Άρχισαν οι συλλήψεις στον Λίβανο-Οι αρχές στο κυνήγι των υπαιτίων της καταστροφής

Ο λαός του Λιβάνου θρηνεί τους νεκρούς του, η αγωνία κορυφώνεται για όσους επιζώντες βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια και την ίδια ώρα η χώρα είναι αντιμέτωπη με μία ανευ προηγουμένου καταστροφή που εκτός από τον οικονομικό της αντίκτυπο, έχει καταστήσει τουλάχιστον 300.000 ανθρώπους, άστεγους. Και μέσα σε όλα αυτά η πολιτεία έχει ξεκινήσει ήδη έναν μαραθώνιο έρευνας και απόδοσης ευθυνών σε όσους ενέχονται σε αυτή την τραγωδία.

Οι διωκτικές αρχές στον Λίβανο έχουν ξεκινήσει έρευνα για τη θανατηφόρα έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη στη Βηρυτό ρίχνοντας το βάρος τους σε μία πιθανή αμέλεια από την αποθήκευση τόνων νιτρικής αμμωνίας σε μια από τις αποθήκες του λιμανιού, υπόθεση που εμπλέκει  πλοίο ιδιοκτησίας Ρώσου που ζει στην Κύπρο. Πρόκειται για τον Igor Grechushkin, ο οποίος φέρεται ως ιδιοκτήτης της εταιρείας Teto Shipping με έδρα τη Λεμεσό. Ο συγκεκριμένος,  δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας, είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus που από το 2014 παρέμενε φορτωμένο με 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού.

Την ίδια ώρα οι αρχές διέτεξαν την κατ΄οίκον κράτηση αξιωματούχων του λιμανιού, οι οποίοι είχαν την ευθύνη για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του.

Οι αρχές σε μία τελευταία τους αποτίμηση κάνουν λόγο για τουλάχιστον 137 νεκρούς και 5000 τραυματίες, αριθμοί που αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς οι διασώστες αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους και ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Marwan Abboud, δήλωσε ότι οι απώλειες από την έκρηξη εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ 10 και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου από την πλευρά του κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο εβδομάδων στην πρωτεύουσα και παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πόλης, στον στρατό.

Aljazeera

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy