Κανένα λάθος αυτή τη φορά…

Επεξήγηση φάσεων και κανονισμών, 3η αγωνιστική

Το Τμήμα Διαιτησίας της ΚΟΠ συνεχίζει και φέτος την ανάλυση και την επεξήγηση φάσεων από τους αγώνες του Πρωταθλήματος Cyta για καλύτερη κατανόηση των αποφάσεων των διαιτητών και του VAR , της εφαρμογής των κανονισμών διαιτησίας και του πρωτοκόλλου του VAR.

Να σημειωθεί πως οι φάσεις οι οποίες επεξηγούνται, αφορούν μόνο περιπτώσεις στις οποίες σωστά ή λανθασμένα έγινε ή δεν έγινε παρέμβαση από το VAR σε σχέση με τις αποφάσεις των διαιτητών, βάσει του πρωτοκόλλου του VAR.

Πιο κάτω, η επεξήγηση των φάσεων που προέκυψαν για τη 3η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Cyta.

Ανόρθωση – Νέα Σαλαμίνα, 55ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή
: Φάουλ και κόκκινη κάρτα.
VAR: Επιβεβαίωση απόφασης.
Επεξήγηση: Ο ποδοσφαιριστής χρησιμοποίησε υπερβολική δύναμη και με μεγάλη ένταση και ταχύτητα έκανε μαρκάρισμα (tackling) σε αντίπαλο με τις τάπες του παπουτσιού. Για αυτό σωστά ο διαιτητής υπέδειξε φάουλ και κόκκινη κάρτα για σοβαρό παραβατικό παιχνίδι, από την στιγμή που ο ποδοσφαιριστής έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα του αντιπάλου του.  Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR το οποίο ορθά επιβεβαίωσε την απόφαση του διαιτητή.
VIDEO ΑΝΟΡΘΩΣΗ – ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ 55ο λεπτό

Πάφος – ΑΕΛ, 33ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Επιθετικό φάουλ
VAR: Έλεγχος για πιθανή αντικανονική χρήση του χεριού από τον αμυντικό / πιθανό πέναλτι.
Απόφαση διαιτητή μετά από OFR: Πέναλτι και κίτρινη κάρτα για  αντικανονική χρήση του χεριού από τον αμυντικό.
Επεξήγηση: Μετά από κόρνερ,  αμυνόμενος ποδοσφαιριστής χρησιμοποίησε αντικανονικά το χέρι του με απρόσεκτο τρόπο, έχοντας επαφή με το κεφάλι αντιπάλου. Το VAR σωστά κάλεσε το διαιτητή σε on field review και ο διαιτητής, μετά που είδε ξανά τη φάση, πήρε σωστή απόφαση.
VIDEO ΠΑΦΟΣ – ΑΕΛ, 33ο λεπτό

Πάφος – ΑΕΛ, 89ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Φάουλ για χέρι του επιθετικού.
VAR: Έλεγχος της φάσης.
Απόφαση διαιτητή μετά από OFRΚατακύρωση τέρματος.
Επεξήγηση: Ο διαιτητής υπέδειξε αμυντικό φάουλ για χέρι από τον επιθετικό με τον αριθμό 22. Ορθά έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR το οποίο κάλεσε το διαιτητή σε on field review, μετά το οποίο,  ορθά μέτρησε το τέρμα αφού δεν έγινε χέρι από τον επιθετικό.
VIDEO ΠΑΦΟΣ – ΑΕΛ, 89ο λεπτό

Εθνικός – Οθέλλος,  35ο  λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Φάουλ και κίτρινη κάρτα.
VAR: Έλεγχος για πιθανή κόκκινη για σοβαρό παραβατικό παιχνίδι.
Απόφαση διαιτητή μετά από OFRΚόκκινη κάρτα για σοβαρό παραβατικό παιχνίδι.
Επεξήγηση: Ποδοσφαιριστής μάρκαρε αντίπαλο με τις τάπες του παπουτσιού, χρησιμοποιώντας υπερβολική δύναμη, ένταση και ταχύτητα. Προσπάθησε να λυγίσει να λυγίσει το πόδι του, αλλά το έκανε μετά την επαφή με τον αντίπαλο. Αυτού του είδους οι ενέργειες, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του αντιπάλου. Ως εκ τούτου, σωστά το VAR κάλεσε το διαιτητή σε on field review και σωστά στη συνέχεια ο διαιτητής άλλαξε την απόφαση του και έδειξε κόκκινη κάρτα.
VIDEO ΕΘΝΙΚΟΣ – ΟΘΕΛΛΟΣ 24ο λεπτό

Απόλλων – Καρμιώτισσα 55ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή:
 Να συνεχιστεί το παιχνίδι
VAR: Έλεγχος – πιθανό πέναλτι – πιθανό offsite στο ξεκίνημα της επιθετικής προσπάθειας.
Απόφαση διαιτητή μετά από on field review: Offsite.
Επεξήγηση: Ο διαιτητής άφησε το παιχνίδι να εξελιχθεί μετά από ένα φάουλ στη μεγάλη περιοχή. Σωστά το VAR έκανε έλεγχο για πέναλτι και στη συνέχεια, για offsite στο ξεκίνημα της επιθετικής προσπάθειας. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση για offsite ανήκει στο VAR (factual decision), σωστά κάλεσε το διαιτητή σε on field review αφού υπήρχαν δύο φάσεις, η μια για πέναλτι και η άλλη για offside. Μετά από on field review λήφθηκε η σωστή απόφαση – offside.
VIDEO ΑΠΟΛΛΩΝ – ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ, 55ο λεπτό

Ομόνοια – ΑΠΟΕΛ 5ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή:
 Πέναλτι.
VAR: Επιβεβαίωση απόφασης.
Επεξήγηση: Ο επιθετικός κάνει κίνηση με την μπάλα μπροστά από τον τερματοφύλακα ο οποίος, έκανε προσπάθεια να ακουμπήσει την μπάλα αλλά, λίγο καθυστερημένα με αποτέλεσμα να έχει ξεκάθαρη επαφή με το σώμα του με τον επιθετικό. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR το οποίο σωστά επιβεβαίωσε την απόφαση του διαιτητή.
VIDEO ΟΜΟΝΟΙΑ – ΑΠΟΕΛ 5ο λεπτό

Ομόνοια – ΑΠΟΕΛ, 21ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Κόκκινη κάρτα για βίαιη επαφή.
VAR: Έλεγχος – επιβεβαίωση απόφασης διαιτητή
Επεξήγηση: Ο ποδοσφαιριστής χρησιμοποίησε υπερβολική δύναμη, χωρίς να διεκδικεί την μπάλα και ο διαιτητής σωστά έδωσε κόκκινη κάρτα.
VIDEO ΟΜΟΝΟΙΑ – ΑΠΟΕΛ, 21ο λεπτό

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy