Μέσι, το “άγγιγμα του Μίδα” – Τα ρεκόρ και αυτά που κυνηγάει

Ο Λιονέλ Μέσι κατέχει αμέτρητα ρεκόρ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και στα προκριματικά της κορυφαίας διοργάνωσης ποδοσφαίρου στον πλανήτη. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει σχετικά με τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ 2026, των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού, όμως ο  διάσημος Αργεντινός παγκόσμιος πρωταθλητής, κάτοχος πλέον εδώ και μερικές ημέρες της 8ης «Χρυσής Μπάλας», είναι στο…δρόμο  για τα ορόσημα των Κριστιάνο Ρονάλντο και Μίροσλαβ Κλόζε, αλλά κια στο κυνήγι άλλων ρεκόρ.

Αυτά είναι, όπως τα παρουσιάζει σήμερα η ιστοσελίδα της FIFΑ,  τα διεθνή ρεκόρ ποδοσφαίρου που ο Μέσι κατέχει αλλά και κυνηγάει:

* Ο Μέσι σημείωσε 25 γκολ στους τελευταίους 17 διεθνείς του αγώνες, ένα κατόρθωμα που δεν έχει συμβεί τα τελευταία 50 χρόνια. Μόνο 11 παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου έχουν σημειώσει 25 γκολ σε λιγότερες εμφανίσεις για τη χώρα τους: Μπεπ Μπακάις (16),  Ερνστ Βιλιμόφσκι (16), Τζαστ Φοντέν (15), Κουνισίγκε Καραμότο (15), Σαντόρ Κότσις (15), Γκέρντ Μίλερ (15), Φέρεντς Πούσκας (15),  Στιβ Μπλούμερ (14), Γκίναρ Νόρνταλ (13), Σβεν Ρίντελ (13) και Τιστ  Νίλσεν (10).

* Με 31 γκολ σε 63 εμφανίσεις, είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στα προκριματικά της Νότιας Αμερικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πήρε το ρεκόρ από τον πρώην συμπαίκτη του στη Μπαρτσελόνα, Λουίς Σουάρες, ο οποίος είναι στα 29 σε 62 αγώνες. Ο Μέσι τώρα κυνηγά τον θρύλο της Γουατεμάλας Κάρλος Ρουίς, ο οποίος σημείωσε 39 γκολ – ρεκόρ σε όλες τις ζώνες.

Τα γκολ-ρεκόρ

Κάρλος Ρουίς        Γουατεμάλα 39

Κριστιάνο Ρονάλντο  Πορτογαλία 36

Αλί Νταεί           Ιράν       35

Λιονέλ Μέσι         Αργεντινή  31

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι Πολωνία    30

* Ο Χοακίν Μποτέρο, ο Αλέξις Σάντσες και ο Λιονέλ Μέσι μοιράζονται το ρεκόρ των περισσότερων παιχνιδιών με τα περισσότερα γκολ-πέντε- στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αμερικής.
* Ο Μέσι έχει βάλει γκολ σε 13 διαφορετικά γήπεδα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αμερικής. Ο Νεϊμάρ και ο Λουίς Σάουρες είναι επόμενοι με 12 και 11 ο καθένας. Ο Μέσι θα αυξήσει τους απολογισμούς του αν σκοράρει εναντίον της Βραζιλίας στο Μαρακανά την 6η αγωνιστική.
* Ο Μέσι έχει σκοράρει 106 διεθνή γκολ, 27 περισσότερα από τον δεύτερο υψηλότερο Νοτιοαμερικανό, τον Νεϊμάρ. Μόνο ο Αλί Νταεί (109) και ο Κριστιάνο Ρονάλντο (127) έχουν περισσότερα διεθνή γκολ.
* Στο ντεμπούτο του Μέσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σε ηλικία 18 ετών και 358 ημερών κόντρα στη Σερβία/Μαυροβούνιο το 2006, έδωσε ένα γκολ στον Ερνάν Κρέσπο μόλις τρία λεπτά μετά τη λήξη και βρήκε ο ίδιος δίχτυα 10 λεπτά αργότερα. Έγινε ο έκτος νεότερος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης πίσω από τους Ντμίτρι Σίτσεφ,  Νικολάε Κόβατς, Μάικλ Όουεν, Μανουέλ Ρόσας και Πελέ.
* Ο Μέσι είναι ένας από τους μόλις έξι παίκτες που έχουν παίξει σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα μαζί με τους Αντόνιο Καρμπαχάλ, Λόταρ Ματέους, Ράφα Μάρκες, Αντρές Γκουαρδάδο και Κριστιάνο Ρονάλντο.
* Ο Μέσι είναι ο μόνος παίκτης που σκόραρε στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην εφηβεία, στα 20 και στα 30 του. Ο Πελέ έχασε το ίδιο για τέσσερις μήνες.
* Ο Μέσι είναι ο μόνος παίκτης που είχε  ασίστ σε πέντε Μουντιάλ. Οι πιο κοντινοί του αντίπαλοι είναι οι Πελέ, Γκρεγκόρτζ Λάτο, Ντιέγκο Μαραντόνα και  Ντέιβιντ Μπέκαμ, οι οποίοι  είχαν  ασίστ σε τρεις  διοργανώσεις.
* Ο Πελέ και ο Μέσι μοιράζονται το ρεκόρ με τις περισσότερες ασίστ-έξι- στη φάση των νοκ άουτ.
* Ο Μέσι έκανε την 26η του εμφάνιση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στον τελικό του Κατάρ του 2022, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Λόταρ Ματέους.
* Ο Μέσι έχει κάνει ρεκόρ 19 εμφανίσεων ως αρχηγός στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ακολουθούν οι Ράφα Μάρκες (17) και Ντιέγκο Μαραντόνα (16).
Μόνο πέντε παίκτες  ήταν αρχηγοί μιας ομάδας σε δύο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου: ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, ο  Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Ντούνγκα, ο Ούγκο Λιορίς και ο Λιονέλ Μέσι.
* Ο Μέσι σημείωσε το πρώτο και τελευταίο του γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο με διαφορά 16 ετών και 184 ημερών. Το επόμενο μεγαλύτερο διάστημα στην ιστορία του Μουντιάλ ανήκει στον Κριστιάνο Ρονάλντο σε ηλικία 16 ετών και 160 ημερών.
* Ο Μέσι έχει παίξει τα περισσότερα λεπτά στην ιστορία του Μουντιάλ: 2.314. Έσπασε το ρεκόρ του Πάολο Μαλντίνι των 2.217 λεπτών στον τελικό του Κατάρ του 2022.
* Ο Μέσι είναι ο κορυφαίος σκόρερ της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο με 13 γκολ. Ακολουθούν οι Γκαμπριέλ Μπατιστούτα (10), Ντιέγκο Μαραντόνα (8), Γκιγιέρμο Σταμπίλε (8), Μάριο Κέμπες (6) και Γκονσάλο Ιγκουαΐν (5).
* Ο «Παίκτης του Αγώνα», που απονεμήθηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2002, δόθηκε στον Μέσι 11 φορές. Τέσσερις φορές στη Βραζιλία το 2014 είναι ρεκόρ για μία διοργάνωση που μοιράζεται με τον  Γουέσλι Σνάιντερ, ο οποίος έλαβε τον ίδιο αριθμό στη Νότια Αφρική το 2010.
* Ο Μίροσλαβ Κλόζε έχει παίξει σε 17 νίκες (ρεκόρ) στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Μέσι είναι αυτή τη στιγμή στις 16.
* Ο Μέσι κατέχει το ρεκόρ με τα περισσότερα γκολ σε ένα ημερολογιακό έτος για την Αργεντινή χάρη στα 18 σε 14 εμφανίσεις το 2022. Το επόμενο είναι 12, που κατέγραψαν ο Μέσι σε εννέα παιχνίδια το 2012 και ο Γκάμπριελ Μπατιστούτα σε 12 το 1998.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy