Σενάρια για Μουντιάλ 2030 Ελλάδας-Αιγύπτου-Σ. Αραβίας

Αλκοόλ & «ισλαμοφοβία»

Ο υπουργός Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στο Sky News ότι θα ήταν ισλαμοφοβικό να αναγκαστεί από τη FIFA να πουλήσει αλκοόλ εάν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου διοργανωθεί στη χώρα το 2030.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Athletic, οι Σαουδάραβες διερευνούν μια φιλόδοξη προσφορά για το τουρνουά του 2030 – από κοινού με την Ελλάδα και την Αίγυπτο – και δεν έχουν πτοηθεί από τον αυστηρό έλεγχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζει η σημερινή διοργανώτρια χώρα του Κατάρ.

 

Η Σαουδική Αραβία είναι εντελώς αντίθετη στην πώληση αλκοόλ, κάτι που πιστεύει ότι δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για τη διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ερωτηθείς εάν θα ήταν ισλαμοφοβικό να επιβληθούν απαιτήσεις για το αλκοόλ σε ένα τουρνουά, ο υπουργός Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Τούρκι Αλ-Φαϊσάλ είπε στο Sky News: «Ναι, γιατί το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι για όλους».

«Αν είστε ενάντια σε αυτό και δεν νιώθετε ότι θα απολαύσετε την ώρα που έρχεται και δεν μπορείτε να σεβαστείτε αυτόν τον κανόνα, τότε μην έρθετε. Είναι τόσο απλό», πρόσθεσε.

Ενώ λέγεται ότι οι Σαουδάραβες «εργάζονται για ένα καλύτερο μέλλον» αφού αντιμετώπισαν κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν εμφανίζονται πρόθυμοι για  συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

«Η Σαουδική Αραβία έχει αλλάξει πολύ»

Η δολοφονία από Σαουδάραβες αξιωματούχους του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου το 2018  προκάλεσε την αντίδραση από ομάδες δικαιωμάτων που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αγορά της Newcastle United από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας είναι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Σύμφωνα με τα ευρήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο διάδοχος ενέκρινε τη δολοφονία του κ. Κασόγκι, αλλά ο ίδιος  συνεχίζει να αρνείται ανάμειξη.

H υποψηφιότητα Ελλάδας-Αιγύπτου-Σαουδικής Αραβίας

Αν και μέχρι στιγμής  δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, οι προθέσεις όλων των πλευρών αναμένεται να επιβεβαιωθούν πολύ σύντομα. Σύμφωνα με το Athletic, θεωρείται ότι οι τρεις χώρες έχουν ισχυρές πολιτικές δεσμεύσεις, μαζί με τρία εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα: την Αίγυπτο με την Ελλάδα και την Αίγυπτο με τη Σαουδική Αραβία.

Τον Ιούλιο του 2019, ο πρώην πρόεδρος της αιγυπτιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Χάνι Άμπο Ρίντα είπε ότι η Αίγυπτος θα ήταν έτοιμη να φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο 48 ομάδων, ένα χρόνο αφότου ο υπουργός Αθλητισμού της Ασράφ Σόμπι εξέφρασε ενδιαφέρον να υποβάλει προσφορά για τους τελικούς του 2030.

Ένα ρεπορτάζ των The Times ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία θα ηγηθεί μιας υποψηφιότητας μαζί με δύο χώρες που διοργανώνουν από κοινού και εάν επρόκειτο να κερδίσουν, το Παγκόσμιο Κύπελλο θα έπρεπε να παιχτεί ξανά τον ευρωπαϊκό χειμώνα για να αποφευχθούν οι ακραίες θερμοκρασίες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Το παράθυρο υποβολής αιτήσεων για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 άνοιξε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και ο τελικός νικητής θα επιλεγεί στο 74ο συνέδριο της FIFA το 2024.

Άλλες υποψήφιες για την διοργάνωση είναι  οι χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου και Ουκρανία,  Αργεντινή-Ουρουγουάη, το Μαρόκκο και Ισραήλ. Οι υποψηφιότητες που έχουν ακουστεί στο παρεθλόν και έχουν εγκαταληφθεί είναι αυτές του  Ηνωμένου Βασιλείου-Ιρλανδίας και Βουλγαρίαε-Ελλάδαε-Σερβίαε-Ρουμανίας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy