Άφαντος ακόμη ο τρομοκράτης των Βρυξελλών που σκότωσε δύο άτομα

Ανθρωποκυνηγητό στις Βρυξέλλες για τη σύλληψη του Τυνήσιου που σκότωσε δύο ανθρώπους.

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι βελγικές αρχές για τη σύλληψη του ενόπλου ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρα άνοιξε πυρ στο κέντρο της πόλης σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας έναν ακόμα. Μια τραγωδία, που οδήγησε και στη διακοπή του αγώνα του Βελγίου με τη Σουηδία.

Ο ύποπτος για τους φονικούς πυροβολισμούς στις Βρυξέλλες είναι ένας 45χρονος Τυνήσιος που ζήτησε άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ βαν Κουίκενμπορν σε συνέντευξη Τύπου. «Το πρόσωπο αυτό ήταν γνωστό στην αστυνομία για ύποπτες ενέργειες, εμπορία ανθρώπων και παράνομη διαμονή». Ο άνδρας φέρεται να καταδικάστηκε στην Τυνησία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου και όχι για τρομοκρατία, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από διάφορα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ύποπτος δράστης του φονικού πυροβολισμού στις Βρυξέλλες εξακολουθεί να διαφεύγει, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ντε Αλεξάντερ Κρο. Ο ύποπτος διέμενε παράνομα στο Βέλγιο. Λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία έχει πλέον αναλάβει την έρευνα.

Η υπουργός Εσωτερικών Ανελίς Βερλίντεν μίλησε για «φρικτά γεγονότα» στη συνέντευξη Τύπου. Η υπουργός τόνισε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν ό,τι μπορούν για τον εντοπισμό του δράστη. «Είμαστε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία και θα είμαστε πάντα πιο δυνατοί», είπε ο Βέρλιντεν.

Ενισχύθηκε το επίπεδο συναγερμού
Το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες ενισχύθηκε στο 4 μετά την επίθεση, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο. «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία και ότι θα υπάρχει επιπλέον ασφάλεια για ευαίσθητες περιοχές, για παράδειγμα περιοχές της σουηδικής κοινότητας», είπε ο Ντε Κρο. Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι. Κάλεσε τους πάντες να είναι σε «επιπρόσθετη επαγρύπνηση».

Το επίπεδο συναγερμού 3 ισχύει στην υπόλοιπη χώρα, όπου και θα πραγματοποιηθούν επιπλέον έλεγχοι. Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα και στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) οπότε θα πραγματοποιηθεί συμβούλιο ασφαλείας.

Ντε Κρο: «Η επίθεση ήταν τρομοκρατική τρέλα»
«Η επίθεση στις Βρυξέλλες ήταν τρομοκρατική τρέλα» τόνισε ο Βέλγος πρωθυπουργός. «Δύο ζωές χάθηκαν απότομα, θερίστηκαν από την πιο ακραία σκληρότητα. Η σκέψη μας είναι στα θύματα, στους αγαπημένους τους και στους συγγενείς τους. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας».

Παράνομα στο Βέλγιο ο 45χρονος ριζοσπαστικοποιημένος Τυνήσιος
Σύμφωνα με το RTBF, ο ύποπτος για τον πυροβολισμό στις Βρυξέλλες είναι ο 45χρονος Αμπντεσαλέμ Λ., ένας άνδρας Τυνησιακής καταγωγής που ζει στο Σέρμπεεκ, και φέρεται να μένει παράνομα στο Βέλγιο.

Σε ένα βίντεο στο οποίο ο άνδρας, με έντονη τυνησιακή προφορά, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, είπε ότι ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Στα αραβικά λέει ότι σκότωσε τρεις Σουηδούς. Το σπίτι του στο Σέρμπεεκ ήταν υπό έρευνα όλη τη νύχτα.

Η ενέργειά του δεν είχε άμεση σχέση με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, παρόλο που ανέφερε την ισλαμοφοβική δολοφονία ενός μικρού αγοριού στις Ηνωμένες Πολιτείες στον λογαριασμό στο Facebook όπου δημοσίευσε το βίντεο. Ο ύποπτος φέρεται να έδρασε μόνος του.

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο του Βελγίου καταδικάζει την επίθεση
Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο του Βελγίου, καταδίκασε την επίθεση στις Βρυξέλλες. Το συμβούλιο καλεί τις αρχές «να ενεργήσουν με τη μέγιστη αποφασιστικότητα για να προστατεύσουν την εθνική μας κοινότητα» και «να φέρουν διαφάνεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε αυτήν την ‘’εισαγωγή’’ συγκρούσεων που δεν μας αφορούν».

Η Συνέλευση των Μουσουλμάνων του Βελγίου επίσης «καταδικάζει έντονα αυτή τη δειλή, απεχθή και απεχθή πράξη», ανέφερε η οργάνωση σε δελτίο τύπου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίθεση είναι «αντίθετη στις αξίες της ειρήνης, της συνύπαρξης και της ανθρώπινης αδελφοσύνης που πρεσβεύει το Ισλάμ».

https://youtu.be/0fUa4hvtwLg

Πηγή: skai.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy