“Το άγαλμα σου Γρηγόρη μας…”(video)

Το νέο τραγούδι που κυκλοφόρησε για τον Σταυραετό του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου

Μέρα μνήμης για τον Γρηγόρη Αυξεντίου η σημερινή(3/3) και η ιστοσελίδα μας σας παραθέτει το νέο τραγούδι που κυκλοφόρησε εδώ και κάποιες μέρες για τον Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ.

Το τραγούδι αποτυπώνει μια πραγματική ιστορία, που εξελίχθηκε στο κατεχόμενο χωρίο του Γρηγόρη τη Λύση, όπου οι Τούρκοι το 1974 γκρέμισαν το άγαλμα του Αυξεντίου και αφού έλιωσαν το μέταλλο, με το ίδιο υλικό έφτιαξαν άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ στο ίδιο σημείο.

Το τραγούδι έγραψε ο φίλος εκπαιδευτικός Αντρέας Νικολάου, τη μουσική και σύνθεση ετοίμασε επίσης η εκπαιδευτικός Γεωργία Πέτρου, ενώ στο τραγούδι ο επίσης φίλος εκπαιδευτικός Αντρέας Μαυράτσας. Ενορχήστρωση και μίξη ο Κώστας Παπαδούκας και σκηνοθεσία Γιώργος Βασιλείου.

Στίχοι:

Στην πιο ψηλή βουνοκορφή στήθηκε η θωριά σου, Πόσο μας λείπει σήμερα η ατσάλινη καρδιά σου. Κι αν μας κοιτάζεις νιώσε μας, Γρηγόρη αδερφέ μας, Κι αν μας κοιτάζεις, φύλαγε τη σπίθα αϊτέ μας.

Αψύ το βλέμμα σου, θωρεί, θωρεί το μέταλλο σου, Που τό ‘κλεψαν οι οχτροί, οχτροί απ’ το χωριό σου, Και τό ‘λιωσαν και τό ‘κρυψαν το δαφνοστεφανωμένο, Κι άλλαξαν τη μορφή, μορφή στο αγιασμένο.

Το άγαλμα σου Γρηγόρη μας, δεν έφυγε απ’ τη Λύση, Απ’ τις κορφές του Μαχαιρά, ατόφιο καθρεφτίζει, Χρυσό και απροσπέλαστο, φωτίζει τις καρδιές μας, Και στέλνει τις ακτίνες του, σ΄ όλες τις γειτονιές μας.

Βαρύ το χρέος άφησες σε όλους μας Γρηγόρη, Βαθιά ερίζωσες στη μνήμη μας, στη μνήμη μας το μπόλι, Κι αν έκαψαν κι αν έλιωσαν το ένδοξο κορμί σου, Για πάντα θα θυμόμαστε την τρανή μορφή σου.

Απολαύστε το:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy