Στο πιο κρίσιμο σημείο, σκέψεις για ποιο αυστηρά μέτρα

Την κρισιμότερη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού δίνει ολόκληρη η Κύπρος ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Πολιτεία και κοινωνία βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αόρατο εχθρό και το στοίχημα είναι και αυτή τη φορά να καταφέρουμε να βγούμε νικητές.

Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά εκτοξεύτηκαν μέσα σε μερικά 24ωρα. Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι όλοι ανεξαιρέτως θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ θέτουν και προ των ευθυνών τους όχι μόνο το σύνολο των πολιτών, αλλά επίσης, εργοδότες, επιχειρήσεις και αρμόδιες υπηρεσίες για τήρηση αλλά και αυστηρή επιτήρηση των πρωτοκόλλων.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο. Διανύουμε σοβαρή έξαρση και θα πάρει σοβαρές διαστάσεις. Στόχος είναι να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο και να ενισχύσουμε τα μέτρα», δήλωσε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα θεωρούν πως θα μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση. Ωστόσο, όλα τα δεδομένα τυγχάνουν επεξεργασίας και αν στο επόμενο χρονικό διάστημα η κατάσταση δεν τεθεί υπό έλεγχο και αυξηθούν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, δεν θα υπάρξει άλλη επιλογή από την επιβολή κλιμακωτών μέτρων ή να οδηγηθούμε στο απευκταίο σενάριο ενός τοπικού ή ολικού lockdown.

«Σίγουρα είναι αυτό το οποίο δεν θέλουμε. Συζητήσαμε τα μέτρα ακόμα και κλιμακωτά. Όλα τα ενδεχόμενα υπάρχουν στο τραπέζι και όλα έχουν συζητηθεί. Είναι η τελευταία μας επιλογή και θέλουμε να το αποφύγουμε», πρόσθεσε ο κ. Τσιούτης.

Η νέα έκρηξη κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες κάθε άλλο παρά εφησυχασμό πρέπει να προκαλούν. Το ισχυρότερο εργαλείο από την αρχή της πανδημίας, η ιχνηλάτηση, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Η ομάδα που την απαρτίζει εκπέμπει σήμα κινδύνου, αφού έχει φτάσει στα όρια της. Ο επικεφαλής της ομάδας αποκάλυψε στο OMEGA ότι 13 πρόσωπα αυτή τη στιγμή εργάζονται νυχθημερόν όλη την εβδομάδα και επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν τις επαφές, οι οποίες πλέον είναι εκατοντάδες.

«Όσο αυξάνονται τα κρούσματα και οι επαφές τους είναι  τεράστιος ο αριθμός, είναι πάνω από 50-60 επαφές ο καθένας. Αν πρόκειται για μαθητή, αθλητή, οποιονδήποτε έχει να κάνει με κοινό μπορεί να είναι πάνω από 100, τότε όσο και να προσπαθήσουμε δεν μπορούμε να τους καλέσουμε όλους την ίδια μέρα», δήλωσε ο Επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Συλβέστρος.

Το υπουργείο υγείας προχωρά σε επίταξη προσωπικού από διάφορες υπηρεσίες για ενίσχυση της ομάδας, ενώ εντός των επόμενων ημέρων αναμένεται να γίνει σχετική προκήρυξη προς αναζήτηση ιχνηλατών.

«Την ιχνηλάτηση την είχε αποκλειστικά το υπουργείο υγείας μέχρι αυτή τη στιγμή. Τώρα όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε μόνοι μας να αντεπεξέλθουμε θα πρέπει να υπάρξει και συνεργασία των υπόλοιπων φορέων για αυτό γίνονται όλη την εβδομάδα συναντήσεις με άλλα υπουργεία και άλλους φορείς για να αναλάβουν και αυτοί το μερίδιο που τους αναλογεί στην πανδημία», πρόσθεσε ο κ. Συλβέστρος.

Ενώ απευθυνόμενος προς τους πολίτες και σε μια προσπάθεια να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός, ζητά και την δική τους συνεργασία, ώστε να μην προβαίνουν σε σπασμωδικές κινήσεις και να παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι τους αν είναι επιβεβαιωμένες επαφές κρούσματος, ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο και άλλους συναθρώπους μας.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy