Έτσι θα επαναλειτουργήσουν οι εκκλησίες, τα μέτρα, το αντίδωρο και η Θεία κοινωνία

Οι σημάνσεις και η τήρηση αποστάσεων ανάμεσα στους πιστούς, καθώς και η χορήγηση αντίδωρου μέσα σε διαφανές σακουλάκι, είναι οι μεγαλύτερες αλλαγές που θα επέλθουν κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στους ιερούς ναούς. Η Θεία Κοινωνία, εξάλλου, θα συνεχίζει να χορηγείται με τον παραδοσιακό τρόπο.

Το Υπουργείο Υγείας, απέστειλε στον Αρχιεπίσκοπο το πρωτόκολλο των μέτρων σε ιερούς ναούς, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Απολυμάνσεις των χώρων και των εικόνων
  • Απόσταση 8 τ.μ ανά πιστό
  • Σημάνσεις σε σκάμνους και πάτωμα για τήρηση αποστάσεων

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή αποφάσισε εξάλλου, όπως το αντίδωρο τοποθετείται σε διαφανές σακουλακι, από τους νεωκόρους, οι οποίοι θα απολυμαίνονται προηγουμένως. Τα αντίδωρα θα τοποθετούνται έξω από τους ναούς και θα τα λαμβάνουν μόνοι τους οι πιστοί.

Ο Διευθυντής του γραφείου του Αρχιεπισκόπου Μιχάλης Σπύρου δήλωσε στον REPORTER πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος «παρέλαβε και μελέτησε το πρωτόκολλο που στάληκε από το Υπουργείο Υγείας. Ο Μακαριότατος, έκανε αποδεκτά τα μέτρα που προτάθηκαν και έστειλε τις παρατηρήσεις του. Όπως μας ενημέρωσαν έγιναν αποδεκτά».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η πρόταση των επιστημόνων για τη Θεία Κοινωνία, ήταν να φέρνει ο κάθε πιστός το δικό του κουταλάκι και μαντηλάκι, έτσι ώστε να μην χρησιμοποιείται το μάκτρον, ο κ. Σπύρου ανέφερε πως «για τη Θεία ευχαριστία δεν γίνεται συζήτηση, ούτε διαπραγμάτευση. Θα συνεχίσει να δίδεται με την ασημένια λαβίδα. Η θεία ευχαριστία είναι ο πυρήνας της Θείας Λειτουργίας και θα συνεχίσει όπως γινόταν μέσα από το πέρασμα των αιώνων».

Ο Διευθυντής του γραφείου του Αρχιεπισκόπου μετέφερε για άλλη μια φορά την επιθυμία του Μακαριοτάτου, όπως ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην προσβληθεί κανένας πιστός. Όπως ανέφερε η συνεργασία τόσο με την Κυβέρνηση, όσο και με το Υπουργείο Υγείας είναι αγαστή και στενή.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy