Αρχές του 2021 φώτα τροχαίας στον κόμβο Αγ. Φύλας προς αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού

Στο πρώτο από μια σειρά μέτρων προχωρεί το Υπουργείο Μεταφορών για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που παρουσιάζεται στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας, στη Λεμεσό, με την εγκατάσταση ενός νέου φωτοελεγχόμενου συστήματος, τον Ιανουάριο του 2021.

Την σχετική πρόταση παρουσίασαν σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού ο Υπουργός Γιάννης Καρούσος και λειτουργοί του Τμήματος Δημοσίων Έργων, με τον ίδιο να δηλώνει πως αναμένεται βελτίωση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα κατά 57%.

Στις δηλώσεις του, ο κ.Καρούζος ανέφερε πως το έργο, κόστους περίπου 300 χιλιάδων ευρώ, έχει προσφοροδοτηθεί σήμερα και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον  Ιανουάριο του 2021.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου για το 2021, έχει συμπεριληφθεί και κονδύλι και για τους υπόλοιπους κυκλικούς κόμβους της Λεμεσού ούτως ώστε, αν και εφόσον χρειαστεί, να ακολουθηθεί η ίδια πρακτική.

Ερωτηθείς κατά πόσο πρόκειται για παρόμοιο σύστημα φώτων τροχαίας με αυτό στον κυκλικό κόμβο της Πάφου, ο κ. Καρούζος είπε πως «είναι ένα νέο σύστημα για την Κύπρο, δεν υπάρχει κάπου αλλού».

Υπέδειξε παράλληλα πως αποτελεί ένα προσωρινό μέτρο καθώς «δεν ξεχνούμε τα έργα τα οποία θα επιλύσουν μόνιμα το κυκλοφοριακό και ιδιαίτερα τους σχεδιασμούς για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαϊδης, δήλωσε ότι «είναι ίσως η πρώτη φορά που  Τοπική Αυτοδιοίκηση και Υπουργείο, με πολιτική βούληση και με τρόπο συντεταγμένο, προσπαθούμε να λύσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αγίας Φύλας».

Υπενθύμισε ότι η τοποθέτηση φώτων τροχαίας στον κυκλικό κόμβο αποτελεί την πρώτη από τις επτά συνολικά δράσεις που αποφασίστηκαν πριν από επτά μήνες με τον Υπουργό, ώστε να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας.

«Οι επόμενες δράσεις αφορούν κάποιες τοπικές παρεμβάσεις, αφορούν τις οδούς Ευαγόρα Λανίτη και Ανδρέα Παπανδρέου, αφορούν τον βόρειο παρακαμπτήριο, αφορούν την υπέργεια διάβαση που θα ενώνει τις οδούς Κωστή Παλαμά και Έλλη Λαμπέτη, αφορούν park and ride, αφορούν δημόσιες συγκοινωνίες με βάση το ΣΒΑΚ», συμπλήρωσε.

Στόχος όλων, κατέληξε ο κ.Νικολαίδης, είναι να επιλυθεί το πρόβλημα «και να μπορέσουν οι Λεμεσιανοί να χρησιμοποιούν και τον κυκλικό κόμβο αλλά και να διακινούνται χωρίς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα».

Όπως εξάλλου αναφέρει σχετική ανακοίνωση το έργο αφορά ένα ευφυές σύστημα ελέγχου το οποίο ρυθμίζει την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες μπλοκαρίσματος στον κόμβο.

Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθεί φωτεινή σηματοδότηση στο βόρειο, το δυτικό και το ανατολικό σκέλος, αλλά και αντίστοιχα μέσα στον κυκλικό κόμβο. Όταν θα είναι σε λειτουργία η φωτεινή σηματοδότηση, οι οδηγοί ακολουθούν τις ενδείξεις. Στα σκέλη, όταν ανάψει πράσινο φως, οι οδηγοί ελέγχουν για τυχόν οχήματα που έρχονται από δεξιά πριν εισέλθουν στον κόμβο.  Όταν δεν είναι σε λειτουργία η φωτεινή σηματοδότηση, δηλαδή κανένα φως δεν είναι αναμμένο, ο κυκλικός κόμβος λειτουργεί με τους γνωστούς κανόνες, ως συνήθης κυκλικός κόμβος.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy