Οι τραυματισμοί αυξήθηκαν κατά 20% την περασμένη σεζόν

Οι τραυματισμοί στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 20% την περασμένη σεζόν και στοίχισαν σε συλλόγους περίπου μισό δισεκατομμύριο λίρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία εγείρει ανησυχίες για την ευημερία των παικτών εν μέσω συμφόρησης στον αριθμό των παιχνιδιών.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης τραυματισμών ποδοσφαίρου Howden’s European Football Injury Index για τη σεζόν 2021-22 εκτίμησε ότι το κόστος τραυματισμών αυξήθηκε κατά 29% στα 513,2 εκατομμύρια λίρες (572,3 εκατομμύρια ευρώ), με την πρωταθλήτρια Γαλλίας Παρί Σεν Ζερμέν να βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας με 38,1 εκατομμύρια ευρώ.

Το κόστος τραυματισμού υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το ημερήσιο κόστος ενός παίκτη με τον αριθμό των ημερών που δεν ήταν διαθέσιμος. Ο πληθωρισμός των μισθών έπαιξε επίσης ρόλο σε αυτή την αύξηση.

Η Premier League ανέφερε τους περισσότερους τραυματισμούς (1.231) ακολουθούμενη από τη γερμανική Bundesliga (1.205) και την ισπανική LaLiga (848).

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό απουσιών με 114, ενώ η Μπάγερν Μονάχου και η Τσέλσι υπέστησαν αμφότερες από 97 τραυματισμούς.

«Αν κοιτάξετε τις δύο τελευταίες σεζόν, είναι λογικό να καταλήξετε ότι η αναστάτωση του αγωνιστικού προγράμματος (λόγω του COVID-19) και η συμφόρηση έχει αρνητικό αντίκτυπο όσον αφορά στην εμφάνιση τραυματισμών», δήλωσε ο Τζέιμς Μπάροους, επικεφαλής αθλητισμού στο Howden.

Ο Μπάροους πρόσθεσε το έντονο στυλ παιχνιδιού των αγγλικών και γερμανικών συλλόγων, σε συνδυασμό με το να φτάσουν στα τελευταία στάδια των ηπειρωτικών τουρνουά, συνέβαλαν στην αύξηση των τραυματισμών τους.

Οι παίκτες κάτω των 21 ετών επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, με τον αριθμό των τραυματισμών τους να έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από 30 το 2018-19 σε 326 το 2021-22.

«Από όλη την ανάλυση, αυτή ξεπήδησε περισσότερο από τη σελίδα», είπε ο Μπάροους. «Αν κοιτάξουμε τις δύο τελευταίες σεζόν και τον αντίκτυπο της πανδημίας, είδαμε ότι οι σύλλογοι έχασαν αρκετούς παίκτες και αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούν πιο συχνά νεαρούς.

Και πάλι με το αγωνιστικό στυλ της Premier League και της Bundesliga, θα υποθέτει κανείς ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για αυτές τις νεότερες ομάδες παικτών».

Ενώ ο αντίκτυπος του COVID-19 μειώνεται, οι σύλλογοι θα αντιμετωπίσουν μια νέα πρόκληση αυτή τη σεζόν λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ (20 Νοεμβρίου-Δεκ. 18), καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη διοργάνωση θα διξαχθεί το χειμώνα.

Η διακοπή των συλλογικών αγώνων για έξι εβδομάδες θα απαιτήσει σφιχτότερο πρόγραμμα αγώνων και μικρότερη χειμερινή διακοπή για τους παίκτες.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια αναστάτωση στη μέση μιας σεζόν», είπε ο Μπάροους.

«Η χειμερινή διακοπή έχει πολύ σαφές αποτέλεσμα όσον αφορά στη μείωση της εμφάνισης τραυματισμών ειδικά τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, και η συγκεκριμένη απώλεια της διακοπής φέτος, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο».

Οι απουσίες που δεν σχετίζονται με τον COVID-19 μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της χειμερινής διακοπής σε όλα τα πρωταθλήματα – 352 τον Ιανουάριο σε σύγκριση με 411 τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, ο Μπάροους είπε ότι οι παίκτες που δεν έχουν επιλεγεί για τις εθνικές τους ομάδες θα λάβουν μεγαλύτερο διάλειμμα στη μέση της σεζόν, το οποίο θα μπορούσε να αντισταθμίσει πιθανούς τραυματισμούς που θα συμβούν κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy