“Αν εντοπιστούν πολλά κρούσματα ίσως θα πρέπει να αποφασιστεί το ολικό κλείσιμο της Αραδίππου”

Την γενικότερη κατάσταση με τον Κορωνοϊό στην Κύπρο, όχι μόνο για τα νέα κρούσματα αλλά τις πληροφορίες για τα φάρμακα καθώς και τα όσα καταγράφονται στην Αραδίππου, σχολίασε στο κεντρικό δελτίο του OMEGA o καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης.

Το νέο Hot Spot

Όσο αφορά τον Δήμο της Αραδίππου, ο κ. Κωστρίκης χαρακτήρισε τον Δήμο ως το νέο Hot Spot και προσχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα δεν δίστασε να αναφέρει πως αν εντοπιστούν πολλά κρούσματα ίσως θα πρέπει να αποφασιστεί το ολικό κλείσιμο της Αραδίππου.

«Αν πάρουμε το παράδειγμα της Αραδίππου που είναι νέο Hot. Είναι πρόσφατη η διάγνωση αυτής της λοίμωξης και φαίνεται να ξεκίνησε πριν καν την εφαρμογή των πρώτων μέτρων. Αν βρεθούν  πολλά κρούσματα τότε η μόνη λύση θα είναι το ολικό κλείσιμο της Αραδίππου», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν τα φάρμακα είναι η τελευταία επιλογή

Άκρως ενδεικτικά είναι και τα όσα ανέφερε ο κ. Κωστρίκης σε σχέση με τα φάρμακα που φαίνεται να δρουν ευεργετικά στην αντιμετώπιση της νόσου:

«Τα φάρμακα είναι παράγωγα της χλωροκίνης αλλά υπάρχουν και άλλα φάρμακα όπως αυτό από την Κίνα που δρα σαν αναστολέας ενζύμου του ιού. Γίνονται αυτή την στιγμή κλινικές μελέτες τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι καταλυτικά για την χορήγηση.  Κανένα από τα φάρμακα δεν είναι σχεδιασμένο για αυτό τον ιό. Αυτά τα φάρμακα είναι βασισμένα σε βασική γνώση μοριακής ιολογίας. Όσο αφορά τις παρενέργειες υπάρχουν πολλές καταγραμμένες παρενέργειες όπως αρρυθμίες στην καρδία και πολλές άλλες επιπτώσεις».

Παρόλα αυτά τόνισε:  Όταν έχεις ασθενείς που πεθαίνουν από μία αρρώστια και δεν έχεις φάρμακο η δεοντολογία δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς να χρησιμοποιήσουν  και άλλα φάρμακα.

8 στους δέκα από το σπίτι..

Γενικότερα πάντως σε σχέση με την επίδραση του κορωνοϊού στους ασθενείς, σχετικά καθησυχαστικά υπό τις περιστάσεις, ήταν αυτά που είπε  ο καθηγητής:

«80% των ασθενών στην Κύπρο πέρασαν αυτή την ασθένεια στο σπίτι τους χωρίς να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη».

Δείτε τα όσα είπε ο καθηγητής στο OMEGA:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy