Εκτάκτως στο Υπ. Υγείας οι επιδημιολόγοι – Αυξημένη ανησυχία από τα τελευταία 13 κρούσματα

Θορυβημένο είναι το Υπουργείο Υγείας μετά τα 13 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, και σύμφωνα με αρμόδια πηγή του Υπουργείου ο Κωνσταντίνος Ιωάννου  συγκαλεί για σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με κάποια από τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας για ανασκόπηση της κατάστασης, ενόψει και της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Παρασκευή.

Το βάρος στη Λεμεσό

Την ίδια ώρα το βάρος έχει πέσει στη Λεμεσό όπου και φαίνεται να υπάρχει κάποια εστία από την οποία έχουν προκύψει κρούσματα τον τελευταίο καιρό με κάποια εξ αυτών «ορφανά».

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει σχέδιο δράσης για τη Λεμεσό, σε συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση, προχωρώντας στη διενέργεια 5 χιλιάδων εργαστηριακών εξετάσεων για κορωνοιό, σε μία προσπάθεια στοχευμένης έρευνας για να διαφανεί η επιδημιολογική εικόνα της πόλης.

Οι 2000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι άρχισαν ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης να διενεργούνται από δυο κινητές μονάδες, στη Πλατεία Διοικητηρίου και στην Επίχωση, με την προτροπή οι πολίτες της Λεμεσού να προσέλθουν, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, Νίκος Νικολαϊδης.

Οι 3000 άλλοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνουν, σε εργαζόμενους υποστατικών όπου υπάρχει μεγάλη προσέλευση κόσμου, όπως υπεραγορές και χώροι εστίασης, ενώ καλούνται εταιρείες που οι εργαζόμενοι τους διακινούνται στο εξωτερικό, να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Η απόφαση λήφθηκε χθες το πρωί σε σύσκεψη με τη συμμετοχή της Διευθύντριας των Ιατρικών Υπηρεσιών και της ομάδας επιδημιολογικής επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας.

Μερική επαναφορά της καραντίνας θα εισηγηθεί ο Κωστρίκης

Μιλώντας χθες στο OMEGA o καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, είπε πως η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε λήψη περεταίρω μέτρων εάν δεν αλλάξει η κατάσταση σε σχέση και με τη συνέπεια των πολιτών προς την εφαρμογή των διαταγμάτων που ισχύουν.

Συγκεκριμένα ο κ. Κωστρίκης ανέφερε: «Τα πράγματα είναι ανησυχητικά, τα 13 κρούσματα σήμερα (χθες) είναι ένα ανησυχητικό νούμερο. Υπάρχει μια σειρά μέτρων κατά την άποψη μου τα οποία πρέπει να εισηγηθούμε. Αυτή τη στιγμή ένα από τα βασικότερα θέματα είναι ότι πρέπει να εφαρμόζονται αυτά τα οποία είναι σε διατάγματα αυτή τη στιγμή, τα οποία δυστυχώς δεν εφαρμόζονται. Τα μέτρα είναι ελλιπή δεν εφαρμόζονται και αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει αυτή η αλυσίδα λοιμώξεων. Τα περισσότερο από αυτά τα κρούσματα στη Λεμεσό έχουν ιστορικό ταξιδιού. Επομένως ξεκίνησε κάπου η λοίμωξη των αλυσίδων από κάποιο ταξίδι.

Όσον αφορά την ύπαρξη κριτηρίου για  κόκκινο συναγερμό δήλωσε «Αυτό που έχουμε καθορίσει ως επιστημονική ομάδα εδώ και πολύ καιρό είναι όταν τα κρούσματα υπερβούν τα 5 ανά χίλιες εργαστηριακές εξετάσεις για συνεχόμενές ημέρες αυτό θεωρείται ως το ανώτατο όριο. Το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να γίνει είναι να σιγουρευτούμε ότι όλα τα μέτρα που είναι σε ισχύ ότι πρέπει να εφαρμόζονται, άρα μηδενική ανοχή αστυνόμευση. Επιπλέον μέτρα μπορεί να είναι η χρήση μάσκας. Εγώ θεωρώ να γίνεται χρήση όχι μόνο από τους εργαζομένους αλλά και από το κοινό όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.

Για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown o κ . Κωστρίκης σημείωσε «Τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Στη δική μου τη σκέψη υπάρχει μια σειρά άλλων μέτρων τα οποία μπορούμε να επιβάλουμε. Παραδείγματος χάριν οι πολίτες χωρών κατηγορίας Γ η δική μου εισήγηση είναι ότι αυτά τα άτομα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα. Επίσης το πιο σημαντικό από τα κρούσματα είναι αυτά από τη Σαντορίνη, βλέπετε εδώ μια περίπτωση εκδρομέα από την Κύπρο που πήγε στην Ελλάδα σε περιοχή της Ελλάδας που είναι υψηλό΄ που κινδύνου, όπως είναι τα νησιά της διασκέδασής, ήρθε πίσω. Επειδή η Ελλάδα είναι σε κατηγορία Α δεν ελέγχθηκε και από μόνος του πήγε ο άνθρωπος. Υπάρχουν πάρα πολλές χιλιάδες Κυπρίων που θα πάνε στην Ελλάδα. Επομένως, καλό θα είναι να ξεχωρίσουν οι περιοχές σε Α και Β και τα άτομα που έρχονται από περιοχές που είναι κατηγορίας Β θα πρέπει να ελέγχονται. Πρέπει να προλάβουμε αυτό το κακό διότι πολλοί από τους εκδρομείς που θα επιστρέψουν στην Κύπρο θα μεταφέρουν τον ιό.

Η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη. Επειδή ξέρουμε ότι το καλοκαίρι ο κόσμος είναι έξω η μεταδοτικότητα του ιού είναι πιο χαμηλή ενώ τον χειμώνα όταν θα είμαστε μέσα σε κλειστούς χώρους η μεταδοτικότητα θα είναι πιο υψηλή».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy