Γιουβέντους: Κρίση ή αναπόφευκτη και απότομη αλλαγή σελίδας;

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τη μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Τορίνο. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια έχουν αλλάξει δύο προπονητές και αυτή τη στιγμή διανύει την πρώτη σεζόν στον πάγκο της Γιούβε ο Αντρέα Πίρλο.

Γράφει ο Δημήτρης Αυλογιάρης…

Έναν χρόνο πριν, ο Πίρλο βρισκόταν στη θέση του προπονητή της Κ20 της Γιουβέντους. Η αποτυχία Σάρι να κατατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, διοργάνωση – εμμονή για τον Αντρέα Ανιέλλι, οδήγησε τη διοίκηση στην κίνηση – έκπληξη και την αναβάθμιση του Πίρλο σε προπονητή της πρώτης ομάδας.

Έξι μήνες αργότερα, η «Γηραιά Κυρία» βρίσκεται εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς αποκλείστηκε από την θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα της φάσης των «16» και εννέα βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Ίντερ στο εγχώριο πρωτάθλημα. Η έλλειψη ποιοτικών ποδοσφαιριστών, η απειρία του προπονητή και η απουσία της ταυτότητας της Γιουβέντους, έχουν φέρει την απόλυτη καταστροφή σε κάθε επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κάκιστος μεταγραφικός σχεδιασμός άφησε ξεκρέμαστη την πρωταθλήτρια Ιταλίας σε κομβικές θέσεις. Οι λανθασμένες πωλήσεις των Λεονάρντο Σπινατσόλα και Ζοάο Κανσέλο περιόρισαν τις επιλογές στα δύο άκρα της άμυνας. Οι αποφάσεις της διοίκησης να δωθούν 7.5 εκατομμύρια ανά έτος, στον ασταθή και μονίμως τραυματία Άαρον Ράμσεϊ και στον Αντριέν Ραμπιό, αποτελούν τροχοπέδη για οποιαδήποτε πιθανή επένδυση σε παίκτες. Ντάγκλας Κόστα και Φεντερίκο Μπερναρντέσκι παρασιτούν στον σύλλογο και οι Άλεξ Σάντρο και Λεονάρντο Μπονούτσι είναι σκιές του εαυτού τους εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Ο Πάουλο Ντιμπάλα αδυνατεί να κουβαλήσει το βάρος της φανέλας στις πλάτες του και ο δανεισμός του Άλβαρο Μοράτα θεωρείται ακριβή επένδυση. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει λαμβάνειν 30 εκατομμύρια καθαρά, ποσό που μεταφράζεται σε 85 εκατομμύρια μικτά ανά έτος.

Οικονομικά προβλήματα και πολλές ενδεχόμενες αποχωρήσεις, συνεπάγονται αρκετά νέα πρόσωπα στον σύλλογο και μια αναπόφευκτη αλλαγή σελίδας. Ο Τζόρτζιο Κιελλίνι ανακοίνωσε πως θα κρεμάσει τα παπούτσια του στο τέλος της σεζόν. Ο Τζίτζι Μπουφόν έφτασε τα 42, ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι με το ένα πόδι εκτός ομάδας, ο Ντάγκλας Κόστα πακετάρει τις βαλίτσες του για Γκρέμιο και οι Μπερναρντέσκι, Ράμσεϊ και Ραμπιό είναι προς πώληση.

Με την παραχώρηση όλων των παραπάνω, η μεταγραφική λίστα διευρύνεται ακόμη περισσότερο. Τα ονόματα πολλά. Η λίστα ξεκινά από τερματοφύλακα και φτάνει σε επιθετικό. Παρακάτω θα δούμε ποιοι είναι αυτοί οι παίκτες που θα μπορούσαν να έχουν θέση στη νέα Γιουβέντους που χτίζεται από τον Αντρέα Ανιέλλι και το επιτελείο του.

Τζίτζι Ντοναρούμα – Αλέσσιο Ρομανιόλι (Μίλαν)

Οι καλές σχέσεις Γιουβέντους – Ραϊόλα φέρνουν στο προσκήνιο το δίδυμο Ντοναρούμα – Ρομανιόλι. Ο Τζίτζι έχει συμβόλαιο με τους ροσσονέρι μέχρι το καλοκαίρι του 2021 και οι μνηστήρες είναι δεκάδες. Ο 22 χρόνων Ιταλός τερματοφύλακας αγωνίζεται από τα 16 του στο κορυφαίο επίπεδο και αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων ανερχόμενων στη θέση του «1». Κοστολογείται έναντι 60 εκατομμυρίων στο transfermarkt και ο Μίνο Ραϊόλα ζητά γύρω στα 10 εκατομμύρια ανά έτος για τον πελάτη του. Από την άλλη ο Ρομανιόλι στα 26 του, κοστολογείται στα 30 εκατομμύρια, ενώ ο Ραϊόλα κάνει λόγο για περίπου 8 εκατομμύρια ανά έτος.

Ρόμπιν Γκόσενς – Ντουβάν Ζαπάτα (Αταλάντα)

Η Αταλάντα του Γκασπερίνι έχει γοητεύσει τους πάντες με το ελκυστικό ποδόσφαιρο της. Δύο εκ των σημαντικότερων «χαρτιών» της, ο Ρόμπιν Γκόσενς και ο Ντουβάν Ζαπάτα, έχουν μπει στο μάτι του Φάμπιο Παράτιτσι και του Πάβελ Νέντβεντ για να αντικαταστήσουν τους Σάντρο και Ρονάλντο. Ο Γκόσενς είναι ίσως ο ιδανικότερος αντικαταστάτης του Άλεξ Σάντρο για την αριστερή πτέρυγα. Με τις επελάσεις του, την ικανότητά του να αναλάβει όλη την πλευρά και την εμπειρία του από ευρωπαϊκά σαλόνια με την «Ντέα», θα μπορούσε να δώσει αυτό που λείπει από την «ζέβρα». Στα 26 του κοστολογείται στα 35 εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη, ο Κολομβιανός δολοφόνος, Ντουβάν Ζαπάτα, πάτησε τα 30, αλλά το πάθος και η μαχητικότητά του τον καθιστούν χρήσιμο σε κάθε ομάδα.

Μανουέλ Λοκατέλλι (Σασσουόλο)

Το όνομα που ακούγεται πιο έντονα από όλα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο 23 χρόνων μέσος της Σασσουόλο κάνει τη διαφορά και φέτος. Οι άριστες εμφανίσεις του με την φανέλα της «Ατζούρα» στα προκριματικά του Μουντιάλ, αλλά και στο Nations League, εκτίναξαν την αξία του και τον έκαναν στόχο μεγάλων κλαμπ. Η Γιούβε θα χρειαστεί να βγάλει από τα ταμεία της το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσει και είναι διατεθειμένη να το κάνει.

Χουσέμ Αουάρ (Λυών)

Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης τον γνώρισε χάρη στις πολύ καλές εμφανίσεις του με την Λυών στο Τσάμπιονς Λιγκ την περσινή σεζόν. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός φλερτάρει με τη Γιούβε εδώ και δύο χρόνια περίπου, αλλά η δεν έχει γίνει κάποια κίνηση για την απόκτησή του. Γαλλικά σενάρια αναφέρουν πως θα μπορούσε να υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο συλλόγων, με ένα ποσό κοντά στα 40 εκατομμύρια και την προσθήκη κάποιου έμψυχου ανταλλάγματος, όπως τον δανεικό στους Λυωνναί, Ματτία Ντε Σίλιο. Η αξία του παίκτη δεν αμφισβητείται. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως στα 22 του χρόνια κοστολογείται στην αγορά έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Ροντρίγο Ντε Πάουλ (Ουντινέζε)

Ένας παίκτης που ξεχωρίζει στην Ουντινέζε, σαν τη μύγα μες στο γάλα. Μπορεί να παίξει σαν εξτρέμ, μεσοεπιθετικός αλλά και στη θέση του «8» σε τριάδα στο κέντρο. Μαζί με τον Λοκατέλλι είναι δύο παίκτες που γνωρίζουν καλά το ιταλικό πρωτάθλημα και διψάνε για διάκριση. Με έξι γκολ και έξι ασίστ σε εικοσιοκτώ εμφανίσεις φέτος, ο 26 χρόνων Αργεντίνος κοστολογείται στα 38 εκατομμύρια ευρώ.

Ντούσαν Βλάχοβιτς (Φιορεντίνα)

Παιδί της «Γιουγκοσλαβικής» σχολής, ο Ντούσαν Βλάχοβιτς έχει κλέψει την παράσταση φέτος στην Τοσκάνη. Με δεκατρία γκολ σε 28 εμφανίσεις, ο 21 χρόνων επιθετικός των «Βιόλα» ανέβασε ψηλά το κασέ του, στα 25 εκατομμύρια ευρώ. Οι καλές εμφανίσεις του και με την φανέλα της Εθνικής Σερβίας, σίγουρα τον βάζουν στους πιθανούς αντικαταστάτες των Μοράτα – Ρονάλντο.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy