Νοσοκομείο Τροόδους: Τέλη του 2020 «αναγεννάται»

Μέσα στον ευρύτερο σχεδιασμό που προωθείται από την Πολιτεία για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας εμπίπτει και η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Τροόδους. Από τον Μάϊο του 2019 ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία Πνευμονολογικής και Φυματιολογικής Κλινικής αλλά της επέκτασης του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου.

Για τα εν λόγω έργα, συνολικού ύψους πέραν των 6 εκατομμυρίων 800 χιλιάδων ευρώ και την σημασία τους για την περιοχή του Τροόδους στην εφημερίδα μας μίλησε ο Διευθυντής του Νοσοκομείου, πνευμονολόγος Δρ. Μαρίνος Λεμέσιος.

Επίσης, στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, αναφέρθηκε στις συνέργειες που πραγματοποιεί το Νοσοκομείο με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και στα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν για τις γύρω κοινότητες. Τέλος, μας έδωσε μερικές πρακτικές συμβουλές για τον νέο κορωνοϊό, αλλά και τι μέτρα πρόληψης της μετάδοσής του πρέπει να τηρούμε.
kyperounta

Όλοι έχουν δικαίωμα σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας
Ανεξαρτήτως του γεωγραφικού τόπου διαμονής τους, όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην παροχή ποιοτικών ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, ανέφερε ο Δρ. Λεμέσιος, τονίζοντας ότι η επέκταση του θα αυξάνει τη δυναμικότητα και την παραγωγική ικανότητα των Τμημάτων του προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους, μιλώντας ουσιαστικά για καθημερινής εξυπηρέτησης ασθενών 109 κοινοτήτων από την Πιτσιλιά, την Σολέα και την Μαραθάσα.

Φοιτητές για κλινική εκπαίδευση
Από την Τρίτη 28/01/2020 άρχισε η συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας με την αποστολή φοιτητών τετάρτου έτους στο πλαίσιο της κλινικής τους εκπαίδευσης. Ανά εβδομάδα επισκέπτονται και εκπαιδεύονται, εκ περιτροπής, νέοι φοιτητές στο Παθολογικό Τμήμα. «Αυτή η συμφωνία είναι σημαντική εξέλιξη για το Νοσοκομείο μας με πολλαπλά οφέλη αφού δίνεται η δυνατότητα αναβάθμισης του Νοσοκομείου σε Πανεπιστημιακό. Είναι ένας ακόμα μοχλός πίεσης για την αναβάθμιση και ανακαίνιση του Νοσοκομείου μας εκτός από εκπαιδευτικής πλευράς και κτιριακής», τόνισε ο Διευθυντής του Νοσοκομείου. Να τονίσουμε ότι η παρουσία φοιτητών που θα φιλοξενούνται στο χωριό Κυπερούντα δίνει μια νέα πνοή στην περιοχή με όλα τα επακόλουθα. Τόσο οικονομικά οφέλη όσο και κοινωνικά.

kyperounta5

Το μέλλον του Νοσοκομείου
«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο υλοποίησης έργων μέχρι το τέλος του 2020 με την ανακαίνιση και επέκταση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και την ανακαίνιση και επέκταση του οίκου νοσηλευτών σε Πνευμονολογική – Φυματιολογική Κλινική. Αναμένουμε την προώθηση και υλοποίηση μικρών παρεμβάσεων αναβάθμισης των εξωτερικών χώρων του Νοσοκομείου. Λειτουργικές και αισθητικές παρεμβάσεις στα εξωτερικά ιατρεία. Τεχνική μελέτη ανάπτυξης και αναβάθμισης κτιρίων του Νοσοκομείου και ανάπλασης των περιβαλλόντων χώρων», υπογράμμισε ο Δρ. Λεμέσιος.

Όσον αφορά τον κορωνοϊό
Ρωτήσαμε την ιατρική του γνώμη όσον αφορά το νέο κορωνοϊό και αυτό που μας δήλωσε είναι ότι «δεν χρειάζεται πανικός αλλά να τηρούμε τα μέτρα προστασίας που ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας». Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή αλλά συμπτωματική, καθώς η χορήγηση αντιικής θεραπείας δεν φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα. Παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους και αναζητούν ιατρική βοήθεια εάν εκδηλώσουν συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό ή δύσπνοια».
Ο Δρ. Λεμέσιος, συμβούλεψε το κοινό να «εφαρμόζει καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε και να αποφεύγει τον συγχρωτισμό με πολλά άτομα σε κλειστούς χώρους». Επίσης, «τα παιδιά και οι ενήλικες πρέπει να περιορίζονται στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσει ο πυρετός. Όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται θα πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο του με χαρτομάντιλο το οποίο πρέπει μετά να το πετά στο καλάθι απορριμμάτων και να πλένει τα χέρια του. Το πλύσιμο των χεριών μας, εξουδετερώνει τον ιό».

Επιπρόσθετα, στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ έκαναν δηλώσεις και κοινοτάρχες της περιοχής, αφού οι κάτοικοι των χωριών είναι οι άμεσα επηρεαζόμενοι από αυτή τη θετική εξέλιξη. Οι πρόεδροι των κοινοτήτων Κυπερούντας, Πελενδριού, Άγιου Ιωάννη Πιτσιλιάς και Αγριδιών έκαναν λόγο για το έργο της αναβάθμισης που περίμεναν εδώ και χρόνια, το οποίο θα αποτελέσει ανακούφιση για τους κάτοικους αλλά και ταυτόχρονα πόλο έλξης για τα νεαρά ζευγάρια, αφού ο τομέας της υγείας παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην επιλογή τοποθεσίας για μόνιμη κατοικία.

Το Νοσοκομείο Τροόδους πρέπει να καταστεί πρότυπο νοσηλείας
«Το Νοσοκομείο Τροόδους πρέπει με την αναβάθμιση του, να καταστεί και να αποτελέσει πρότυπο νοσηλείας, περίθαλψης και φροντίδας για τους κατοίκους – ενήλικες και παιδιά των χωριών της περιοχής Τροόδους και όχι μόνο. Μέσα από αυτή την αναβάθμιση πιστεύω ότι θα υπάρξει παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και ανάπτυξη ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας.

Οι νέοι χώροι θα δημιουργούν ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον, που θα λειτουργούν υποστηρικτικά σε κάθε στάδιο της θεραπείας του ασθενή, αλλά και του ιδίου του προσωπικού του νοσοκομείου.

Τα δωμάτια νοσηλείας, οι χώροι αναμονής και υγιεινής, οι διάδρομοι, τα κλινικά εργαστήρια κ.λ.π. θα είναι επιμελημένα και φροντισμένα, ώστε να κάνουν την παραμονή του ασθενή όσο πιο ευχάριστη γίνεται.

Είμαι σίγουρος ότι η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Τροόδους θα αποτελέσει βάση και θα επιδράσει θετικά στην απόφαση ενός ατόμου ή μιας οικογένειας για την παραμονή, την επιστροφή ή τη μεταστέγαση του στα χωριά του Τροόδους. Η υγεία και η παιδεία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν στον κάθε έναν τον τόπο παραμονής του».

Ανδρέας Ευγενίου, Κοινοτάρχης Αγριδιών

Σημαντική εξέλιξη για τις κοινότητες
«Η αναβάθμιση του συγκεκριμένου νοσοκομείου είναι μια σημαντική εξέλιξη, που θα επηρεάσει θετικά και τον Άγιο Ιωάννη. Δυστυχώς το νοσηλευτήριο είχε αρκετές ελλείψεις. Θα είναι μια σημαντική βοήθεια προς τις κοινότητες της περιοχής, αφού οι νέοι μας θα νιώθουν την ασφάλεια πως θα έχουν σε κοντινή απόσταση ένα νοσοκομείο που θα τους εξυπηρετεί, έτσι όπως πρέπει, άρα δεν χρειάζεται να ανησυχούν γι’ αυτό».
Μιχάλης Ιωακείμ, Κοινοτάρχης Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς

 

kyperounta1

Ίσες ευκαιρίες στην υγεία και για κατοίκους της υπαίθρου
«Η υγεία είναι ένα σημαντικό αγαθό και πρέπει να δίνονται ίσες ευκαιρίες, είτε σε κάποιον που διαμένει στην πόλη, είτε σε ορεινό χωριό. Χαιρόμαστε που το νοσοκομείο Τροόδους θα αναβαθμιστεί και θα εξυπηρετεί τις γύρω περιοχές. Είμαστε πραγματικά παραμελημένοι και γι’ αυτό παρατηρείται φυγή, ειδικά από νέους ανθρώπους. Κατά την άποψή μου, θα έπρεπε πρώτα να φτιάξουν το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, έπειτα το νοσοκομείο και κατόπιν να γίνει η Πνευμονολογική Κλινική. Οι κοινοτάρχες της περιοχής έκαναν πάρα πολλά διαβήματα, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και προσκαλέσαμε τους αρμόδιους υπουργούς για επιτόπια επίσκεψη, ώστε να διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος».
Νικόλας Πατσιάουρος, Κοινοτάρχης Πελενδριού

Ονειρευόμαστε ένα Νοσοκομείο σύγχρονο με όλες τις υποδομές
«Τo νοσοκομείο είναι κτισμένο από τη δεκαετία του ‘40, επί Αγγλοκρατίας και δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση από τότε. Η κυβέρνηση έρχεται σήμερα και δίνει ένα αρκετά μεγάλο ποσό για την αποπεράτωσή του. Ελπίζω φέτος να ολοκληρωθούν τα έργα. Έχουμε επίσης τη διαβεβαίωση πως αμέσως μετά θα αρχίσει η αναβάθμιση των θαλάμων, οι οποίοι χρήζουν άμεσης ανακαίνισης, αφού δεν υπάρχουν τουαλέτες και μπάνια στα δωμάτια, αλλά ένα σε κάθε θάλαμο. Είναι κάτι που διεκδικούσαμε εδώ και χρόνια. Καθημερινά έρχονται πολλοί επισκέπτες, όχι μόνο από την περιοχή μας αλλά και από απομακρυσμένες περιοχές, όπως ο Φαρμακάς και ο Αστρομερίτης. Το προτιμούν γιατί εξυπηρετούνται τάχιστα και έχουν να κάνουν με γνώριμους και πολύ καλούς γιατρούς. Ονειρευόμαστε ένα νοσοκομείο, όχι απλά περιφερειακό, αλλά αρκετά μεγάλο και σύγχρονο ώστε να καλύπτει την ορεινή μάζα του Τροόδους και όχι μόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ιδιαίτερα αξιόλογος ο σημερινός διευθυντής του Νοσοκομείου Τροόδους Δρ. Λεμέσιος, ο οποίος έχει όραμα να καταστήσει το νοσηλευτήριο ένα πρότυπο κέντρο υγείας για την υπαίθρο μας».

Γιώργος Παναγιώτου, Κοινοτάρχης Κυπερούντας

Πηγή: elemesos.com

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy