Εμβιλά όπως.. Βαρέλα

Η ιστορία κάνει κύκλους και αυτό απεδείχθη για ακόμη μια φορά

Το χθεσινό γκολ του Εμβιλά στην εκτός έδρας επικράτηση του Ολυμπιακού κόντρα στον Βόλο (1-2) μας πηγαίνει τρία χρόνια πίσω, με πρωταγωνιστή τον Βαρέλα σε εκείνο το απόγευμα της Τούμπας και στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ ( 0-3 α.α. ).

Η ιστορία κάνει κύκλους και αυτό απεδείχθη για ακόμη μια φορά. Στη χθεσινή αναμέτρηση ΝΠΣ Βόλος – Ολυμπιακός (1-2), οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν των Βολιωτών, με τον Εμβιλά να γίνεται σκόρερ ενός αμφιλεγόμενου γκολ που δημιουργεί εντάσεις. Στο 83’ ο Γιαν Εμβιλά με ένα σουτ μέσα από την μεγάλη περιοχή στέλνει τη μπάλα με σχετική άνεση στα δίχτυα για το 2-1. Όμως, μπροστά από την εστία του τερματοφύλακα του Βόλου βρέθηκε ο εκτεθειμένος Αχμέντ Χασάν. Για να μην ανακόψει την πορεία της μπάλας, ο Αιγύπτιος σήκωσε το πόδι του επιτρέποντας έτσι στον συμπαίκτη του να σκοράρει. Ο διαιτητής της αναμέτρησης, Φάμπιο Βερίσιμο, μετά από υπόδειξη του VAR, θέλησε να δει με τα ίδια του τα μάτια την φάση για την οποία οι Βολιώτες διαμαρτύρονται. Αφού την έλεγξε, θεώρησε πως το γκολ είναι έγκυρο, το κατακύρωσε υπέρ του Ολυμπιακού και το παιχνίδι συνεχίστηκε με το σκορ 1-2.

Άκουσα και διάβασα πολλές θεωρίες περί «κανονισμών» και γκρίνιες κυρίως από αντί – Ολυμπιακούς. «Εμποδίζει το οπτικό πεδίο του τερματοφύλακα» , «Δε δίνει τη δυνατότητα στον τερματοφύλακα να πηδήξει για να μπλοκάρει τη μπάλα» και διάφορες, κατ’ εμέ, ανοησίες που δείχνουν άγνοια του αθλήματος. Ο τερματοφύλακας του Βόλου τη στιγμή του σουτ βρίσκεται σχεδόν 1.5 μέτρο μακριά από τον εκτεθειμένο Χασάν. Σε κανέναν πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος ο οποιοσδήποτε τερματοφύλακας δε θα είχε πρόβλημα να πηδήξει και να μπλοκάρει τη μπάλα. Με ή χωρίς τον Χασάν σε αυτή τη θέση, η κατάληξη θα ήταν η ίδια. Όλες οι άλλες θεωρίες είναι για να δημιουργείται κλίμα και να έχουμε θέματα για συζήτηση στο βαρετό και χωρίς ενδιαφέρον ελληνικό πρωτάθλημα. Συμφωνώ και συμμερίζομαι την απόφαση του Πορτογάλου διαιτητή, ο οποίος δικαιολογημένα και για το καλό του αθλήματος δεν επηρεάστηκε από εξωγενείς παράγοντες.

Με τη λήξη του αγώνα, το μυαλό μου κατευθείαν γύρισε τρία χρόνια πίσω, όταν το 2018 συνέβη ένα παρόμοιο γεγονός, πολύ μεγαλύτερης σημασίας. Στις 11/3/2018, στο Στάδιο της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ έδινε έναν αγώνα ζωής και θανάτου κόντρα στην διεκδικήτρια του τίτλου ΑΕΚ. Στο 90ο λεπτό, μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Φερνάντο Βαρέλα «πέταξε» πάνω από τους αντίπαλους αμυντικούς και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Ο διαιτητής Κομίνης έδειξε τη σέντρα, οι περισσότεροι παίκτες της ΑΕΚ έδειχναν να αποδέχονται την κατάσταση και φάνηκε πως ο ΠΑΟΚ θα είναι ο νικητής του αγώνα. Να που όμως κάποιοι άρχισαν τις διαμαρτυρίες. Μερικοί παίκτες της ΑΕΚ «χύμηξαν» στον επόπτη και στον διαιτητή υποστηρίζοντας πως το γκολ δε μετρά. Το παιχνίδι πάγωσε και η νύχτα συνεχίστηκε με ευτράπελα και εισβολή του προέδρου και του τεχνικού επιτελείου του ΠΑΟΚ. Να θυμίσουμε πως όλα αυτά συνέβησαν όταν ακόμη δεν είχαμε τη δυνατότητα χρήσης VAR στη Superleague, άρα «ότι γράφει, δε ξεγράφει». Ο διαιτητής έδειξε σέντρα και το παιχνίδι όφειλε να συνεχιστεί. Όπως και χθες, έτσι και τότε ο Μαουρίτσιο, ο οποίος τη βρισκόταν πίσω από τον Μπάρκα, άνοιξε τα πόδια του με σκοπό να αποφύγει τη μπάλα, που κατευθυνόταν στα δίχτυα. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, η αντίδραση του τερματοφύλακα τα λέει όλα. Απαρηγόρητος είχε αποδεχθεί την μοίρα του. Ο ανήμπορος Μπάρκας δε θα την απέκρουε και θα πηγαίναμε όλοι στα σπίτια μας ήρεμοι, χωρίς να χρειαστεί να ζήσουμε στιγμές «Φαρ Ουέστ». Μπορεί το γκολ του Εμβιλά να μην είχε ιδαίτερη σημασία, μιας και το πρωτάθλημα δύσκολα θα ξεγλιστρήσει από τα χέρια του Ολυμπιακού, αλλά το γκολ του Βαρέλα στέρησε την πολυπόθητη κούπα από τον κόσμο του ΠΑΟΚ.

Να μη ξεχνάμε πως οι κανονισμοί είναι ίδιοι για όλους και δε θα αλλάζουν προς τέρψη κόκκινων, κίτρινων, πράσινων και ασπρόμαυρων. Τροφή για σκέψη όλα αυτά και ελπίζω μέσα από αυτές τις γραμμές, να βάλω κάποιους να σκεφτούν και να αναλογιστούν κάποια πράγματα για το αγαπημένο μας άθλημα.

Υ.Γ. Όσοι επιθυμούν να διαβάσουν τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, μπορούν να μπουν στη σελίδα της “ifab”. https://www.theifab.com/laws.

Υ.Γ.2 Γκολ Φερνάντο Βαρέλα: https://youtu.be/cXCIWqcM9lc

Υ.Γ.3 Γκολ Γιαν Εμβιλά: https://youtu.be/BzjjDHgR50Q

Γράφει ο Δημήτρης Αυλογιάρης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy