Premier League: Η μάχη του τίτλου, η ιστορία και τα προγνωστικά μοντέλα

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα δήλωσε ότι η πρωτοπόρος της Premier League Λίβερπουλ είναι φαβορί για τον τίτλο μετά τη χθεσινή (31/3) ισοπαλία χωρίς σκορ της Μάντσεστερ Σίτι με την Άρσεναλ.

Η Λίβερπουλ διατηρεί προβάδισμα δύο βαθμών έναντι των  Λονδρέζων, αφού κέρδισε (2-1) την Μπράιτον στο «Άνφιλντ», με τη Σίτι να βρίσκεται έναν βαθμό ακόμη πιο πίσω στην τρίτη θέση.

«Πάντα όποιος είναι πρώτος είναι το φαβορί», είπε ο Γκουαρντιόλα όταν ρωτήθηκε για το αν η Λίβερπουλ ήταν «ξεκάθαρο φαβορί» για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. «Το δεύτερο φαβορί είναι η Άρσεναλ και εμείς είμαστε τρίτοι. Δεν είναι στο χέρι μας».

Η Σίτι του Γκουαρντιόλα, που φιλοξενεί την -4η- Άστον Βίλα την Τετάρτη (3/4), στοχεύει σε έναν τέταρτο συνεχόμενο τίτλο ρεκόρ και δεύτερο διαδοχικό «τρεμπλ»: «Πάντα όταν ήμασταν στην κορυφή του πρωταθλήματος, ήμασταν φαβορί», πρόσθεσε. «Ήταν στα χέρια μας. Τώρα δεν είναι. Είναι απλό.»

Τα μοντέλα πρόβλεψης… δείχνουν  Λίβερπουλ

Τα μοντέλα πρόβλεψης  που συντάχθηκαν από την Opta και τους ειδικούς δεδομένων της Nielsen’s Gracenote δίνουν και τα δύο στη Λίβερπουλ 48% πιθανότητες να κερδίσει τον δεύτερο τίτλο της Premier League, καθιστώντας την πλέον φαβορί, όπως αναφέρει σε  σχετική του ανάλυση το BBC.

Είναι η πρώτη φορά που αυτή τη σεζόν η Opta έχει άλλη ομάδα εκτός της Μάντσεστερ Σίτι ως φαβορί σύμφωνα με τις 10.000 προσομοιώσεις στον «υπερυπολογιστή» της.

 

Ποσοστό πιθανότητας ομάδας να κερδίσει τον τίτλο της Premier League - Opta

   Ομάδα            Ποσοστό Θέση Βαθμοί

1. Λίβερπουλ        48%     1η    67 

2. Μάντσεστερ Σίτι  34%     3η    64 

3. Άρσεναλ          18%     2η    65 

 

Είναι η τέταρτη φορά κατά τη διάρκεια της σεζόν, που η Λίβερπουλ είναι φαβορί σύμφωνα με το Gracenote της Nielsen.

«Οι “Κόκκινοι” ήταν προηγουμένως φαβορί για δύο εβδομάδες τον Δεκέμβριο, τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου και επίσης την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της ανάλυσης Gracenote της Nielsen, Σάιμον Γκλιβ.

 

Ποσοστό πιθανότητας ομάδας να κερδίσει τον τίτλο της Premier League -Nielsen's Gracenote

 Ομάδα             Ποσοστό Θέση Βαθμοί

1. Λίβερπουλ        48%    1η   67 

2. Μάντσεστερ Σίτι  30%    3η   64 

3. Άρσεναλ          22%    2η   65 

 

 

Βαθμολογία Premier League

   Ομάδα           Ματς Γκολ  Βαθμοί (τελευταίοι 5 αγώνες)

1. Λίβερπουλ       29   67-40 67      ΝΝΝΙΝ

2. Άρσεναλ         29   65-46 70      ΝΝΝΝΙ

3. Μάντσεστερ Σίτι 29   64-35 63      ΝΝΝΙΙ

Εάν οι ομάδες είναι ισόβαθμες μετά από 38 αγώνες, ο τίτλος θα κριθεί με βάση τη διαφορά τερμάτων, και αν εξακολουθεί να υπάρχει ισοβαθμία, μετράει η επίθεση

 

 

Τα παιχνίδια που απομένουν:

         Λίβερπουλ                       Μάντσεστερ Σίτι        Άρσεναλ

Απρίλιος Σέφιλντ Γιουνάιτεντ    (ΕΝΤΟΣ)  Άστον Βίλα     (ΕΝΤΟΣ) Λούτον               (ΕΝΤΟΣ)

         Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ΕΚΤΟΣ)  Κρίσταλ Πάλας  (ΕΚΤΟΣ) Μπράιτον             (ΕΚΤΟΣ)

         Κρίσταλ Πάλας          (ΕΝ)     Λούτον         (ΕΝ)    Άστον Βίλα           (ΕΝ)

         Φούλαμ                 (ΕΚ)                            Γούλβς               (ΕΚ)

         Έβερτον                (ΕΚ)     Μπράιτον       (ΕΚ)    Τσέλσι               (ΕΝ)

         Γουέστ Χαμ             (ΕΚ)     Νότιγχαμ Φόρεστ(ΕΚ)    Τότεναμ              (ΕΚ)

Μάιος    Τότεναμ                (ΕΝ)     Γουλβς         (ΕΝ)    Μπόρνμουθ            (ΕΝ)

         Άστον Βίλα             (ΕΚ)     Φούλαμ         (ΕΚ)    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ(ΕΚ)           

         Γούλβς                 (ΕΝ)     Γουέστ Χαμ     (ΕΝ)    Έβερτον              (ΕΝ)

Αναβλήθηκε                               Τότεναμ (ΕΚ)

 

Η χθεσινή (31/3) ισοπαλία στο «Etihad» σημαίνει ότι η  Άρσεναλ απέτυχε να κερδίσει έναν αγώνα Premier League για πρώτη φορά το 2024.

Η Μάντσεστερ Σίτι του Γκουαρντιόλα έχει 10 νίκες σε 14 παιχνίδια πρωταθλήματος μετά την ήττα με 1-0 από την Άστον Βίλα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Όσο για την πρωτοπόρο Λίβερπουλ, η ήττα με 3-1 από την Άρσεναλ στις 4 Φεβρουαρίου παραμένει η μοναδική της ήττα στο πρωτάθλημα σε 10 αγώνες μέχρι στιγμής το 2024.

Οι άλλες μεγάλες μάχες τίτλου
Υπήρξαν τρεις μάχες τίτλου στην Premier League όπου οι ομάδες απείχαν μόλις δύο βαθμούς προς το τέλος μιας σεζόν 38 αγώνων.

2013-14: Μέχρι τις 6 Μαΐου 2014, μόνο δύο βαθμοί χώριζαν τη Λίβερπουλ, τη Μάντσεστερ Σίτι και την Τσέλσι, αλλά η Σίτι κέρδισε το παιχνίδι της για να ξεπεράσει τη Λίβερπουλ που σκόνταψε, αρπάζοντας τον τίτλο.

2001-02: Στις 23 Απριλίου 2002, η Άρσεναλ ήταν μπροστά  από τη Λίβερπουλ με έναν βαθμό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναν ακόμη βαθμό πίσω. Όμως η Άρσεναλ είχε ένα παιχνίδι λιγότερο και πέτυχε 11 συνεχόμενες νίκες και σφράγισε τον τίτλο νικώντας τη Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ».

1995-96: Στα μέσα Μαρτίου, με οκτώ αγώνες να απομένουν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ  είχε 61 βαθμούς όσος και η Νιούκαστλ και η Λίβερπουλ με 59 βαθμούς ήταν  στην τρίτη θέση. Η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον  επικράτησε στη μάχη με τους «ανθρακορύχους» του Κέβιν Κίγκαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy