Η πρόκριση περνάει απο το “Γεντί Κουλέ” (pics)

Ο Απόλλωνας θα ταξιδέψει στην Κρήτη για να αντιμετωπίσει τον ΟΦΗ στα πλαίσια του Β’ προκριματικού γύρου του Europa League.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο στην φυσική έδρα του ΟΦΗ στο “Γεντί Κουλέ” στις 17 Σεπτεμβρίου.

Η ιστορία του γηπέδου:

Το γήπεδο κατασκευάστηκε το 1951 πάνω στα ερείπια ενός εβραϊκού και ενός χριστιανικού νεκροταφείου, σε καταπατημένο χώρο που προοριζόταν για την κατασκευή προσφυγικών κατοικιών.

Τα εγκαίνια του σταδίου έγιναν στις 11 Νοεμβρίου του 1951 με τον αγώνα: ΟΦΗ – ΑΣΔΑΝ, όπου ο Κρητικός σύλλογος ηττήθηκε με σκορ 4-1. Για χρόνια το γήπεδο αντιμετώπισε θέματα νομιμότητας, αρχικά γιατί ο χώρος ήταν χαρακτηρισμένος ως πάρκο και στη συνέχεια λόγω της διεκδίκησης του χώρου του εβραϊκού νεκροταφείου από Εβραία επιζούσα του Ολοκαυτώματος. Τελικά το θέμα της ιδιοκτησίας λύθηκε οριστικά υπέρ της κρητικής ομάδας κατά την περίοδο της Δικτατορίας (1967-1974).

Η τελευταία επέκταση του γηπέδου ολοκληρώθηκε το 1987 με το κτίσιμο των κερκίδων της βόρειας πλευράς. Το 2001 πραγματοποιήθηκε ανακατασκευή των χώρων κάτω από τις θύρες 4, 5 και 8 και αντικατάσταση των στεγάστρων στις ίδιες θύρες. Το 2004 το γήπεδο αποτέλεσε ένα από τα ποδοσφαιρικά προπονητήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνου του έτους.

Η χωρητικότητα του γηπέδου με τις παρεμβάσεις που έγιναν το 2018 εν όψει της συμμετοχής του ΟΦΗ στο πρωτάθλημα της Super League μειώθηκε λίγο[1], ωστόσο πολλές φορές κατά το παρελθόν η παρουσία των οπαδών ήταν μεγαλύτερη.

Η υψηλότερη προσέλευση που έχει καταγραφεί στο Γεντί Κουλέ είναι πάνω από 13.000 θεατές για το ματς του ΟΦΗ εναντίον του Ολυμπιακού στις 25 Σεπτεμβρίου του 1988. Ο ΟΦΗ σε εκείνον τον αγώνα νίκησε τον Ολυμπιακό με 2-1.

Το γήπεδο μετονομάστηκε σε «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» στα τέλη της δεκαετίας του 1990 προς τιμή του πρώην παράγοντα του συλλόγου που απεβίωσε το 1996.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy