«Κοιμώμενοι γίγαντες… σε κρίση

Κάποιοι ιστορικοί σύλλογοι από τα μεγάλα πρωταθλήματα του κόσμου, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν Μονάχου ή η Ίντερ, παραμένουν στην κορυφή και δεν βρίσκουν εύκολα ανταγωνισμό εντός των συνόρων τους, άλλοι όμως βιώνουν μια θλιβερή κρίση, πλησιάζουν τη ζώνη του υποβιβασμού και απομακρύνονται από τη μάχη για τον τίτλο.

Παρατηρώντας τη βαθμολογία μερικών από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα στον κόσμο, υπάρχουν τρομερές εκπλήξεις.

Η εφημερίδα της Αργεντινής «Ole» εξετάζει ποιοι είναι οι «κοιμώμενοι γίγαντες»:

Άγιαξ (Ολλανδία)
Παρά το γεγονός ότι ο Άγιαξ (εκ των αντιπάλων της ΑΕΚ στους ομίλους του Europa League) έχει κερδίσει τέσσερα Champions League και είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στο ολλανδικό ποδόσφαιρο με 36 πρωταθλήματα, 20 κύπελλα και εννέα Σούπερ Καπ (65 εθνικούς τίτλους), ο Άγιαξ βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε ολόκληρη την ιστορία του: βρίσκεται προτελευταίος (17ος) στην Eredivisie συγκεντρώνοντας πέντε βαθμούς από 21 πιθανούς.
Στην αρχή της σεζόν έψαχναν τρόπο να γίνουν ξανά πρωταθλητές και, μετά το τρομερό ξεκίνημα όπου έφτασαν τα οκτώ παιχνίδια χωρίς να καταφέρουν να κερδίσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, θα πρέπει τώρα να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους για να αποφύγουν τον πρώτο υποβιβασμό στην ιστορία του συλλόγου.

Λιόν (Γαλλία)
Δεν είναι μυστικό ότι η Λιόν είναι ένας από τους σπουδαίους συλλόγους στη Γαλλία, καθώς είναι η τέταρτη ομάδα με τις περισσότερες νίκες (επτά πρωταθλήματα, πέντε κύπελλα, οκτώ Σούπερ Καπ) και η τρίτη πιο δημοφιλής στη Γαλλία πίσω μόνο από  Μαρσέιγ και Παρί Σεν Ζερμέν.
Ωστόσο, τα «Λιοντάρια» βρίσκονται στη χειρότερη στιγμή τους τα τελευταία χρόνια. Λόγω διοικητικών και οικονομικών προβλημάτων, το ξεκίνημά τους στη σεζόν 23/24 ήταν πραγματικά ταραχώδες, με την απόλυση του θρυλικού Λοράν Μπλαν και την άφιξη του Ιταλού Φάμπιο Γκρόσο πριν από λίγο καιρό.
Ακόμα και έτσι, η αλλαγή προπονητή δεν σήμαινε αλλαγή στην αρνητική δυναμική, που έκανε την ομάδα να είναι τελευταία στη Ligue 1 (τρεις βαθμοί, εννέα παιχνίδια), κάτι ανύποπτο σε αυτόν τον αιώνα.

Έβερτον (Αγγλία)
Το παρόν της Έβερτον δεν τιμά την ιστορία της, υποχωρώντας στη 16η θέση της Premeir League με επτά βαθμούς σε εννέα αγώνες (δύο νίκες, μία ισοπαλία, έξι ήττες), μόλις τρεις πίσω από την Μπέρνλι, την τελευταία ομάδα της κατάταξης.
Εάν δεν βελτιώσουν την απόδοσή τους, οι «εφοπλιστές», παρόντες τόσο στη Football League το 1888 όσο και στην Premier το 1992, θα ήταν πολύ κοντά στο να γνωρίσουν τον δεύτερο υποβιβασμό σε ολόκληρη την ιστορία τους και να τερματίσουν ένα σερί 70 ετών στη βρετανική ελίτ, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επί του παρόντος.

Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία)
Νικήτρια πολλών γερμανικών τροπαίων, ανάμεσά τους τα τέσσερα της Bundesliga ή τα έξι Κύπελλα Γερμανίας, η Βέρντερ Βρέμης σταδιακά απομακρύνεται από τις καλύτερες στιγμές της, καταλαμβάνοντας τη 14η θέση προσθέτοντας έξι βαθμούς σε οκτώ αγώνες. Έτσι από αυτό το σημείο και μετά, η «κόκκινη ζώνη» του υποβιβασμού…καταδιώκει: η Κολωνία (16η) και η Μπόχουμ (17η) είναι δύο βαθμούς πιο πίσω.
Αν και έχει ακόμα πολύ χρόνο για να αποφύγει τον τρίτο υποβιβασμό στην ιστορία τους, η πραγματικότητα είναι ότι η ομάδα της Βρέμης βυθίζεται σε μια αρνητική δυναμική υπό την καθοδήγηση του νεαρού προπονητή Όλε Βέρνερ αφού, από τα πέντε τελευταία παιχνίδια της, έχει χάσει τα τέσσερα.

Σάντος (Βραζιλία)
Η κατάσταση της Σάντος είναι η πιο σοβαρή από όλες, λόγω ενός απλού παράγοντα: οι ευρωπαϊκές ομάδες ξεκίνησαν τη σεζόν τους πριν από λίγους μήνες, ενώ οι Βραζιλιάνοι βρίσκονται στους τελευταίους -και κρίσιμους- αγώνες της ποδοσφαιρικής χρονιάς, όπου απομένουν δέκα αγωνιστικές για την ολοκλήρωση της σεζόν.
Κ αι η Σάντος, η περίφημη ομάδα του Πελέ, που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα πριν από 83 χρόνια, έχει κατακτήσει οκτώ πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Βραζιλίας, τρία Libertadores και δύο Διηπειρωτικά Κύπελλα, είναι 18η (εντός της ζώνης του υποβιβασμού) και στο χείλος της αβύσσου, με 30 βαθμούς σε 28 αγώνες, κοντά στην πρώτη της …πτώση στη Serie B.

Κρουζ Αζούλ (Μεξικό)
Η ιστορία της Κρουζ Αζούλ δείχνει πόσο σπουδαία ήταν η ομάδα της Πόλης του Μεξικού για το έθνος της. Μερικά από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά της:  Η τρίτη θέση στην ιστορία της Πρώτης Κατηγορίας των «Αζτέκων» με τα εννέα πρωταθλήματα που κατέκτησε. Επιπλέον, είναι η τρίτη πιο επιτυχημένη ομάδα στο μεξικάνικο ποδόσφαιρο, με συνολικά 24 επίσημους τίτλους.
Όλα αυτά δεν αποτυπώθηκαν στην τρέχουσα Liga MX, όπου βρίσκεται στη  17η θέση του πίνακα συγκεντρώνοντας 11 βαθμούς μετά από 13 αγώνες.
Αν και το ίδιο το πρωτάθλημα δεν έχει σύστημα ανόδου και υποβιβασμού, η αλήθεια είναι ότι ο σύλλογος κλείνει μια χαοτική χρονιά και, από αυτό, έχει επικεντρωθεί στην απομάκρυνση από τις τελευταίες θέσεις στο τέλος της σεζόν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy