Βραζιλία vs Αργεντινή: H ιστορία σε αριθμούς και τα ρεκόρ

Η ώρα του Superclasico!

Η ώρα του Superclasico! Τα ξημερώματα (02:30) η Βραζιλία θα υποδεχθεί την Αργεντινή στο «Μαρακανά» για την 6η αγωνιστική της προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη ζώνη της Νότιας Αμερικής. Αντιμέτωπες ξανά-στο ίδιο γήπεδο- μετά δύο χρόνια και τέσσερις μήνες, διάστημα που στο ποδόσφαιρο φαντάζουν με αιωνιότητα. Εκείνη την 10η Ιουλίου 2021, η ομάδα της Βραζιλίας (του Τίτε τότε) ήθελε να υπερασπιστεί-στον τελικό- τον τίτλο του Copa America που είχε κερδίσει δύο χρόνια νωρίτερα.

Η Αργεντινή (του Λουίς Σκαλόνι)-από την άλλη- σήκωνε το βάρος 28 ετών χωρίς τίτλο, ένα βάρος που βάραινε ιδιαίτερα τον Λιονέλ Μέσι. Τελικά εκείνη η ομάδα, περιτριγυρισμένη από ερωτηματικά, στο άδειο «Μαρακανά», έφτασε στη νίκη (1-0/ Ντι Μαρία 22’), ανέβηκε στην κορυφή της Νότιας Αμερικής και από εκεί πήρε…φόρα και έφτασε σε εκείνη του κόσμο. Η τελευταία επίσκεψη του Μέσι (;) και τα ρεκόρ που κυνηγούν εκείνος και η Αργεντινή.

Η συνάντηση που ακολουθεί, εκτός του αυτονόητου, έχει και άλλους λόγους που την κάνουν ιδιαίτερη. Θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι η τελευταία επίσκεψη του Λιονέλ Μέσι στο Μαρακανά.
Εκεί ο αρχηγός της εθνικής Αργεντινής θα επιδιώξει ένα ακόμα ρεκόρ, σκοράροντας απέναντι στη μοναδική ομάδα που δεν το έχει καταφέρει στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μπαίνοντας στην παρέα των Αγκουστίν Ντελγκάδο (Ισημερινός), Λουίς Σουάρες (Ουρουγουάη), Ένινσον Καβάνι (Ουρουγουάη) και Αλέξις Σάντσες (Χιλή).

Επίσης η Αργεντινή έχει την ευκαιρία να σπάσει το ιστορικό ρεκόρ της «Σελεσάο», αήττητη σε καθένα από τους 64 προκριματικούς αγώνες που έχει δώσει εντός έδρας (51 νίκες, 13 ισοπαλίες).

Η Βραζιλία βρίσκεται υπό πίεση. Έχει πάρει μόλις έναν βαθμό από τα τρία τελευταία παιχνίδια της και θα αγωνιστεί -μεταξύ άλλων- χωρίς τους, Καζεμίρο, Βινίσιους και Νεϊμάρ.

Συνολικά στις 10 τελευταίες συναντήσεις τους, έχουν από 4 νίκες, ενώ δύο ματς ολοκληρώθηκαν με ισοπαλία.

Η ιστορία του Superclasico σε αριθμούς

Αυτοί είναι οι αριθμοί της ιστορίας του Superclasico, όπως τους παρουσιάζει η FIFA:
110: Αργεντινή και Βραζιλία έχουν αναμετρηθεί 110 φορές σε επίσημους αγώνες. Η Βραζιλία έχει κερδίσει 43 έναντι 41 της Αργεντινής, με 26 να τελειώνουν χωρίς νικήτρια. Η «Σελεσάο» έχει σημειώσει πέντε περισσότερα γκολ από την «Αλμπισελέστε». Σε τέσσερα παιχνίδια Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Βραζιλία κέρδισε δύο φορές και η Αργεντινή μία φορά.

16: Ο Χαβιέρ Ζανέτι πραγματοποίησε 16 εμφανίσεις στην μεγάλη αναμέτρηση. Ακολουθούν οι Ντιέγκο Σιμεόνε (13), Καφού (13), Λιονέλ Μέσι (13), Χαβιέρ Μασεράνο (12), Τζάλμα Σάντος (11), Γκιλμάρ (11), Ρομπέρτο Κάρλος (11), Νεϊμάρ (11), Πελέ και Ρομπέρττ Αγιάλα (10).

13: Η Βραζιλία είχε 13 παιχνίδια χωρίς ήττα από την Αργεντινή μεταξύ 1970 και 1983, υπερδιπλάσιο από το επόμενο καλύτερο αήττητο σερί στο παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σελεσάο κέρδισε πέντε διαδοχικά παιχνίδια εναντίον της Αργεντινής, ένα ακόμη ρεκόρ.

8: Ο Πελέ κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ στο Αργεντινή-Βραζιλία έχοντας σκοράρει οκτώ σε 10 αγώνες. Ακολουθούν οι Λεωνίντα ντα Σίλβα (7), Ερμίνιο Μασαντόνιο (7), Εμίλιο Μπαλντονέδο (6), Νορμπέρτο Μέντεζ (5) και Ρονάλντο (5).

8: Οκτώ χατ-τρικ καταγράφηκαν στον αγώνα χάρη στους Μανουέλ Σεοάνε, Κάρλος Πεουσέλε, Νορμπέρτο Μέντεζ, Ζοσέ Σανφιλίπο, Πελέ, Ριβάλντο, Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι.

8: Η Βραζιλία επικρατεί της Αργεντινής με 8-7 στους θριάμβους του «The Best Men’s Player» της FIFA. Το βραβείο έχει πάει σε πέντε Βραζιλιάνους (Ρομάριο, Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο και Κάκα) και μόνο έναν Αργεντινό (Λιονέλ Μέσι).

5: Η Αργεντινή σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη στο παιχνίδι το 1940, με τρία γκολ του Κάρλος Πεουλέσε σε μια νίκη με 6-1 στο Copa Roca στο Μπουένος Αϊρές. Το ρεκόρ της Βραζιλίας ήταν η επιτυχία 6-2, εμπνευσμένη από τον Ζιζίνιο και τον Αντεμίρ ντε Μενέζες, στον ίδιο αγώνα πέντε χρόνια αργότερα.

5: Η Βραζιλία έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο πέντε φορές έναντι των τριών της Αργεντινής. Ωστόσο, η Αργεντινή προηγείται της Βραζιλία στους τίτλους του Copa America, 15 προς εννέα.

4: Ο Ουμπάλδο Φιγιόλ και ο Άλισον μοιράζονται το ρεκόρ για τα περισσότερα ματς χωρίς να δεχθούν γκολ, τέσσερα.

3: Οι δύο τους έχουν συγκρουστεί πέντε φορές σε μεγάλους τελικούς, με τη Βραζιλία να κερδίζει τρεις από αυτούς. Ένα υπέροχο γκολ του Αντριάνο στις καθυστερήσεις έστειλε τον αγώνα του Copa America του 2004 στα πέναλτι, τα οποία κέρδισαν οι Βραζιλιάνοι. Ο «Αυτοκράτορας» στη συνέχεια σκόραρε στο 4-1 του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών την επόμενη χρονιά, προτού η «Σελεσάο» νικήσει την «Αλμπισελέστε» με 3-0 στον τελικό του Copa America του 2007.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy