Θεσσαλία: Ώρες αγωνίας για αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω της η Daniel

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων από τη θεομηνία στη Θεσσαλία.

Το κόστος των αποζημιώσεων θα χρηματοδοτηθεί με πόρους  ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ για την ενίσχυση του αποθεματικού αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών αναζητούνται νέες πηγές εσόδων και μελετάται η θέσπιση ειδικού τέλους.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταγραφές και οι αυτοψίες στον θεσσαλικό κάμπο. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 5.000 αυτοψίες σε σπίτια και λοιπά κτίρια, και έχουν ήδη  καταχωρηθεί 3.330 αιτήσεις για την κρατική αρωγή.

Έντονη ανησυχία για τη λίμνη Κάρλα, καθώς σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών τα νερά όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά η στάθμη ανεβαίνει προκαλώντας επαύξηση της πλημμύρας στις γύρω περιοχές περιλαμβάνοντας και την Αεροπορική Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Σημειώνεται πως από την υπερχείλιση της λίμνης, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά και οι πολίτες έχουν ενημερωθεί.

Περισσότερα από 200.000 ζώα νεκρά με τους κατοίκους να τα απομακρύνουν με καρότσες και φορτηγά από τα λιμνάζοντα νερά, με τη σημαντική συμβολή του στρατού. Την ίδια ώρα μετά από τόσα 24ωρα η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δύσκολη, δυσοσμία αφόρητη, ενώ ελλοχεύουν και κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία.

Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έφτασαν μέχρι στιγμής τα 130 και 126 λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Αγώνας δρόμου για την επαναλειτουργία της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα, γίνεται αγώνας δρόμου για την επαναλειτουργία της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμάται  ότι  το πρωί του Σαββάτου θα δοθεί το τμήμα από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και την Κυριακή αντίστροφα με μία λωρίδα καθόδου.

Κανονικά πάντως διεξάγεται η κυκλοφορία στις βασικές οδικές αρτηρίες μεταξύ Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Χθες το απόγευμα άνοιξε και ο δρόμος Λάρισας – Γιάννουλης.

Στο Βόλο,παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό, χιλιάδες κάτοικοι.

Πηγή: ertnews.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy