Αντίδραση από ΚΟΠ και Σωματεία για την εποπτεία των Συνδέσμων Φιλάθλων

Τι αναφέρθηκε στην επιτροπή Νομικών της Βουλής

Αντιδράσεις από τους εκπροσώπους της ΚΟΠ και των σωματείων, ακούστηκαν στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, κατά την οποίαν τέθηκε προς συζήτηση το τροποποιημένο νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα.

Κλήθηκαν ο πρόεδρος του ΚΟΑ Γιάννης Ιωάννου, ο πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας, ο πρόεδρος της ΚΟΚ Ανδρέας Μουζουρίδης, οι πρόεδροι των ομάδων ΑΕΚ, ΑΕΛ, Ανόρθωσης, ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνα και Ομόνοιας, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), ο Σύνδεσμος Ανώτερων Αξιωματικών Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΑΚ), ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ), ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, ο ΠΑΣΠ και ο Σύνδεσμος Διαιτητών.

Η κυριότερη αντίθεση των ανθρώπων του αθλητισμού αφορούσε στο μέτρο που προωθεί η Κυβέρνηση για εποπτεία των Συνδέσμων Φιλάθλων από τα σωματεία.

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας, Σταύρος Παπασταύρου, είπε: «Το πιο μεγάλο πρόβλημα που βλέπω σαν κάποιος που έρχομαι από το εξωτερικό είναι η ατιμωρησία. Πρέπει να τιμωρούνται όλοι παραδειγματικά. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι πως κάποιοι από τους οργανωμένους ΣΥΦΙ έγιναν τρομοκρατικοί οργανισμοί αλλά κάποιοι δεν θέλουν να κάνουν κάτι. Τα πράγματα είναι πολύ τραγικά. Εμείς ως Ομόνοια τιμωρήσαμε αριθμό ατόμων και μας φωνάζουν φασίστες και θέλουν να φύγουμε από την Ομόνοια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ Πρόδρομος Πετρίδης ανέφερε τα εξής:

«Η Κάρτα Φιλάθλου ήρθε αλλά δεν εφαρμόστηκε. Το νομοσχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Τα ΣΥΦΙ δεν μπορούν να τα ελέγχουν τα σωματεία. Ας πάει η Αστυνομία να κάνει νάρκοτεστ και άλκοτεστ να δούμε το αποτέλεσμα».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ανόρθωσης Ανδρέας Σάντης που είπε: «Να κάτσει το κράτος, η ΚΟΠ, η Αστυνομία, αρμόδιους από το εξωτερικό, να μας δείξουν τα μέτρα και να περιμένουν μέχρι να τα εφαρμόσουμε, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα από τη ρίζα του. Το μόνο κριτήριο του Αρχηγού της Αστυνομίας είναι πόσους έχουμε αποβάλει από τα γήπεδα; Τον παρακαλούσα να αλλάξει η έδρα του αγώνα με την Ομόνοια 29Μ., αλλάχθηκε το γήπεδο και χωρίς να μπει οπαδός μέσα, είχαμε φωτοβολίδα στο κέντρο του γηπέδου. Αν κάποιος νομίζει ότι δεν θα ανάψει φωτοβολίδες στα γήπεδα, πλανάται οικτρά».

Η θέση του Απόλλωνα εκφράστηκε από το μέλος του Δ. Σ. και νομικό σύμβουλο της εταιρείας, Σωκράτης Έλληνας, ο οποίος είπε: «Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αποτρέψουμε εκείνα που προκαλούν τη βία. Πρέπει να βρούμε εκείνους τους δέκα ή εκατό, που προκαλούν πρόβλημα για να λυθεί το θέμα. Εκείνοι οι 100 δεν θα προσπαθήσουν να παρανομήσουν πάλι; Πρέπει να θωρακίσουμε την ομοσπονδία και την Αστυνομία για να αποφεύγονται τα επεισόδια. Δεν είμαι ειδικός για να ξέρω πώς, όμως πρέπει να αποφασίσουμε να αφήσουμε όλα έξω από το γήπεδο».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΑΕΚ Αυξέντης Ευαγγέλου, ανέφερε πως ο κάθε νομοταγής και υγιής φίλαθλος έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί την ομάδα του. Υπενθύμισε πως τον Ιούνιο του 2023 είχε υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ Υπουργείου και ΚΟΠ-ΚΟΑ και άλλων φορέων, με τέσσερις πυλώνες. «Δεν είδαμε τίποτα στην πράξη. Αν εφαρμόζονταν εκείνοι οι πυλώνες δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα», ανέφερε, ενώ για το θέμα των Συνδέσμων, εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι θέμα των σωματείων. «Τα σωματεία, δεν μπορούν να ελέγχουν τους συνδέσμους. Υπάρχει νομοθεσία. Αν κάποιος δεν είναι νόμιμος, να κλείνει. Υπάρχουν ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δίνουν την εντύπωση ότι πάμε για πόλεμο. Πρέπει να γίνει κάτι για να σταματήσει η αναπαραγωγή αυτών των ανακοινώσεων, επειδή προάγουν τη βία».

Ο εκπρόσωπος της ΑΕΛ, αφού υπενθύμισε πως το 2014 και το 2018 ψηφίστηκαν μια σειρά από νόμοι, που στην πράξη, είδαμε ότι δεν ήταν λειτουργικοί, τόνισε τα εξής: «Εμείς ως ΑΕΛ δεν τα έχουμε με τον απλό αστυνομικό, ζητούμε από την πολιτεία να τιμωρήσει τους ηθικούς αυτουργούς. Εμείς θέλουμε να λάβουν την ευθύνη εκείνοι που φταίνε. Κάποιος είπε για Ελλάδα. Στην Ελλάδα μετρούν 9 νεκρούς οπαδούς. Η βία μεταφέρθηκε έξω από τους οπαδικούς χώρους».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy