Formula 1: Οι μηχανές ζεσταίνονται

Η αντίστροφη μέτρηση για το νέο και μεγαλύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας ξεκίνησε

Με τον Λιούς Χάμιλτον και την Ferrari να έχουν ρίξει πριν από μερικές μέρες την… βόμβα του αιώνα όσον αφορά στη Formula 1, ξεκινά στο τέλος του μήνα το νέο πρωτάθλημα. Με το να ανακοινώσουν ο Βρετανός πιλότος και η Scuderia την συνεργασία τους για την επόμενη σεζόν, ήδη κατάφεραν να ρίξουν τη σκιά τους πάνω στη φετινή, στην οποία ούτως ή άλλως δεν αναμένονται δραματικές εκπλήξεις όσον αφορά στους πρωταγωνιστές και το φαβορί για τη διεκδίκηση του τίτλου σε οδηγούς και κατασκευαστές.

Την τελευταία μέρα του δίσεκτου -φέτος- Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένες οι πρώτες ελεύθερες δοκιμές στην πίστα του Μπαχρέιν, πριν από το πρώτο Grand Prix της σεζόν στις 2 Μαρτίου. Την ερχόμενη εβδομάδα (21 έως 23/2) εξάλλου θα πραγματοποιηθούν στην ίδια πίστα οι καθιερωμένες χειμερινές δοκιμές.

Πέρυσι έλειψαν οι μάχες και οι συγκινήσεις, καθώς ο Μαξ Φερστάπεν κυριάρχησε άνετα, αφήνοντας πολλούς να νοσταλγούν σκηνές όπως αυτές που είδαμε το 2021, όταν ο Ολλανδός και ο Χάμιλτον διεκδικούσαν τον τίτλο μέχρι τον τελευταίο γύρο της σεζόν.

Το ημερολόγιο

Η φετινή σεζόν θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια της F1 μέχρι σήμερα, με 24 αγώνες που έχουν προγραμματιστεί σε 21 χώρες. Δεν υπάρχουν νέες τοποθεσίες στο ημερολόγιο του 2024, αλλά καλωσορίζουμε ξανά δύο πίστες. Το Grand Prix της Κίνας κάνει την πολυαναμενόμενη επιστροφή του για πρώτη φορά μετά το 2019 και την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ στο πρόγραμμα είναι βέβαια και η Emilia Romagna μετά την ακύρωση του αγώνα του 2023 λόγω των ισχυρών πλημμυρών στη βόρεια Ιταλία.

Το Λας Βέγκας, το οποίο μπήκε στο ημερολόγιο πέρυσι, διατηρεί τη θέση του ως σαββατιάτικος αγώνας. Το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία θα πραγματοποιηθούν επίσης Σάββατο για να εξυπηρετήσουν το Ραμαζάνι.

Ανακοινώνοντας το ημερολόγιο, η διοργανώτρια αρχή τόνισε ότι έχει προχωρήσει σε μια «μεγαλύτερη» περιφερειοποίηση, με σκοπό να καταστήσει τη σεζόν πιο βιώσιμη, αν και ορισμένοι οδηγοί δεν είναι ευχαριστημένοι με το πρόγραμμα.

Ο κάτοχος του τίτλου Μαξ Φερστάπεν δήλωσε ότι οι 24 αγώνες είναι «πάρα πολλοί», ενώ ο Βρετανός, Λάντο Νόρις τόνισε ότι «αν διάλεγα τον τέλειο αριθμό, είναι μάλλον πιο κοντά στους 20».

Οι αγώνες σπριντ

Όπως και το 2023, φέτος θα διεξαχθούν έξι αγώνες sprint – στην Κίνα, το Μαϊάμι, την Αυστρία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Κατάρ. Η Κίνα και το Μαϊάμι θα φιλοξενήσουν αγώνες sprint για πρώτη φορά. Ο Φερστάπεν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι οπαδός τους, αλλά άλλοι οδηγοί, όπως ο Σαρλ Λεκλέρ φαίνεται να τους απολαμβάνουν. «Νομίζω ότι έξι αγώνες σπριντ είναι καλοί», τόνισε και πρόσθεσε: «Το να έχεις μία ελεύθερη δοκιμασία και να πηγαίνεις κατευθείαν στις κατατακτήριες δοκιμές είναι κάτι που μου αρέσει».

Ομάδες και οδηγοί

Για πρώτη φορά στην ιστορία της F1, ο πρώτος αγώνας της νέας σεζόν θα έχει την ίδια σύνθεση οδηγών με τον τελευταίο αγώνα της προηγούμενης. Αλλά ενώ οι πιλότοι παραμένουν οι ίδιοι, δύο ομάδες έχουν αλλάξει τα ονόματά τους. Η Alfa Romeo επέστρεψε στο αρχικό της όνομα – Sauber και η ομάδα θα ονομάζεται επίσημα Stake F1 Team Kick Sauber. Και η «αδελφή» ομάδα της Red Bull, η Alpha Tauri, είχε αλλάξει το όνομά της σε Visa Cash App RB.

Προϋπολογισμός

Το ανώτατο όριο κόστους, που θεσπίστηκε για το 2021, περιορίζει το ποσό που μπορεί να δαπανήσει μια ομάδα για το μονοθέσιό της μέσα σε ένα έτος, με την Red Bull να έχει μια μικρή υπέρβαση δαπανών την ίδια σεζόν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου ύψους 7 εκατ. δολαρίων (5,5 εκατ. λιρών).

Το ανώτατο όριο κόστους ήταν 135 εκατ. δολάρια (106 εκατ. λίρες) το 2023 και παραμένει το ίδιο τόσο για το 2024 όσο και για το 2025. Προηγουμένως, ο προϋπολογισμός ήταν 140 εκατ. δολάρια (110 εκατ. λίρες) για το 2022 και 145 εκατ. δολάρια (114 εκατ. λίρες) για το 2021.

Συμβόλαια

Η μεταγραφή του Χάμιλτον στην Ferrari το 2025 ήταν η μεγαλύτερη είδηση στον χώρο, παρά το γεγονός μάλιστα ότι ο Βρετανός έχει συμβόλαιο με την Mercedes μέχρι το 2026. Πάντως αυτό το καλοκαίρι, ούτε λίγο ούτε πολύ ολοκληρώνονται 13 συμβόλαια, κάτι που σημαίνει αναμένονται αρκετές ανακατατάξεις στις ομάδες, εκτός βέβαια της Ferrari. Συγκεκριμένα λήγουν οι συνεργασίες των Σέρχιο Πέρες (Red Bull), Κάρλος Σάινθ (Ferrari), Εστεμπάν Οκόν και Πιέρ Γκασλί (Alpine), Γκουάνγιου Τζόου και Βάλτερι Μπότας (Sauber), Φερνάντο Αλόνσο (Aston Martin), Νίκο Χούλκενμπεργκ και Κέβιν Μάγκνουσεν (Haas), Γιούκι Τσουνόντα και Ντανιέλ Ρικιάρντο (Visa Cash App RB), Αλεξ Αλμπον και Λόγκαν Σάρτζεντ (Williams).

Οι μικρές αλλαγές

Η φετινή σεζόν δεν έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη. Η πιο σημαντική από τις μικρές λεπτομέρειες έχει να κάνει με την ενίσχυση της ψύξης εντός του μονοθέσιου, μετά τις διαμαρτυρίες πολλών πιλότων για τις ακραίες συνθήκες ζέστης που αντιμετώπισαν στον περσινό αγώνα του Κατάρ.

Το πρόγραμμα
Μπαχρέιν – 29 Φεβρουαρίου-2 Μαρτίου
Σαουδική Αραβία – 7-9 Μαρτίου
Αυστραλία – 22-24 Μαρτίου
Ιαπωνία – 5-7 Απριλίου
Κίνα – 19-21 Απριλίου
Μαϊάμι – 3-5 Μαΐου
Emilia Romagna – 17-19 Μαΐου
Μονακό – 24-26 Μαΐου
Καναδά – 7-9 Ιουνίου
Ισπανία – 21-23 Ιουνίου
Αυστρία – 28-30 Ιουνίου
Βρετανικό – 5-7 Ιουλίου
Ουγγαρία – 19-21 Ιουλίου
Βελγίου – 26-28 Ιουλίου
Ολλανδία – 23-25 Αυγούστου
Ιταλικό – 30 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου
Αζερμπαϊτζάν – 13-15 Σεπτεμβρίου
Σιγκαπούρη – 20-22 Σεπτεμβρίου
Ηνωμένων Πολιτειών – 18-20 Οκτωβρίου
Μεξικού – 25-27 Οκτωβρίου
Βραζιλία – 1-3 Νοεμβρίου
Λας Βέγκας – 21-23 Νοεμβρίου
Κατάρ – 30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου
Αμπού Ντάμπι – 6-8 Δεκεμβρίου

Οι πρωταγωνιστές

Συνολικά, το grid έχει παραμείνει απαράλλακτο σε σχέση με το πώς έκλεισε το 2023, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, με αποτέλεσμα να επικρατεί μία παράδοξη σταθερότητα ενόψει των μεγάλων αλλαγών του 2025.
Πιλότοι και ομάδες

Red Bull – Μαξ Φερστάπεν, Σέρχιο Πέρεζ

Τόσο η ομάδα όσο και ο Ολλανδός πιλότος έχουν τον τίτλο του φαβορί και για την φετινή κατάκτηση σε οδηγούς και κατασκευαστές.

Mercedes – Λιούις Χάμιλτον, Τζορτζ Ράσελ

Την τελευταία του σεζόν στην ομάδα ο Βρετανός πιλότος υποσχέθηκε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό προκειμένου να απειλήσει την κυριαρχία του Φερστάπεν. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από τη βοήθεια που θα έχουν από το μονοθέσιο.

Ferrari – Σαρλ Λεκλέρ, Κάρλος Σάινθ

Αν η Formula 1 ήταν… καλλιστεία το (κατά 95% αλλαγμένο) μονοθέσιο της Scuderia θα είχε ήδη κερδίσει τον τίτλο. Όμως αυτό δεν αρκεί. Τόσο ο Λεκλέρ, όσο και ο Σάινθ θέλουν να κλείσουν τη σεζόν οδηγώντας την Ferrari στην κορυφή, κάτι όμως που μόνο εύκολο δεν είναι.

McLaren – Λάντο Νόρις, Όσκαρ Πιάστρι

Πήγε αρκετά καλά το 2023, θέλει να πάει ακόμα καλύτερα το 2024 προσπαθώντας να κάνει τη ζημιά στην πρώτη τριάδα.

Aston Martin – Φερνάντο Αλόνσο, Λανς Στρολ

Ο Ισπανός των δύο παγκόσμιων τίτλων αποτελεί εγγύηση για την ομάδα που θα προσπαθήσει και φέτος να βάλει ψηλά τον πήχη.

Alpine – Εστεμπάν Οκόν, Πιέρ Γκασλί

Williams – Αλεξάντερ Άλμπον, Λόγκαν Σάρτζεντ

Visa Cash App RB – Ντάνιελ Ρικιάρντο, Γιούκι Τσουνόντα

Stake F1 Team – Βάλτερι Μπότας, Γκουάνγιου Τζόου

Haas – Νίκο Χούλκενμπεργκ, Κέβιν Μάγκνουσεν

Πηγή: Καθημερινή

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy