7 oμάδες της Formula 1 «πυροβολούν» τη Ferrari και τη FIA

Bγήκαν…τσεκούρια στη Formula 1, όπου 7 ομάδες ζητούν επίσημα το λόγο από τη FIA για τη μυστική συμφωνία της με τη Ferrari και απειλούν με δικαστήρια, αν δεν δημοσιοποιηθούν οι όροι της.

Οργισμένες με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου FIA είναι επτά ομάδες της Formula 1. Αιτία η επίσημη ανακοίνωση της ομοσπονδίας την προηγούμενη εβδομάδα, όπου η FIA αναφέρει ότι ήρθε σε μυστική συμφωνία με τη Ferrari σχετικά με τις κατηγορίες περί παράνομων παρεμβάσεων στους κινητήρες των μονοθεσίων της Scuderia. Μάλιστα οι επτά ομάδες είναι τόσο έξαλλες, ώστε απέστειλαν στη FIA μία κοινή δήλωση στην οποία εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το χειρισμό της υπόθεσης από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και απειλούν με νομικές ενέργειες εφόσον δεν υπάρξει διαφάνεια!

O πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, Ζαν Τοντ.

Συγκεκριμένα, στις 12 ώρα Ελλάδας κοινοποίησαν οι ομάδες των Mercedes, Red Bull, McLaren, Renault, Racing Point, Alpha Tauri και Williams ένα κοινό Δελτίο Τύπου, στο οποίο δηλώνουν μεταξύ άλλων «αιφνιδιασμένες και σοκαρισμένες» από την ανακοίνωση της FIA που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, λίγο πριν την ολοκλήρωση των εφετινών χειμερινών δοκιμών.

Φοβούνται κουκούλωμα της υπόθεσης

Οι ομάδες ασκούν σκληρή κριτική στη FIA επειδή ενεργοποιήθηκε και άρχισε να διερευνά τις κατηγορίες κατά της Ferrari μόνον μετά από επανειλημμένα ερωτήματα που υπέβαλαν κάποιες από αυτές. Επίσης απορρίπτουν την τακτική της μυστικής διπλωματίας μεταξύ της FIA και της Ferrari, εικάζοντας ότι επιχειρείται ένα κουκούλωμα των παρανομιών της ιταλικής ομάδας. Στην ανακοίνωση της Παρασκευής ανέφερε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου ότι ολοκληρώθηκαν οι έρευνες σχετικά με τον κινητήρα της Ferrari και ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, χωρίς όμως να γνωστοποιήσουν τους όρους της.

Στο στόχαστρο των άλλων ομάδων είχαν βρεθεί πέρυσι οι κινητήρες της Ferrari.

Η Ferrari δεσμεύτηκε στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας να βοηθήσει στην αναγνώριση πιθανών ‘’παραθύρων’’ στους κανονισμούς και να συμβάλλει στο κλείσιμό τους, αλλά και να υποστηρίξει την εξέλιξη στους τομείς των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των ανανεώσιμων καυσίμων. Η συγκεκριμένη δέσμευση αξιολογείται από πολλούς ειδικούς ως μία ξεκάθαρη, αν και έμμεση, ομολογία ενοχής από πλευράς της Scuderia.

Νομικά βήματα κατά της FIA

Στην επταμελή συμμαχία δεν συμμετέχουν φυσικά οι ομάδες των Alfa Romeo και Haas, καθώς χρησιμοποιούν κινητήρες Ferrari. Οι καταγγέλουσες ομάδες απαιτούν πλέον «μία ενιαία και αποδεκτή δημοσιοποίηση της υπόθεσης» και απειλούν ότι –αν κρίνουν αναγκαίο- θα προχωρήσουν σε νομικά βήματα ενώπιον της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, αλλά και των αρμόδιων δικαστικών Αρχών. Είναι προφανές πλέον, ότι η FIA άνοιξε πιθανότατα με την ανακοίνωσή της το κουτί της Πανδώρας και ίσως υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

gazzetta.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy