“Δύναμη και κουράγιο σε όλους. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να βγούμε από αυτή την πανδημία. Μας έλειψε πολύ το ποδόσφαιρο”

Στον Super Sport fm 104.0 μίλησε σήμερα(14/4) ο προπονητής του Απόλλωνα Σωφρόνης Αυγουστή.

Τι ανέφερε:

Για τα γενέθλια του Απόλλωνα: «Είναι δύσκολα τα πράγματα την δεδομένη στιγμή για όλους. Πρώτα να πω κι’ εγώ στα συγχαρητήρια στους ανθρώπους που ίδρυσαν το μεγάλο αυτό σωματείο και εμείς είμαστε τυχεροί που υπηρετήσαμε και υπηρετούμε αυτή την ομάδα. Ο κόσμος πρέπει να είναι περήφανος γιατί αυτή η ομάδα κατάφερε να γίνει από τις μεγαλύτερες στην Κύπρο. Αυτή η ομάδα πρέπει χρόνο με τον χρόνο να δίνει χαρές στον κόσμο της».

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός προπονητή σε αυτή την … καραντίνα;  «Αυτή την στιγμή είναι δύσκολο για όλους τους προπονητές. Μίλησα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προπονητών και είπαμε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση. Όπως είπε και ο Τιμούρ, δεν γίνεται να μην μπορούν ανά δύο οι παίκτες να τρέχουν στο γήπεδο σε μεγάλη απόσταση, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Ούτε εμείς δεν θέλουμε να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία οποιουδήποτε. Στην δική μου ομάδα δώσαμε σε όλους τους ποδοσφαιριστές όργανα γυμναστικής, αλλά δεν είναι το ίδιο και θα φανεί μόλις επιστρέψουν στις προπονήσεις. Όταν επαναρχίσει το πρωτάθλημα δεν θα βλέπουμε αυτό που βλέπαμε πριν».

Σκοπεύετε να ζητήσετε να αλλάξει κάτι, να σας δώσουν μια άδεια; «Σε όλες τις δουλειές δουλεύουν με μειωμένο προσωπικό και πρέπει να το απαιτήσουμε και εμείς αυτό. Όταν γίνεται σωστά από όλες τις ομάδες, να πηγαίνουν δύο-δύο ποδοσφαιριστές στο γήπεδο είναι σημαντικό. Να περάσει η Μεγάλη Εβδομάδα και θα δούμε. Είναι διαφορετικό να τρέχουν στο γρασίδι παρά στα βουνά. Ήδη κάποιοι ποδοσφαιριστές μας έβγαλαν κάποια προβλήματα. Βλέπουμε πόσος κόσμος πάει τις υπεραγορές. Δεν είναι κακό να βρίσκονται σε ένα προπονητικό κέντρο 2-3 ποδοσφαιριστές».

Σαν ιδέα είναι πολύ καλή, αλλά να μην ξεφύγουμε: «Είναι καλή ιδέα να έρχονται δύο-δύο και να τηρούν τα μέτρα και κάθε φορά να είναι η ίδια ομάδα. Πρώτα από όλα να περάσουμε όλο αυτό και μετά θα δούμε».

Πως περιμένετε να είναι οι ποδοσφαιριστές όταν επιστρέψουν στο γήπεδο; «Δίνουμε άδεια 20 μέρες και με την επιστροφή βλέπουμε αδυναμίες. Σκεφτείτε τώρα που θα είναι μακριά από το γήπεδο δύο ολόκληρους μήνες».

Τι γίνεται στην ομάδα, ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, αρχίσατε μαζί, έφυγες, επανήλθες έγινε η αντεπίθεση, είναι εκεί η ομάδα: «Είναι δύσκολο για όλες τις ομάδες, υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός. Το πρωτάθλημα είναι αρκετά παράξενο, με ομάδες που ήταν χαμηλά να έπαιρναν βαθμούς από μεγάλους και ήταν και η ομορφιά όλο αυτό. Δεν ξέρεις πότε θα χάσεις βαθμούς. Είτε εντός, είτε εκτός έδρας δεν υπάρχουν εύκολα ματς, όλα τα παιχνίδια είναι στο 50-50».

Θέλετε κι εσείς να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα στο γήπεδο: «Από την στιγμή που όλοι έχουν πιθανότητες για το πρωτάθλημα, όλοι θέλουν να τελειώσει στο γήπεδο. Δεν εξαρτάται από εμάς. Βλέπουμε καθημερινά κρούσματα. Αυτό που περιμένουμε είναι να πάρουμε την άδεια να πάμε ξανά στο γήπεδο για να αρχίσουν ξανά οι προπονήσεις. Όλοι κατάλαβαν πόσος κόσμος δουλεύει και ζει από τον αθλητισμό».

Για το θέμα της Κυπριοποίησης των Σακέτι και Σαρδινέρο: «Είναι δύο ποδοσφαιριστές που είναι στην διαδικασία για να πάρουν Κυπριακή υπηκοότητα. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό αλλά όταν την πάρουν θα είναι σημαντικό για εμάς γιατί θα μας ευκολύνει στον προγραμματισμό».

Πρέπει να κληθούν και μια φορά στην Εθνική εφόσον Κυπριοποιηθούν: «Ναι έτσι έχει το πράγμα και πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Όπως έχουν τα πράγματα τώρα με την πανδημία κανείς δεν ξέρει πως θα προχωρήσει».

Τι γίνεται με τα συμβόλαια που λήγουν; «Πάγωσαν τα πάντα, σταμάτησαν όλα. Βλέπουμε κι εμείς κάποια πράγματα και προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι για τον προγραμματισμό, δεν σταματά ποτέ ο προγραμματισμός είτε αυτό αφορά το υφιστάμενο ρόστερ, είτε αυτό αφορά ενίσχυση. Με αυτούς που λήγουν τα συμβόλαια το χειρίζεται αποκλειστικά η διοίκηση και ελπίζουμε να βρεθούν λύσεις».

Πως είναι να γιορτάζει η ομάδα τα γενέθλια της στην… καραντίνα; «Είναι δύσκολο γιατί αυτές τις μέρες θα γίνονταν κάποιες εκδηλώσεις αλλά ο κάθε ένας είναι στο σπίτι του. Είναι δύσκολο και για εσάς να βγάλετε ρεπορτάζ».

Τι σημαίνει για σένα ο Απόλλωνας; «Το είπα πολλές φορές. Πρόσφερα και η ομάδα μου πρόσφερε. Είχα την τύχη όταν σταμάτησα σαν ποδοσφαιριστής να δουλέψω σαν προπονητής. Σαν ποδοσφαιριστής πήρα πρωτάθλημα, Κύπελλο, έπαιξα στην Ευρώπη. Τώρα σαν προπονητής είχα αρκετές καλές στιγμές στην Ευρώπη και πήρα και ένα Κύπελλο Όταν χάσαμε σε μια εβδομάδα πρωτάθλημα και Κύπελλο στεναχωρήθηκα πολύ. Δεν μπορεί να καταλάβει κανείς αυτό το συναίσθημα αν δεν το ζήσει, ελπίζω να μην το ζήσω ξανά. Όταν γίνεται μια προσπάθεια από το ξεκίνημα να φτιάξουμε ένα σύνολο, να παίζουμε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και στο τέλος να μην παίρνεις τίποτα είναι άσχημο. Μέσω του ποδοσφαίρου μαθαίνεις να επιβιώνεις. Μόνο στο ποδόσφαιρο μπορείς να τα ζήσεις αυτά».

Τι θα άλλαζες στον τρόπο σκέψης σου; «Να σας πω ένα παράδειγμα. Σκέφτομαι όταν βρεθήκαμε μπροστά στο σκορ σε εκείνο το παιχνίδι με το ΑΠΟΕΛ, τώρα λέω ότι αν κάναμε άμυνα και να παίζαμε στην κόντρα να μην χάνουμε. Βέβαια κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν. Μπορεί να χάναμε πάλι και να έλεγαν όλοι γιατί παίξαμε με αυτό τον τρόπο. Είναι λεπτομέρειες που τις σκέφτεσαι μετά».

Ήσουν κι’ εσύ τερματοφύλακας. Ποιο είναι το μήνυμα σου στους τερματοφύλακες που είναι στον πάγκο και περιμένουν την ευκαιρία τους; «Ο τερματοφύλακας είναι μια ιδιαίτερη θέση. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να παίξεις. Από πουθενά μπορεί να βρεθείς στην 11άδα και να τελειώσεις εσύ το πρωτάθλημα σαν βασικός. Είναι δύσκολο να κρατηθείς εκεί. Όταν σκέφτεσαι ότι θα πας στην προπόνηση για να δουλέψεις και το βλέπεις θετικά θα πετύχεις. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές-τερματοφύλακες που τους είδα όταν δεν έπαιζαν και πήγαιναν στις προπονήσεις και το έβλεπα σαν κανονικό αγώνα τα κατάφεραν. Έτσι ήμουν κι’ εγώ».

Όταν ήσουν στις Ακαδημίες έθεσες σαν στόχο να αναλάβεις τον Απόλλωνα; «Δεν ήθελα να γίνω προπονητής τερματοφυλάκων. Πήρα την απόφαση ότι θέλω να είμαι προπονητής. Ευχαριστώ την ομάδα του Απόλλωνα και την διοίκηση που μου έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσω στην ομάδα αφού τελείωσα σαν ποδοσφαιριστής. Ανέλαβα την ομάδα U21 που για εμένα ήταν ένα σχολειό. Έκανα πειράματα και έκανα αρκετά πράγματα. Όταν μου ζητήθηκε να αναλάβω την ανδρική ομάδα ήμουν έτοιμος. Πήρα την ευκαιρία και επειδή ήμουν έτοιμος τα κατάφερα».

Σου λείπε ένα πρωτάθλημα: «Μου λείπει και θα προσπαθήσω να τα καταφέρω».

Για το πάθος που βγάζεις; «Είναι αυθόρμητο αυτό. Δεν έχω καμιά σχέση εντός γηπέδου με το πώς είμαι εκτός γηπέδου. Μισώ πολύ να βρίζω ποδοσφαιριστές. Πάντα θέλω να τους ενθαρρύνω. Πάντα γίνεται κριτική στα αποδυτήρια αλλά έξω από αυτά και ειδικά την ώρα που αγωνίζεται ο ποδοσφαιριστής δεν υπάρχει ούτε ένα στο εκατομμύριο να τους πω κάτι αρνητικό».

Άθελα σου αδίκησες κάποιον ποδοσφαιριστή; «Σε όλους τους προπονητές στον κόσμο θα συμβεί αυτό. Σίγουρα κάποιους θα αδίκησα κι εγώ. Σε κάποιους προπονητές αρέσουν κάποιοι παίκτες. Κάποιους του αδικούμε. Οι ίδιοι που αδικούνται πρέπει να πείσουν τον προπονητή ότι έκανε λάθος και να του αποδείξει πράγματα όταν μπει στο γήπεδο. Εκεί θα δώσει την απάντηση του και να δείξει ότι «Κύριε έκανες λάθος που δεν με χρησιμοποιούσες».

Τέλος ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις; «Δύναμη και κουράγιο σε όλους. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να βγούμε από αυτή την πανδημία. Μας έλειψε πολύ το ποδόσφαιρο».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy