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπάρχει ενδεχόμενο το Ισραήλ να αλλάξει κατηγορία. Η νέα κατηγοροιοποίηση χωρών αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα.
«Μπλόκο» Κομισιόν σε πτήσεις από Ν. Αφρική
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε.
Απαγορεύουν πτήσεις οι χώρες
Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι απαγορεύουν ή προτίθενται να απαγορεύσουν τις πτήσεις από περιοχές της Ν. Αφρικής.
Έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στην λίστα των «κόκκινων χωρών» της Αγγλίας αφού η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε έντονη ανησυχία για μια νέα παραλλαγή.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική θεωρείται από τους επιστήμονες το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια.
Την ίδια ώρα, η Γερμανία θα κηρύξει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού.
Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα με την πηγή.
Η Ιταλία απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, το ίδιο έπραξε και η Τσεχία.
Και η κυβέρνηση της Ολλανδίας αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά τις πτήσεις από το νότιο τμήμα της Αφρικής.
Λαμβάνουν μέτρα και Ασιατικές χώρες 
Η Σιγκαπούρη γρήγορα ακολούθησε τη Βρετανία, με το υπουργείο Υγείας της να ανακοινώνει ότι θα περιορίσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και κοντινές της χώρες για προληπτικούς λόγους.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επίσης αποφάσισε να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους για επισκέπτες από τη Νότια Αφρική και άλλες πέντε αφρικανικές χώρες.
Μετά την χαλάρωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα κάποιων από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει, η κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας εξέδωσε οδηγία προς όλα τα κρατίδια της χώρας να πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους και τεστ στους ταξιδιώτες διεθνών πτήσεων από τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες “κινδύνου”.
Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από χώρες “υψηλού κινδύνου” στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου θα πρέπει να παραμένουν σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις καραντίνας για 14 ημέρες.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy