Διαμάχη ΕΤΕΚ και Προδρόμου για τα κλιματιστικά στα σχολεία

Άναψαν τα αίματα στην Επιτροπή Παιδείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη συζήτηση για τα κλιματιστικά στα σχολεία.

Όλα άρχισαν όταν οι επιστήμονες του ΕΤΕΚ εξέφρασαν την κάθετη άποψή τους για τα κλιματιστικά στα σχολεία ότι δεν πρέπει να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο στην εγκατάστασή τους για τον λόγο ότι δεν μπορείς, όπως λέχθηκε  «να έχεις πολλούς μαθητές με κλιματιστικό σε ένα τόσο μικρό χώρο».

Η Επιτροπή  συνεδρίασε στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Πρόδρομου Προδρόμου ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για την άποψη του ΕΤΕΚ την στιγμή που έχουμε 100 χιλιάδες μαθητές στα σχολεία χωρίς κλιματισμό την ίδια ώρα που όλη η Κύπρος κλιματίζεται.

Τόνισε πως σε ότι αφορά την αύξηση του ενεργειακού φορτίου αυτό έχει ήδη γίνει σε 80 σχολεία με φωτοβολταϊκά ενώ επικαλέσθηκε και σχετικές μελέτες για τον επικίνδυνο θερμικό φόρτο στα σχολεία.

Από πλευράς εκπαιδευτικών οργανώσεων ο Χάρης γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ Χαραλάμπους συμφώνησε απόλυτα με την δήλωση του Υπουργού λέγοντας πως οι συνθήκες εργασίες είναι ανυπόφορες ενώ επικαλέστηκε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που αναφέρει ότι στους χώρους εργασίας η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 24 βαθμούς Κελσίου και να μην υπερβαίνει τους 26! Στις αίθουσες μας, όπως είπε έχουμε 35 βαθμούς Κελσίου.

Από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ ο Κώστας Χατζησάββας χαιρέτησε τις προθέσεις του Υπουργού Παιδείας ζητώντας να τα δει και γραπτός σε πρόταση.

Η Επιτροπή ολοκληρώθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη να ζητά από τον Υπουργό να προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες για τα κλιματιστικά έτσι ώστε να συζητηθεί εκ νέου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Επιτροπής ο Υπουργός τόνισε πως δεν νοείται στα σχολεία του ιδιωτικού τομέα να υπάρχουν κλιματιστικά και αυτό να μην τέθηκε ποτέ υπό συζήτηση για την ασφάλεια των παιδιών και στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης να μην το δεχόμαστε.

«Σήμερα ακούσαμε σχόλια και τοποθετήσεις στη Βουλή. Αυτές οι ανισότητες και η διαφορά που υπάρχει με τη Μέση εκπαίδευση να θεωρείται πως δεν χρειάζονται κλιματισμός είναι μια κραυγαλέα συζήτηση»

Για την άποψη της ΕΤΕΚ ο Υπουργός είπε πως το σχέδιο που προτείνουν κοστίζει 60 εκατομμύρια ευρώ και δεν συμπεριλαμβάνει κλιματισμό.

Από πλευράς ΕΤΕΚ ο εκπρόσωπός της Αιμίλιος Μιχαήλ τόνισε πως αναγνωρίζεται η θερμική άνεση στα σχολεία αλλά ότι αφορά τα κλιματιστικά στα σχολεία πρόκειται για πολιτική απόφαση χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.

Η ΕΤΕΚ προτείνει τροποποίηση των σχολείων με σκίαστρα, αεριστήρες οροφής και νυχτερινό αερισμό των τάξεων. Το σχέδιο αυτό θα βοηθούσε και στην εξοικονόμηση πετρελαίου και κατά την χειμερινή περίοδο όπως είπαν αφού θα μείωνε το κόστος. Το ΕΤΕΚ επικαλέστηκε επίσης και οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι οποίες αναφέρουν πως σε σχολικά κτίρια και αίθουσες που στεγάζουν μαθητές κάτω των 18 ετών πρέπει να κλείσουν τα κλιματιστικά και να αερίζονται οι τάξεις με το άνοιγμα παράθυρων.

omegalive.com.cy

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy