Έρχονται τα ψυγεία για τα εμβόλια της Pfizer – Προς επίσπευση αυτά της Moderna

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και η μεγάλη στιγμή του εμβολιασμού των πρώτων πολιτών πλησιάζει. Στην Κύπρο αναμένονται αύριο το πρωί, τα δύο ειδικά ψυγεία φύλαξης των εμβολίων της Pfizer και τη Δευτέρα θα τεθούν σε λειτουργία.

Τα ψυγεία διαθέτουν οθόνη καταγραφής θερμοκρασίας και θα τηρηθούν όλα πρωτόκολλα παραλαβής, αποθήκευσης και παράδοσης. Έχει δυνατότητα αποθήκευσης 80.000 εμβολίων. Πρόσβαση θα υπάρχει μόνο από το προσωπικό που ήδη έχει οριστεί και του έχει ανατεθεί η φύλαξη αλλά και η σωστή λειτουργία του όλου εγχειρήματος.

«Είναι ψυγεία ειδικής κατασκευής, κάνουν υπερκατάψυξη στους -80 βαθμούς κελσίου, εντός 10 ωρών. Ιαπωνικής καταγωγής», δήλωσε ο γ.γ του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, Σπύρος Νικολαΐδης.

Από την πλευρά του, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής εργάζεται πυρετωδώς για να ολοκληρώσει την πλατφόρμα, που θα έχει τον σημαντικό ρόλο του προγραμματισμού αλλά και του πλάνου εμβολιασμών, μέχρι τις 27 του μήνα, ημέρα έναρξης των εμβολιασμών.

«Η ολοκλήρωση της πλατφόρμας είναι ένα μεγάλο στοίχημα και ευελπιστώ ότι θα το κερδίσουμε. Ο πολίτης μεταξύ άλλων θα μπορεί να κλείνει ραντεβού και να παρακολουθεί πότε θα γίνει το δεύτερο του εμβόλιο, ενώ θα κρατούνται στοιχεία, ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για τον εμβολιασμό σε ατομικό και πληθυσμιακό επίπεδο», ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος.

Επίσης, θα παρέχονται στοιχεία όπως η επιτυχία του εμβολιασμού, από ποια εταιρεία ήταν και από ποια παρτίδα, οι ημερομηνίες που έγιναν, ενώ μετά θα διατηρηθούν κάποια δημογραφικά και επαγγελματικά στοιχεία για σκοπούς ανάλυσης των επιπτώσεων ή των αντιδράσεων πληθυσμιακών ομάδων στον εμβολιασμό.

Ακόμα οι πολίτες θα ενημερώνονται είτε μέσω γραπτού – ηλεκτρονικού μηνύματος, είτε τηλεφωνικώς για το επόμενο ραντεβού τους. Ωστόσο η πλατφόρμα δεν θα είναι η μόνη εναλλακτική για τους πολίτες, καθώς υπάρχουν και πολίτες που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα και θα πρέπει να απευθύνονται στο προσωπικό τους ιατρό.

ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ MODERNA

Μετά την Pfizer, σειρά παίρνει η αμερικανική εταιρεία Moderna, η οποία αναμένεται να λάβει επίσης το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ο οποίος επισπεύδει την έγκριση του συγκεκριμένου εμβολίου από τις 12 στις 6 Ιανουαρίου, κάνοντας λόγο για ικανοποιητική πρόοδο στην αξιολόγηση της αίτησης άδειας κυκλοφορίας.

ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ανάμεσα στους πρώτους πολίτες που θα εμβολιαστούν, συγκαταλέγεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«O εμβολιασμός του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει αμέσως μετά την άφιξη του εμβολίου στην Κύπρο, στο πλαίσιο του πρώτου σταδίου του εμβολιασμού των πολιτών, όπως προνοεί τα πλάνο εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Η πρώτη δόση των εμβολίων ανέρχεται σε 48 χιλιάδες 855, ενώ οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι επαγγελματίες υγείας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενήλικες με μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από τον ιό και οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, όπως Στρατιωτικοί, Οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς, εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και εργαζόμενοι σε αλυσίδες τροφίμων.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy