Εμβόλιο για τον κορονοϊό: “Πιθανότατα στις αρχές του 2021”

Η Νάταλι Μολ, γενική διευθύντρια της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φαρμακοβιομηχανιών δήλωσε πως υπάρχουν περίπου 80 προγράμματα εμβολίων κατά του κορονοϊού υπό εξέταση.

Η Νάταλι Μολ μίλησε για την αγωνιώδη προσπάθεια ερευνητών και επιστημόνων για την έρευνα και την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων κατά του κορονοϊού, αλλά και για την διασφάλιση της προμήθειας φαρμάκων στην Ευρώπη.

Αναφερόμενη στο πότε θα πρέπει να περιμένουμε εξουσιοδοτημένο εμβόλιο έτοιμο για χρήση, είπε πως υπάρχουν περίπου 80 προγράμματα εμβολίων κατά του κορονοϊού, ενώ έχουν ξεκινήσει πολλές κλινικές δοκιμές, όχι μόνο σε Κίνα και ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη.

 

Η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση πως αν οι κλινικές δοκιμές συνεχίσουν και είναι επιτυχημένες, θα μπορούσαμε να έχουμε εμβόλιο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, που να είναι σε θέση να εγκριθεί. Τόνισε, βέβαια, πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν οι κλινικές δοκιμές θα οδηγήσουν σε επιτυχημένα υποψήφια εμβόλια.

Θετικό νέο αποτελεί και η χρήση ενός από του στόματος φαρμάκου που δείχνει να έχει καλά αποτελέσματα, όπως ανακοίνωσε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση της Παρασκευής για τον κορονοϊό.

Δυο εθελοντές στην Οξφόρδη ήταν άλλωστε οι πρώτοι άνθρωποι στην Ευρώπη στους οποίους έγινε η πρώτη δοκιμή εμβολίου για τον κορονοϊό. Μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα των εθελοντών για την κλινική δοκιμή έχουν γραφτεί 800 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί θα λάβουν το εμβόλιο Covid-19 και οι άλλοι μισοί ένα εμβόλιο που προστατεύει από τη μηνιγγίτιδα αλλά όχι τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στο Λονδίνο, Θύμιο Τζάλλα που μίλησε με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι Βρετανοί θεωρούν ότι θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό, αν όλα τελικά πάνε κατ’ ευχήν.

Εμβόλιο υπό δοκιμή
Εμβόλιο υπό δοκιμή  AP

Οι επιστήμονες όμως δεν συμφωνούν και ζητούν σύμπραξη με τη διεθνή κοινότητα. Ο εκπρόσωπος του κέντρου παρέπεμψε στη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα.

Η μέχρι τώρα πορεία του κέντρου ερευνών έχει γίνει με τη βοήθεια των διεθνών συνεργασιών του και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη εποχή για να προβάλει την υπεροχή της η Βρετανία.

Οι ερευνητές δουλεύουν αυτή τη στιγμή με στόχο να είναι έτοιμες ένα εκατομμύριο δόσεις τον Σεπτέμβρη. Το ζήτημα είναι πρώτα να εξασφαλιστεί ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, δηλώνει η επικεφαλής ερευνήτρια.

Το να γίνει μαζική παραγωγή είναι το πιο χρονοβόρο.

 

news247.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy