Μίλησε για όλα ο Πετράκης…

Μεγάλη συνέντευξη του Γιάννη Πετράκη στο επίσημο περιοδικό του Απόλλωνα.

Ο Ελλαδίτης προπονητής μίλησε για όλα σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Στο περιοδικό Απόλλων Λεμεσός παραχώρησε συνέντευξη ο κ. Γιάννης Πετράκης ο οποίος συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο φίλαθλο κοινό της ομάδας μας. Η εικόνα που είχαμε από μακρόθεν δεν αλλοιώθηκε καθόλου όταν τον συναντήσαμε, αλλά αντιθέτως ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο η άποψη, πως πρόκειται για έναν ήρεμο άνθρωπο, χαμηλών τόνων, με προσωπικότητα και επιχειρήματα στον λόγο του. Η ηρεμία και η μεταδοτικότητα η οποία εκπέμπει όταν συζητά αντικατοπτρίζουν απόλυτα τον χαρακτηρισμό ο οποίος του δόθηκε. Ο Δάσκαλος Γιάννης Πετράκης. Γνωρίστε τον μέσα από 5000 και πλέον λέξεις!

Ήταν η πρώτη φορά που μου δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβω ομάδα με πρωταγωνιστικούς στόχους.

ΘΕΩΡΗΣΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΑΞΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ.

ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΡΗΘΩ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΛΙΧΘΩ.

Συνήθως μεσούσης της σεζόν, οι προπονητές απολύονται, ενώ μεταγραφές γίνονται το Χειμώνα για ενίσχυση του ρόστερ με ποδοσφαιριστές. Στην περίπτωσή σας, ωστόσο, υπήρξε μεταγραφή προπονητή, κάτι που δεν είναι και το πλέον σύνηθες. Ήταν κάτι που αναμένατε ή σας προκάλεσε έκπληξη όταν ήρθε η πρόταση του Απόλλωνα; Δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου ότι θα συνέβαινε μια μετακίνησή μου στα μέσα της περιόδου. Στο πλαίσιο της δουλειάς μας όμως είναι θεμιτό και το βλέπουμε να συμβαίνει ανά το παγκόσμιο. Προσωπικά ωστόσο, δεν το περίμενα ότι θα συνέβαινε την στιγμή που έγινε.

Έγινε ποτέ κάτι ανάλογο στο παρελθόν; Όχι, αν και η δυνατότητα για να συμβεί υπήρξε καθώς με προσέγγισαν ομάδες την περίοδο που ήμουν στα Γιάννενα για να τις αναλάβω αλλά αρνήθηκα επειδή ήταν του ίδιου βεληνεκούς ομάδες και δεν ήθελα να αλλάξω περιβάλλον. Δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος για να αλλάξω ομάδα και να πάω σε μια άλλη με παρόμοιους στόχους.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που κάνατε μόλις έφτασε η πρόταση του Απόλλωνα; Ήταν κάτι το οποίο με ξάφνιασε αλλά ταυτόχρονα θεώρησα ότι ήταν κάτι πολύ τιμητικό για εμένα. Εξασκώ πολλά χρόνια αυτό το επάγγελμα και αυτή ήταν η πρώτη φορά που μου δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβω ομάδα με πρωταγωνιστικούς στόχους. Είχα και στο παρελθόν μία πρόταση από μεγαλύτερη ομάδα αλλά την απέρριψα. Θεώρησα ότι αυτή την ευκαιρία θα έπρεπε να την αξιοποιήσω και γι’ αυτό απάντησα θετικά.

Ποια ήταν αυτή η ομάδα την οποία απορρίψατε; Ήταν ο Άρης Θεσσαλονίκης πριν από μερικά χρόνια.

Το ενδιαφέρον και η πρόσληψή σας στον Απόλλωνα πιστεύετε ότι προήλθε λόγω της καλής πορείας σας στην προηγούμενη ομάδα σας ή είναι λόγω συνολικής σας καριέρας; Νομίζω ότι είναι αποτέλεσμα ολόκληρης της προπονητικής μου πορείας. Της συνολικής μου καριέρας και εξέλιξης ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας προπονητής. Δεν πιστεύω ότι προήλθε από την πορεία του Ολυμπιακού, δεν πιστεύω να νομίζει κάποιος ότι έγινα καλός προπονητής τους τελευταίους έξι μήνες. Ο Ολυμπιακός ωστόσο, και ευχαριστώ τους ανθρώπους του, είναι η ομάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω στην Κύπρο προκειμένου να μπορέσω να παρουσιάσω το έργο μου στο Κυπριακό πρωτάθλημα και από εκεί να προκληθεί και το ενδιαφέρον του Απόλλωνα όπου βρίσκομαι τώρα.

Πριν τον Ολυμπιακό είχατε ξανά την ευκαιρία να δουλέψετε στην Κύπρο; Τα προηγούμενα χρόνια όχι. Αλλά πριν από τον Ολυμπιακό είχα ακόμη μία πρόταση από Κυπριακή ομάδα το περασμένο καλοκαίρι.

Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση όταν είχατε την πρόταση από τον Ολυμπιακό; Θεωρούσατε το πρωτάθλημα μας ως υποδεέστερο από το Ελληνικό; Την περσινή περίοδο δεν είχα κάποια ομάδα και λόγω του κορωνοϊού είχα την ευκαιρία να εκπαιδευτώ ακόμη περισσότερο. Μου αρέσει να μαθαίνω, να εξελίσσομαι και να βελτιώνομαι συνεχώς. Από την περσινή αγωνιστική περίοδο λοιπόν, χωρίς να υπάρχει η προοπτική να δουλέψω στην Κύπρο, παρόλο που δεν την θεωρώ άλλη χώρα, κι εδώ Ελλάδα είναι, ξεκίνησα να ασχολούμαι και να παρακολουθώ το πρωτάθλημα. Προτού καν προκύψει οποιαδήποτε ενόχληση ή προσέγγιση από Κυπριακή ομάδα ξεκίνησα να παρακολουθώ αποσπασματικά αγώνες ή στιγμιότυπα. Αυτό που έβλεπα και διαπίστωσα ήταν κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που είχα ως εντύπωση και ως ιδέα. Άρχισε να μου αρέσει το Κυπριακό πρωτάθλημα και ξεκίνησα να το παρακολουθώ με μεγαλύτερη συχνότητα. Σιγά σιγά έμπαινε στο υποσυνείδητό μου η ιδέα να εργαστώ κάποια μέρα στην Κύπρο κι αυτό δεν άργησε να γίνει. Οι εγκαταστάσεις μου φάνηκαν καλές, το επίπεδο του ποδοσφαίρου ήταν υψηλό και ως θέαμα γενικότερα μου άρεσε.

Είχατε οποιονδήποτε ενδοιασμό ή δεν το σκεφτήκατε και πολύ κι απαντήσατε άμεσα θετικά στην πρόταση της διοίκησης Κίρζη; Η αλήθεια είναι πως ταλανίστηκα πάρα πολύ για να αποφασίσω. Οι ενδοιασμοί μου δεν είχαν να κάνουν με τον Απόλλωνα αλλά με το περιβάλλον και την ομάδα που κτίσαμε στον Ολυμπιακό. Σε συνδυασμό με την αναστάτωση που τελικά προκλήθηκε στην προηγούμενη μου ομάδα, ήταν οι παράγοντες που με έκαναν να το σκεφτώ πολύ καλά πριν πάρω την τελική μου απόφαση. Ήταν μια ομάδα με διαφορετικούς στόχους, διαφορετική οργάνωση και φιλοδοξίες.

Πιστεύω ότι ακολούθησα όλα τα “πρωτόκολλα ηθικής” και πως άφησα πίσω μια πολύ καλή ομάδα με μέλλον και προοπτική. Ο Ολυμπιακός πέρασε στο κύπελλο, έχει μια πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα, την πιο νεανική ομάδα στην Κύπρο και μια καλή ομάδα με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό. Φεύγοντας νιώσαμε την ικανοποίηση ότι θέσαμε πολύ καλές βάσεις για να αξιοποιηθεί αυτή η ομάδα. Στο τέλος θεώρησα ότι εγώ ποτέ μου ως προπονητής δεν στέρησα από κάποιον ποδοσφαιριστή μου την ευκαιρία να κάνει το παραπάνω βήμα στην καριέρα του, όσο αναγκαίος και να ήταν αυτός για μένα και την ομάδα. Θεώρησα ότι αυτό θα έπρεπε να πράξω και για μένα. Να μην στερήσω από τον εαυτό μου την ευκαιρία να δουλέψει σε ένα μεγαλύτερο σύλλογο με πρωταγωνιστικούς στόχους και φιλοδοξίες.

Πώς νιώθετε που έστω και σε μία ηλικία άνω των 60 ετών δεχθήκατε πρόταση ν’ αναλάβετε μία ομάδα με πρωταγωνιστικούς στόχους; Για μένα είναι μια δικαίωση της προσπάθειας όλων αυτών των χρόνων. Σε όλη μου τη διαδρομή πορεύτηκα με ένα δικό μου τρόπο σε ότι έχει να κάνει με τις αρχές μου ως άνθρωπος και δεν το παραβίασα ποτέ. Ίσως και γι’ αυτό δεν εξελίχθηκα πιο γρήγορα σαν προπονητής, σίγουρα θα έκανα τα λάθη μου στην πορεία. Πιστεύω ότι όταν βελτιώνεσαι και εξελίσσεσαι τότε θα έρθουν και οι ευκαιρίες. Αν και καθυστερημένα, νιώθω πολύ χαρούμενος που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία χωρίς να προδώσω τις αξίες και τις αρχές μου ως άνθρωπος. Την ευκαιρία να δουλέψω στην Α’ Εθνική στην Ελλάδα, την πήρα μετά από 22 χρόνια σκληρής δουλειάς στις χαμηλότερες κατηγορίες. Αυτό έχει να κάνει με το ότι ποτέ δεν απογοητεύτηκα και ότι ποτέ δεν τα παράτησα όταν ήρθαν οι δυσκολίες. Συνέχισα να εξελίσσομαι και να βελτιώνομαι. Είναι μια ανταμοιβή στην προσπάθεια που έχω κάνει.

Η ισορροπία είναι η μαγική λέξη. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Τι θεωρήσατε πως θα έπρεπε να αλλάξετε πρωτίστως στον Απόλλωνα έτσι ώστε η ομάδα να συνδυάσει και καλές εμφανίσεις και αποτελέσματα; Καταρχήν να τονίσω και να επαναλάβω αυτό που είπα στην πρώτη συνέντευξη τύπου. Βρήκα μια ομάδα η οποία είχε και έχει πάρα πολλά καλά στοιχεία στο παιχνίδι της. Επίσης διαθέτει στις τάξεις της πολλούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Πολλά πράγματα από την ομάδα τα έχω κρατήσει και προσπαθώ σιγά σιγά να εντάξω στο παιχνίδι μας κάποια νέα στοιχεία. Είμαι της άποψης ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ο Απόλλωνας ήταν μια ομάδα με πολύ ορμή και επιθετικότητα, στοιχεία θελκτικά στο μάτι και όπως έχω πει

ξανά στο παρελθόν, μου άρεσε να τον παρακολουθώ όταν ήταν αντίπαλος μας. Από την άλλη όμως, όπως και τα πάντα στη ζωή υπάρχουν απώλειες. Υπερτερείς σε ένα σημείο, χάνεις σε κάποιο άλλο. Για παράδειγμα αν δεν έχεις αυτή την επιθετικότητα και ορμή, να μην έχεις αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Από την άλλη ωστόσο, εάν τα έχεις θα στερείσαι από την άμυνα. Αυτό προσπάθησα να αλλάξω στις πρώτες μέρες παρουσίας μου στο Κολόσσι. Θέλω να υπάρχει περισσότερη ισορροπία ανάμεσα στην άμυνα και την επίθεση. Αυτή είναι η μαγική λέξη για μένα.

Πόσο εύκολο είναι να αλλάξετε μια ομάδα της οποίας ο προπονητής ήταν εδώ για τέσσερα χρόνια; Δεν θέλω να αλλάξω την ομάδα. Θέλω να κτίσω βήμα βήμα την ισορροπία ανάμεσα στην επίθεση και άμυνα. Πιστεύω ότι με πολύ δουλειά μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Προσπαθούμε καθημερινά να φέρουμε στην ομάδα αυτό που χρειάζεται για να πετύχει τους στόχους της.

Στον Απόλλωνα συναντήσατε και ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκατε και στον ΟΦΗ. Σας βοήθησε ακόμα περισσότερο ως προς την προσαρμογή σας; Σίγουρα είναι κάτι το οποίο σε κάνει να νιώθεις πιο οικεία σε ένα καινούριο περιβάλλον αλλά αυτό διήρκησε για λίγες μέρες. Η συμπεριφορά όλων των ανθρώπων στο προπονητικό κέντρο ήταν άψογη και μας βοήθησαν πάρα πολύ. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους γιατί ο σεβασμός, η εκτίμηση και η αγάπη που δεχθήκαμε ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο και μας βοήθησαν να προσαρμοστούμε γρήγορα.

Πόσο σημαντική είναι η παρουσία των συνεργατών σας έτσι ώστε να τους φέρετε μαζί σας στον Απόλλωνα; Για μένα δεν ισχύει ότι ένας μπορεί να τα κάνει όλα. Το καθετί στο ποδόσφαιρο πλέον έχει τον ειδικό του και απαιτεί εξειδίκευση. Κανείς δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Έχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται δίπλα μου και πιστεύω σε αυτούς. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τους συνεργάτες μου, όχι μόνο από αυτούς που ήρθαν από την προηγούμενη ομάδα αλλά και από αυτούς που συναντήσαμε στον Απόλλωνα.

Ποιες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις από το “Απόλλων Columbia”; Είναι σε κορυφαίο επίπεδο τα πάντα στην ομάδα. Σε οργάνωση κατά κύριο λόγο, σε προσωπικό, σε χώρους και μηχανήματα. Με ένα γενικό σχόλιο, οι εγκαταστάσεις της ομάδας είναι στο επίπεδο που θέλουμε και απαιτούν οι συνθήκες εργασίας και δεν μας λείπει τίποτα.

Η κορυφαία σεζόν στην καριέρα μου το 2014-2015.

Η ανάδειξή σας ως ο κορυφαίος τεχνικός στο Ελληνικό πρωτάθλημα τη σεζόν 2014-15, όταν και βρισκόσασταν στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα, αποτελεί την ύψιστη τιμή στη μέχρι τώρα προπονητική σας πορεία; Βέβαια, ήταν η μεγαλύτερη τιμή. Ήταν η επιβράβευση όλης της δουλειάς μου. Ήταν η δεύτερη μου σεζόν στην Α’ εθνική και αυτό το βραβείο ήρθε ως αναγνώριση όλων όσων πέτυχα τα προηγούμενα 22 χρόνια στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Σας αποκαλούν «δάσκαλο» και στους λίγους μήνες που βρίσκεστε στην Κύπρο έχουμε αντιληφθεί το γιατί. Είναι ένα… παράσημο για εσάς αυτός ο χαρακτηρισμός; Σίγουρα είναι τιμητικό γιατί είναι ένα είδος αναγνώρισης της δουλειάς μου όλων αυτών των χρόνων και ευχαριστώ αυτούς που με αποκαλούν με αυτό τον χαρακτηρισμό.

Όπως έχουμε πληροφορηθεί, έχετε κάνει μαθήματα στην προπονητική σχολή της Ρόδου σε μεγάλους ποδοσφαιριστές του παρελθόντος. Από εκεί προέκυψε και το «δάσκαλος»; Όχι, δεν είναι από εκεί. Νομίζω είναι από αυτά που παρουσιάζουμε κάθε μέρα στην δουλειά μας και ο τρόπος που εργαζόμαστε.

Σας αποκαλούν επίσης «πατέρα των ποδοσφαιριστών» γιατί έτσι λειτουργείτε στις ομάδες που έχετε δουλέψει. Πόσο σημαντικό είναι φεύγοντας από κάποια ομάδα ν’ αφήνετε πίσω σας και μία παρακαταθήκη για τον επόμενο, αλλά και φίλους που αναγνωρίζουν το έργο σας; Όλα τα πράγματα στην ζωή έχουν διαφορετική σπουδαιότητα. Για να δημιουργήσεις μια καλή ομάδα, θα πρέπει πρωτίστως να κάνεις μια καλή οικογένεια. Κι αυτό για να συμβεί είναι πολύ δύσκολο λόγω των πολλών διαφορετικών ανθρώπων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός σε σχέση με την κουλτούρα, τη γλώσσα, τη θρησκεία και ούτω καθεξής. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να υπάρχει ομοψυχία και νοοτροπία. Μέσα από την στάση μου προσπαθώ να ενισχύσω την έννοια της οικογένειας. Να γνωρίζουν όλοι ότι πάνω απ’ όλα είναι η ομάδα και όχι το προσωπικό μας συμφέρον. Είναι ο πρώτος κανόνας για μένα ότι το συμφέρον της ομάδας είναι το πιο σημαντικό πράγμα για όλους μας. Όποιος τον παραβεί θα έχει πρόβλημα.

Θεωρείτε ότι στον Απόλλωνα απουσιάζει το κλίμα της οικογένειας και της ομοψυχίας; Όχι, το αντίθετο. Οι ποδοσφαιριστές έχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους και το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ οικογενειακό. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γι’ αυτό που αντικρύσαμε στα αποδυτήρια του Απόλλωνα. Η δική μας ευθύνη είναι να το διατηρήσουμε και να το ενισχύσουμε.

Πλησιάζει η μεταγραφική περίοδος. Ποιες είναι οι πρώτες σας σκέψεις; Η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια με έχει μάθει να μην

βιάζομαι. Θέλω να είμαι απόλυτα σίγουρος για κάποιες αποφάσεις και γι’ αυτό δεν μπορώ να απαντήσω σήμερα αυτή την ερώτηση. Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ όλα τα χρονικά περιθώρια που θα μου δοθούν έτσι ώστε να λάβω την πιο ορθή απόφαση για το ρόστερ και τον σύλλογο. Δεν θέλω να αδικήσω κάποιον ποδοσφαιριστή. Εκτός αυτών, οι πρώτοι που πρέπει να ενημερωθούν οι είναι οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές και οι υπεύθυνοι της ομάδας με πρώτο τον πρόεδρο της (σ.σ. η συνέντευξη πάρθηκε πριν τα Χριστούγεννα).

Παρακολουθείτε ποδοσφαιριστές από τις πρώην ομάδες σας; Εννοείται ότι στο μυαλό μου θα βρίσκονται ποδοσφαιριστές με τους οποίους συνεργάστηκα με επιτυχία στο παρελθόν. Εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες και οι ποδοσφαιριστές μπορούν να ανταπεξέλθουν στο επίπεδο του Απόλλωνα, δεν θα μείνουν απαρατήρητοι. Από την άλλη μεριά πρέπει να σέβομαι τον εαυτό μου και τους ανθρώπους της άλλης ομάδας. Ποτέ δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να αναστατώσω κάποιον ποδοσφαιριστή χωρίς λόγο.

Παρότι το δείγμα είναι μικρό μ’ εσάς στον πάγκο του Απόλλωνα έχουμε δει να επιλέγετε το 4-4-2 και ακολούθως το 4-2-3-1. Είναι αυτά που προτιμάτε ή αναλόγως των ποδοσφαιριστών που διαθέτετε ή και το πλάνο του αντιπάλου εξαρτάται η επιλογή σας; Η διάταξη της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο είναι το μέσο αξιοποίησης των χαρακτηριστικών των ποδοσφαιριστών. Ο σχηματισμός από μόνος του δεν φέρνει νίκες, αλλά θα βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές να είναι όσο το δυνατόν αποδοτικότεροι βάσει των χαρακτηριστικών τους και της ικανότητάς τους. Στους πέντε μήνες στον Ολυμπιακό, αγωνιστήκαμε με όλους τους σχηματισμούς και καταφέραμε να έχουμε με όλα τα συστήματα πολύ καλά αποτελέσματα. Όλοι οι σχηματισμοί έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους και οφείλεις να τα γνωρίζεις ως προπονητής. Επίσης σημαντικό είναι οι ποδοσφαιριστές να γνωρίζουν τα βασικά που πρέπει να ακολουθήσουν αναλόγως των καθηκόντων του ρόλου που θα τους ανατεθεί σε κάθε αγώνα.

Πόσο σας επηρεάζει το πλάνο του αντιπάλου; Σέβομαι πάρα πολύ όλους τους αντίπαλους αλλά περισσότερο τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου. Η αλλαγή των συστημάτων δεν έχει να κάνει ποτέ με τον εκάστοτε αντίπαλο αλλά με την καλύτερη αξιοποίηση του υλικού που έχω στα χέρια μου. Ναι μεν παρακολουθούμε τον αντίπαλο και αξιοποιούμε τα δεδομένα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουμε εντελώς το πλάνο μας. Ποτέ δεν επιλέγω ένα σχηματισμό με βάση το πλάνο του αντιπάλου. Θα προσπαθήσω να επιλύσω α προβλήματα τα οποία θα μας προκαλέσει μέσω του δικού μας πλάνου. Θα πρέπει κι αυτός να αντιμετωπίσει τα δικά μας όπλα.

Πόσος χρόνος απαιτείται για να προετοιμαστεί μία ομάδα; Πέραν από τις προπονήσεις, υπάρχει μεταξύ άλλων το διάβασμα και η ανάλυση αντιπάλου.

ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚO ΓΙΑ ΜEΝΑ ΕIΝΑΙ ΝΑ ΥΠAΡΧΕΙ ΟΜΟΨΥΧIΑ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠIΑ.

Οι πιο δύσκολες μέρες προπόνησης κατά την άποψη μου είναι οι δύο μέρες μετά το παιχνίδι. Σε αυτό το διάστημα γίνεται η ανάλυση του δικού μας παιχνιδιού και η ανάλυση του αντιπάλου. Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται και ο προγραμματισμός στη δικιά μας την ομάδα με στόχο να είμαστε πανέτοιμοι στο επόμενο παιχνίδι. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και χρειάζεται άψογη συνεργασία. Μέσα από την ανάλυση του αντιπάλου προκύπτουν δεκάδες δεδομένα κι από αυτά οφείλω να κάνω τις καλύτερες επιλογές και ιεράρχηση έτσι ώστε να προετοιμαστούμε για τον αγώνα. Χρειάζεται πολύ οργάνωση και μεθοδικότητα.

Θεωρείτε το ρόστερ της ομάδας μας πολύ ευέλικτο έτσι ώστε να μπορεί να αλλάζει εύκολα η διάταξη και το πλάνο σας; Πιστεύω πως ναι, ωστόσο όπως είπα και πριν εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αισθάνομαι ότι μέσα από τις προσθήκες και αλλαγές που θα υλοποιήσουμε τον Ιανουάριο ότι μπορεί να γίνει πιο ευέλικτο.

Άρα ψάχνουμε για πολυθεσίτες; (γέλια). Είστε υποστηρικτής αυτού του είδους των ποδοσφαιριστών ή είστε της άποψης ότι ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει τη θέση του και εκεί αποδίδει καλύτερα; Έχουμε ήδη αρκετούς πολυθεσίτες. Είμαι της άποψης ότι ο κάθε ποδοσφαιριστής θα πρέπει να γνωρίζει καλά τον ρόλο του και τα καθήκοντα του ρόλου του. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα να υπάρχουν ποδοσφαιριστές στο ρόστερ οι οποίοι όταν θα χρειαστεί να μπορούν να βοηθήσουν από μια διαφορετική θέση.

Ζείτε έντονα το παιχνίδι από τον πάγκο ή προτιμάτε να είστε ήρεμος και να… μεταφέρετε την ηρεμία και στους παίκτες σας, επιλέγοντας να κάνετε σωστές κινήσεις; Το κοουτσάρισμα είναι από τα πιο σπουδαία πράγματα στη δουλειά μας. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι όσο πιο ήρεμος και νηφάλιος είσαι στον αγώνα, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσεις να διαβάσεις το παιχνίδι. Όταν είσαι σε ένταση, φωνάζεις και διαμαρτύρεσαι, τόσο πιο πολύ μπερδεύεσαι και δυσκολεύεσαι να μεταφέρεις πληροφορίες και οδηγίες στους ποδοσφαιριστές. Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια των αγώνων προτιμώ να μην μιλάω και να αφήνω τους ποδοσφαιριστές να παίρνουν τις αποφάσεις οι ίδιοι, χωρίς τη δική μου καθοδήγηση. Στην προπόνηση και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας όμως μιλάω περισσότερο και προσπαθώ να τους μεταδώσω αυτά που θέλω.

Η απουσία του κόσμου σας βοηθάει σε αυτό τον τομέα; Να συγκεντρώνεστε στον αγώνα; Δεν με επηρεάζει καθόλου. Τόσα χρόνια είχαμε χιλιάδες οπαδούς στις εξέδρες και δεν με επηρέασε ποτέ ο κόσμος. Παρά την φασαρία, τις φωνές και τις διαμαρτυρίες καταφέρνω και εστιάζω στον αγώνα και παραμένω συγκεντρωμένος εκεί.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό προσόν για ένα προπονητή;

Καταρχήν θα έλεγα ότι τα χαρακτηριστικά για έναν προπονητή χωρίζονται σε τρεις τομείς. Το πρώτο είναι το κτίσιμο της ομάδας και να γίνουν οι σωστές οι επιλογές στο ρόστερ με τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών να ταιριάζουν στην ομάδα. Δεύτερον είναι η ορθή διαχείριση όλων αυτών των προσωπικοτήτων μέσα στην ομάδα με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που αναλύσαμε πιο πριν έτσι ώστε να διατηρείται το καλό κλίμα. Και τρίτον είναι το κοουτσάρισμα. Σε ότι αφορά την καθημερινότητα, σε προηγμένα πρωταθλήματα, την αναλαμβάνουν τεχνοκράτες με τον καθένα να έχει ως ευθύνη από ένα μέρος της προπόνησης, την φυσική κατάσταση, την τακτική, τα στημένα και ούτε καθεξής με τον προπονητή να εποπτεύει και να τα ελέγχει. Ωστόσο για να υπάρχει σωστός έλεγχος και εποπτεία από τον προπονητή, στην προκειμένη περίπτωση εμένα, θα πρέπει να υπάρχει και η γνώση. Για παράδειγμα εγώ έχω παρακολουθήσει δεκάδες εγχειρήσεις έτσι ώστε να έχω την γνώση όταν γίνει κάποια επέμβαση. Όταν μου εξηγεί κάτι ο γιατρός να έχω ιδίαν άποψη. Το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους τομείς που αφορούν το μέρος της δουλειάς μου.

Υπάρχει τύχη στο ποδόσφαιρο; Η τύχη έρχεται όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις κι αυτές δημιουργούν την ευκαιρία. Δηλαδή με τη δουλειά μας, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία όταν μας δοθεί. Δεν μπορεί ένας που κοιμάται όλη μέρα να περιμένει την τύχη να έρθει να τον βρει και να λειτουργήσει γι’ αυτόν. Στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα, όταν η μπάλα καταλήξει στο δοκάρι και έξω τρεις φορές και εσύ συνεχίσεις να δουλεύεις, τότε τις επόμενες φορές η μπάλα θα καταλήξει στο δοκάρι και μέσα. Μέσα από τη σκληρή δουλειά θα επέλθει η ισορροπία στο μέλλον.

Βάσει των όσων έχετε δει μέχρι τώρα και με την ολοκλήρωση του Α΄ Γύρου της κανονικής φάσης του πρωταθλήματος πιστεύετε ότι ο Απόλλωνας έχει όλα τα φόντα για να κατακτήσει τον πολυπόθητο για όλους τίτλο; Είναι αυτονόητο. Το πιστεύω ότι ο Απόλλωνας έχει όλα τα φόντα αλλά αυτό δεν θα έρθει μόνο του. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή. Δεν είμαστε μόνοι μας στο πρωτάθλημα και τον ίδιο στόχο τον έχουν κι άλλες ομάδες. Για να το πετύχουμε θα πρέπει να δουλέψουμε δύο και τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας.

Ο Απόλλωνας πλησίασε και στο παρελθόν να κατακτήσει το πρωτάθλημα χωρίς να τα καταφέρνει στο τέλος. Αυτό δεν έχει σημασία. Για μένα οι πρωταθλητές δεν γεννιούνται αλλά δημιουργούνται μέσα από τη δουλειά.

Ποιες ομάδες έχετε ξεχωρίσει και κατά πόσον πιστεύετε ότι οι μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου -όχι απαραίτητα μόνο για τον Απόλλωνα- μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες; Δεν είναι εύκολη ερώτηση αυτή. Είναι αρκετά υποθετική επειδή μια ομάδα μπορεί να μην προχωρήσει σε καμία μεταγραφή και η δουλειά του προπονητή να φανεί στον δεύτερο γύρο. Άρα χωρίς προσθήκες αυτή η ομάδα έχει βελτιωθεί από μόνη της. Από την άλλη πλευρά, μια ομάδα μπορεί να κάνει δέκα προσθήκες αλλά στο τέλος να παραμείνει στάσιμη. Ένας ποδοσφαιριστής δεν είναι κάτι το μετρήσιμο. Υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες και πολλοί παράγοντες για να καθοριστεί μια μεταγραφή πετυχημένη. Κάτι το οποίο έκανα στα Γιάννινα, αναφέρω αυτή την ομάδα επειδή είχα την ευκαιρία να μείνω για αρκετά χρόνια, ήταν να μην προχωρώ σε μεταγραφή ποδοσφαιριστή όταν έχω κάποιον εξελίξιμο σε αυτή τη θέση. Για παράδειγμα με αυτό τον τρόπο βγήκαν οι Κούτρης και Μαυροπάνος. Κάτι παρόμοιο έγινε και στον Ολυμπιακό, που ίσως το αναγνωστικό κοινό της Κύπρου να γνωρίζει και καλύτερα, και μπορώ να εξηγήσω καλύτερα τι θέλω να πω. Υπήρχαν στην ομάδα τρεις έμπειροι κεντρικοί αμυντικοί και ως τέταρτος υπήρχε ο Στέλιος Ανδρέου. Υπήρχε ο προβληματισμός αν θα προχωρούσαμε και σε απόκτηση άλλου έμπειρου στόπερ αλλά δεν το κάναμε. Είδα στο πρόσωπο του Στέλιου μια πολύ καλή λύση. Δεν βιάστηκα να κάνω μεταγραφή για να κλείσω τον δρόμο στον Στέλιο. Στην πράξη φάνηκε ότι πέτυχε αυτή η κίνηση. Εμπεριείχε ρίσκο όμως.

Όμως στον Απόλλωνα υπάρχουν διαφορετικοί στόχοι με μεγαλύτερη πίεση και ταυτόχρονα λιγότερη υπομονή. Δεν έχει σημασία η υπομονή. Το θέμα είναι αν πιστεύεις τον μικρό και να τον ρίξεις μέσα. Δεν υπάρχει η ηλικία στο ποδόσφαιρο. Από τη στιγμή που μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτά που του ζητάς, τότε σου κάνει ο παίκτης. Όλοι οι ποδοσφαιριστές θα κάνουν λάθη κι έμπειροι και άπειροι. Από την στιγμή που πιστεύω ότι ο κάθε Κούτρης, Μαυροπάνος ή Αντρέου μπορεί να κάνει αυτό που θέλω στο γήπεδο, δεν βρίσκω αρνητικούς παράγοντες ή κακές εκτιμήσεις. Πάντοτε τις αποφάσεις μου τις λαμβάνω με βάση αυτού που πιστεύω. Κανείς δεν θα με επηρεάσει ή θα μου πει τι θα κάνω. Πιστεύω στην ικανότητα του ποδοσφαιριστή και τον στόχο της ομάδας. Επαναλαμβάνω το πιο σημαντικό είναι να στηρίξεις και να σταθείς δίπλα στον ποδοσφαιριστή.

Στον Απόλλωνα έχουμε τέτοιες περιπτώσεις; Δεν θέλω ακόμη να τοποθετηθώ. Είναι νωρίς. Ούτε να υποσχεθώ ότι θα βγάλω κάποιον ποδοσφαιριστή μπορώ. Αυτό που μπορώ να πω και να διαβεβαιώσω γι’ αυτό είναι ότι εγώ και οι συνεργάτες μου θα καταθέσουμε ψυχή για να πετύχει η ομάδα τους στόχους της. Το εννοώ αυτό.

Πού θεωρείται ότι θα κριθεί στο τέλος ο τίτλος; Στην ομάδα που θα έχει την περισσότερη σταθερότητα και συνέπεια σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος.

Η απουσία κόσμου, λόγω και της πανδημίας, θεωρείτε ότι έχει αλλάξει τις ισορροπίες στο πρωτάθλημα και πως πλέον δεν υπάρχουν εντός κι εκτός έδρας παιχνίδια; Ναι έχει παίξει μεγάλο ρόλο η απουσία του κόσμου. Ιδιαίτερα στην Κύπρο που δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα ρόστερ των ομάδων, η απουσία των φιλάθλων παίζει καθοριστικό ρόλο θα έλεγα. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και τόσες εκπλήξεις. Δεν είναι όπως στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ που δεν χάνουν σε καμιά έδρα. Δεν υπάρχει τόση διαφορά δυναμικότητας.

Οικογενειακή παράδοση η προπονητική

Την προπονητική ακολουθεί και ο γιος σας κι εργάζεται επίσης στο εξωτερικό -εάν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε έτσι την Κύπρο. Το μήλο… έπεσε κάτω από τη μηλιά; Θεωρώ ότι επηρεάστηκε πάρα πολύ από εμένα επειδή τον είχα και ως παίκτη μαζί μου σε δύο ομάδες. Δέχθηκε πολλές πληροφορίες από εμένα και ως πατέρας και γιος μοιραστήκαμε πάρα πολλές φορές προβληματισμούς για διάφορα θέματα. Είναι πολύ συνειδητοποιημένος και αποφασιστικός ως άνθρωπος. Ξέρει ότι τα πράγματα στην δουλειά μας είναι δύσκολα και τις συνθήκες που επικρατούν στο ποδόσφαιρο.

Πως τον διαχειριζόσασταν ως ποδοσφαιριστή στην ομάδα σας; Άλλο πράγμα το συναίσθημα κι άλλο η δουλειά. Ποτέ μου δεν τα μπέρδεψα αυτά τα δύο. Πολλές φορές υπήρχε η περίπτωση να συμπαθώ έναν ποδοσφαιριστή ως χαρακτήρα περισσότερο από άλλο αλλά η ικανότητα του να μην ήταν η απαιτούμενη για να αγωνίζεται ως βασικός. Δεν σήμαινε κάτι η προσωπική και η ανθρώπινη σχέση και δεν ήταν λόγος για να αγωνιστεί επειδή τον συμπαθώ περισσότερο ως προσωπικότητα.

Τί συμβουλές του έχετε δώσει; Να μην παραβαίνει τις αρχές και τις αξίες που έχει ως άνθρωπος και να προσπαθεί να εξελίσσεται καθημερινά και να γίνεται καλύτερος.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως είναι πολύ μικρός ηλικιακά και μάλιστα έγραψε ιστορία, αφού ήταν ο νεαρότερος που κάθισε στον πάγκο ομάδα της Σούπερ Λιγκ. Πόσο περήφανο σας κάνει τα όσα πέτυχε σε σύντομο χρονικό διάστημα; Με κάνει πάρα πολύ περήφανο και ευχαριστώ τον Θεό που αυτό που μου στέρησε εμένα για πολλά χρόνια, μου το έστειλε αυτό γρήγορα στο δικό μου το παιδί. Αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο και το θεωρώ ως ανταπόδοση στην οικογένεια μου.

Θεωρείτε ότι το όνομα Πετράκης και η πορεία σας τον έχουν βοηθήσει στο να εξελιχθεί τόσο νωρίς; Καταρχήν να πω ότι ποτέ δεν επέμβηκα στη ζωή του, ούτε στην αρχή τον βοήθησε το όνομα Πετράκης, αλλά στη συνέχεια είχε να κάνει με την ικανότητα και την αξία του. Αλλιώς δεν θα προχωρούσε.

Θα θέλατε να συνεργαστείτε επαγγελματικά; Να τον είχατε ως βοηθό σας για παράδειγμα; Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό τώρα. Αλλά όταν ήταν νεαρότερος και ήμουν στις χαμηλότερες κατηγορίες το σκέφθηκα, έτσι ώστε να τον βοηθούσα να εξελιχθεί αλλά αυτός ποτέ δεν ήθελε να συνεργαστεί. Του δόθηκε και η ευκαιρία να πάει ως συνεργάτης σε μεγάλη ομάδα αλλά αυτός ήθελε να είναι ο πρώτος προπονητής.

Σύμφωνα με τα όσα έχουμε πληροφορηθεί, ακολούθησαν την προπονητική ακόμα δύο μέλη της οικογένειάς σας, ο αδελφός σας Κώστας, αλλά και ο γιος του Μανώλης. Τελικά η προπονητική είναι κάτι σαν οικογενειακή παράδοση για την οικογένεια Πετράκη;

Είμαστε δύο αδέλφια που είχαμε το ίδιο επάγγελμα. Απόφοιτοι γυμναστές αλλά και προπονητές. Είχαμε αναμετρηθεί μάλιστα σε πρωτάθλημα με τους αγώνες να εξελίσσονται σε ομηρικές μάχες (γέλια).

Πόσο ψυχοφθόρα μπορεί να εξελιχθεί η δουλειά ενός προπονητή; Η δική μας η δουλειά έχει μεγάλη γοητεία με έντονα συναισθήματα. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά. Για μένα προσωπικά τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μου είναι η οικογένεια μου και το ποδόσφαιρο. Είμαι πολύ χαρούμενος που έκανα το ποδόσφαιρο, αυτό που αγαπάω, επάγγελμα. Θα ήμουν πολύ αχάριστος αν δεν το εκτιμούσα και τοποθετούσα αρνητικό πρόσημο. Όλα τα επαγγέλματα έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Επαναλαμβάνω ότι αγαπάω πάρα πολύ το ποδόσφαιρο και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτά που μου προσφέρει.

Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα όμως στη δουλειά σας. Απολύονται πολύ εύκολα οι προπονητές. Προτού ξεκινήσω αυτό το επάγγελμα, κατέγραψα όλα τα δεδομένα. Μπορεί να απολυθούμε άδικα, μπορεί να μας βρίσουν, να μας προσβάλουν ή να μας κρίνουν. Τα γνώριζα όλα αυτά πριν ξεκινήσω την προπονητική. Τα ζύγισα όλα, τα υπολόγισα και τα θετικά ήταν περισσότερα από τα αρνητικά κι αποδέχθηκα τους κανόνες του ποδοσφαίρου και της προπονητικής.

ΑΝ ΚAΠΟΙΟΣ ΔΕΝ EΧΕΙ ΤΗΝ ΦΛOΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΊΝΗΤΡΟ ΜΈΣΑ ΤΟΥ, ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦEΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΎΧΕΙ ΚAΤΙ;

Ποια ήταν η πιο δύσκολη περίοδος στην καριέρα σας; Η τελευταία χρονιά στον ΠΑΣ Γιάννινα. Ήταν πολύ ψυχοφθόρα εκείνη η διαδικασία, ζήτησα από τον πρόεδρο δύο φορές να φύγω από τη θέση μου για το καλό της ομάδας, ωστόσο αυτός δεν το επέτρεψε. Από την πλευρά μου θα ήταν πολύ δειλό να εγκαταλείψω την ομάδα από την στιγμή που με χρειάζεται. Θεωρώ ότι κάναμε την μέγιστη προσπάθεια για να σώσουμε την ομάδα χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουμε. Αν υπήρχε το VAR τότε δεν θα πέφταμε παρά τα λάθη που κάναμε.

Βρισκόσασταν στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα για μία πενταετία. Στοχεύετε να πράξετε το ίδιο και στον πάγκο του Απόλλωνα; Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Όταν πήγα στα Γιάννενα πήγα με συμβόλαιο διάρκειας τεσσάρων μηνών. Τελικά έμεινα πεντέμισι χρόνια. Δεν είναι σωστό να μπω σε μια διαδικασία να προβλέψω τι θα γίνει στο μέλλον. Γενικότερα θα έλεγα ότι είμαι προπονητής που δεν του αρέσουν οι αλλαγές στο εργασιακό του περιβάλλον.

Η προοπτική να δουλέψετε κάποτε σε εθνική ομάδα θα σας συνάρπαζε; Για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ την πιο τιμητική διάκριση για κάποιον προπονητή να αναλάβει προπονητής σε εθνική ομάδα. Θα το ήθελα πάρα πολύ. Είναι η μέγιστη τιμή για κάποιον προπονητή.

Ελεύθερος χρόνος υπάρχει για έναν προπονητή; Και στον ελεύθερο χρόνο πάλι έχουμε να κάνουμε με τη δουλειά. Και για ένα καφέ να πάω με κάποιον συνεργάτη, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το ποδόσφαιρο.

Δεν σας κουράζει να μιλάτε συνεχώς για το ποδόσφαιρο; Θα έλεγα ότι συμβαίνει το αντίθετο. Όταν δεν μιλάμε ή δεν ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο νιώθουμε κούραση (γέλια).

Όταν παρακολουθείτε έναν αγώνα, τον βλέπετε ως θεατής ή με το μάτι του προπονητή; Καταρχήν παρακολουθώ όλους τους αγώνες του κυπριακού πρωταθλήματος. Είτε ζωντανά είτε σε μαγνητοσκόπηση, είναι η προτεραιότητά μου. Κανένα παιχνίδι από αυτό δεν θα το παρακολουθήσω ως θεατής. Προσπαθώ να διαβάσω τις σκέψεις των προπονητών, οι οποίες αποτυπώνονται στο γήπεδο μέσα από την συμπεριφορά της ομάδας. Αλλά και γενικότερα, αν παρακολουθήσω έναν σημαντικό αγώνα που δεν αφορά τον Απόλλωνα, πάλι θα προσπαθήσω να αναλύσω τις δυο ομάδες και τις σκέψεις των προπονητών.

Πριν την προπονητική, παίζατε και ποδόσφαιρο. Ποιο είναι τελικά ποιο δύσκολο; Να αγωνίζεσαι ή να προπονείς μία ομάδα; Δεν έχουν καμία σχέση τα δύο μεταξύ τους. Το να παίζεις ποδόσφαιρο εξαρτάται μόνο από την ατομική ευθύνη και το ταλέντο του καθενός. Ενώ ως προπονητής θα πρέπει να κατευθύνεις μια ομάδα προς ένα κοινό στόχο. Είναι πολλαπλάσια η δυσκολία. Γι’ αυτό πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές δεν έχουν πετύχει ως προπονητές και γι’ αυτό υπάρχουν περισσότεροι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές παρά προπονητές.

Σε ποια θέση αγωνιζόσασταν; Ήμουν πολυθεσίτης. Κυρίως αγωνιζόμουν ως αριστερός ενδιάμεσος στο κέντρο σε σύστημα 4-3-3 και είχα την ικανότητα να χρησιμοποιώ και τα δύο πόδια ενώ διέθετα υψηλή τεχνική κατάρτιση. Επίσης αγωνίστηκα και στα δύο άκρα της άμυνας.

Πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας ψυχολογία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο; Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του ποδοσφαίρου. Αν κάποιος δεν έχει την φλόγα και το κίνητρο μέσα του, πως θα καταφέρει να πετύχει κάτι; Πρέπει πρώτα κάποιος να θέλει να πραγματοποιήσει κάτι και μετά να το πετύχει.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον προπονητή Γιάννη Πετράκη; Προτιμώ να μην απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, καλύτερα ρωτήστε τους συνεργάτες μου και τον κύκλο μου.

Αν πάρετε κάποιον τίτλο θα απαλλαγείτε από το αξύριστο λουκ; Παλιότερα είχα μουστάκι για πολλά χρόνια, έτσι με συνήθισε ο περισσότερος κόσμος. Θεωρώ ότι αυτό το προφίλ που έχω τώρα μου αρέσει ως άνθρωπος και ως εικόνα και ταυτόχρονα δεν χρειάζεται καθημερινή φροντίδα και περιποίηση. Θεωρώ ότι έχω σημαντικότερα πράγματα για να ασχοληθώ.

Μετά το παιχνίδι με την ΕΝΠ είχατε πει πως δεν τα πάτε καλά με τις ευχές. Αν σας ζητούσαμε, όμως, να ευχηθείτε τρία πράγματα για τον Απόλλωνα και το ποδόσφαιρο ποια θα ήταν αυτά; Το πρώτο φυσικά να πάρουμε το πρωτάθλημα. Το δεύτερο να αναβαθμιστεί κι άλλο σαν σύλλογος και πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και τέλος να έχει διαχρονικά μία ανοδική πορεία. Για το ποδόσφαιρο εύχομαι να συνεχίσει να εξελίσσεται, να γίνεται ελκυστικότερο προϊόν για τον κόσμο και όλοι μας να είμαστε μακριά από ακρότητες.

Τέλος, κάποιες ευχές για τη ζωή γενικότερα ενόψει των εορτών και της Πρωτοχρονιάς; Γνωρίζουμε και βιώνουμε όλοι τις δυσκολίες αυτές τις μέρες λόγω της πανδημίας. Εύχομαι να ξεφύγουμε όσο το δυνατόν το συντομότερο από αυτή την κατάσταση και δεύτερο, να έχουμε μέσα μας θετική ενέργεια και αισιοδοξία. Να βλέπουμε το ποτήρι πάντοτε μισογεμάτο.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy