Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Άλασσα

Φθάνουν δυνάμεις από Ιορδανία και Ισραήλ

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν μέχρι και αργά το απόγευμα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 14.00 το μεσημέρι της Παρασκευής μεταξύ των κοινοτήτων Απεσιάς, Κορφής και Παραμύθας, στην επαρχία Λεμεσού.

Στην περιοχή μετάβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου έχει στηθεί συντονιστικό κέντρο και έτυχε ενημέρωσης. Μάλιστα, μετά από διαβήματα, αναλόγως των εξελίξεων αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο για βοήθεια ελικόπτερα από την Ιορδανία και το Ισραήλ για να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, στο Twitter, τα εναέρια μέσα έχουν αποχωρήσει λόγω του σκότους.Υπάρχει έντονα ενεργό μέτωπο βορειοανατολικά και επικεντρώνεται εκεί η προσπάθεια μας. Τα άλλα μέτωπα είναι σε σχετική ύφεση και επιχειρούν οι επιγείες δυνάμεις με εγκατάστασεις σωλήνων νερού.

Η Εθνική Φρουρά βρίσκεται στο πλευρό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και προχωρά με όλες τις διαδικασίες ως σύνδεσμος με Ιορδανία και Ισραήλ για την αναμενόμενη βοήθεια σε εναέρια μέσα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δραστηριοποιείται με αξιολόγηση της κατάστασης με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Επιπρόσθετα ο Διευθυντής του Τμ. Δασών βρίσκεται από το αρχικό στάδιο στην πυρκαγιά και συντονίζει τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς σε συνεργασία με τον Αρχιπύραρχο της Π.Υ.

Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα, η πυρκαγιά συνέχιζε να μαίνεται εκτός ελέγχου με πιο επικίνδυνο το νοτιοανατολικό μέτωπο, προς το χωριό Παλώδια. Οι δυνάμεις στην περιοχή ενισχύονταν με επιπρόσθετους προωθητές γαιών για διάνοιξη αντιπυρικών λωρίδων.

Νωρίτερα το απόγευμα δόθηκε οδηγία για εκκένωση της κοινότητας Κορφής, ενώ με τη συνδρομή της Αστυνομίας και της Πολιτικής Άμυνας εκκενώθηκαν προληπτικά οκτώ μεμονωμένες κατοικίες με συνολικά 40 άτομα, 25 ενήλικες και 15 παιδιά στην Άλασσα. Σύμφωνα με τον κ. Κεττή δεν υπάρχει πληροφορία από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για καμένες κατοικίες, ωστόσο σύμφωνα με πολίτες σε αρκετές περιπτώσεις η φωτιά πέρασε από αυλές κατοικιών στην Κορφή.

Λόγω της πυρκαγιάς, ο δρόμος Αγίας Ειρήνης – Κορφής – Αγίου Μάμα – Τριμίκλινης εξακολουθεί να είναι κλειστός και από τις δύο κατευθύνσεις. Επίσης, λόγω της φωτιάς έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στις κοινότητες Απεσιάς και Κορφής. Σύμφωνα με την Αρχή Ηλεκτρισμού, Κύπρου, η επαναφορά της ηλεκτροδότησης υπολογίζεται να γίνει στις 20.30 το βράδυ.

Σύμφωνα με τη Support CY, με 4 οχήματα και ισχυρή δύναμη Εθελοντών  μας από όλες τις επαρχίες επιχειρούμε στη μεγάλη πυρκαγιά στην ημιορεινή Λεμεσό κάτω από τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου . Σε πλήρη ετοιμότητα επιπρόσθετες δυνάμεις για συνδρομή.

ΠΟΛΗ – ΧΩΡΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΕΝΟΡΙΑ ΜΕΡΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΡΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΩΡΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ
Απεσιά 04/08/2023 05:11 μμ 04/08/2023 08:30 μμ
Κορφή 04/08/2023 05:12 μμ 04/08/2023 08:30 μμ

Να σημειωθεί ότι λόγω της πυρκαγιάς πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν καλύψει αρκετές περιοχές της Λεμεσού.

 

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τον κινηματογραφιστή του Σίγμα, Κυριάκο Δρουσιώτη:

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τη σελίδα του Kitasweather στο Facebook

Δείτε φωτογραφίες από το Support CY:

SIGMALIVE.COM

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy