Άγιαξ, ένας σύλλογος… στις φλόγες

O Άγιαξ...ένας γίγαντας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου του παρελθόντος, βυθίζεται τώρα σε μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις στην 123χρονη ιστορία του

O Άγιαξ…ένας γίγαντας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου του παρελθόντος, βυθίζεται τώρα σε μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις στην 123χρονη ιστορία του.

Περιορίζεται στη 14η θέση της Eredivisie, μετρά μόλις μία νίκη σε 4 ματς (2 ισοπαλίες και μία ήττα), και βρίσκεται ήδη δέκα βαθμούς πίσω από την Αϊντχόφεν.

Το εντός έδρας «Klassieker» κόντρα στη Φέγενορντ διέκοψε οριστικά την Κυριακή ο διαιτητής στο 55ο λεπτό, με τους φιλοξενούμενους να προηγούνται με 3-0 και τους οπαδούς να ρίχνουν καπνογόνα και φωτοβολίδες στον αγωνιστικό χώρο. Στη συνέχεια  υπήρξαν επεισόδια με έφιππους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων.

«Ο σύλλογος είναι στις φλόγες», είχε τίτλο η ιστοσελίδα των φιλάθλων, περιγράφοντας το τέλος του αγώνα της Κυριακής με τη μεγάλη αντίπαλο Φέγενορντ ως «ένα χαμηλό σημείο στην κρίση» που συγκλονίζει το μεγάλο σύλλογο, 36 φορές πρωταθλητή Ολλανδίας.

Τα υπόλοιπα 35 λεπτά του αγώνα θα διεξαχθούν την Τετάρτη κεκλεισμένων των θυρών, ανακοίνωσε σήμερα (25/9) η ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Πρέπει να επιστρέψουμε στην χρονιά 1964/1965, όταν το σύμβολο του συλλόγου, ο Γιόχαν Κρόιφ, είχε μόλις ενταχθεί στην ομάδα νέων του Άγιαξ, για να βρούμε ένα χειρότερο ξεκίνημα στη σεζόν.

Για την εφημερίδα NRC, αυτή η συνάντηση με τη Φέγενορντ «συμβόλιζε την υπαρξιακή κρίση στην οποία βρίσκεται ο Άγιαξ».

Στο Europa League, οι παίκτες του Μορίς Στάιν, που ανέλαβε τον Ιούνιο, παραχώρησαν ισοπαλία στη Μαρσέιγ (3-3), έναν άλλο σύλλογο που βρίσκεται σε μεγάλη κρίση. Στον ίδιο -2ο- όμιλο βρίσκονται επίσης η ΑΕΚ και η Μπράιτον.

Στον απόηχο του φιάσκου που βίωσε την Κυριακή, ο σύλλογος ανακοίνωσε την αποχώρηση «με άμεση ισχύ» του διευθυντή ποδοσφαίρου Σβεν Μίσλιντατ.
Για τους φιλάθλους, «είναι ξεκάθαρο ότι η αστάθεια εντός του συλλόγου δεν κυριαρχεί μόνο στο γήπεδο αλλά και στο διοικητικό κομμάτι».

Ο ολλανδικός Τύπος κάνει ρεπορτάζ εδώ και αρκετούς μήνες για μάχη εξουσίας στην κεφαλή του συλλόγου. Ο Μίσλιντατ, που πλέον αποτελεί παρελθόν, φέρεται να διέκοψε την προπόνηση την περασμένη εβδομάδα φωνάζοντας μπροστά στους παίκτες ότι ο Στάιν θα μπορούσε να χάσει τη δουλειά του σε περίπτωση ήττας από τη Φέγενορντ.

Οι διαδοχικές αποχωρήσεις του αθλητικού διευθυντή Μαρκ Όβερμαρς τον Φεβρουάριο του 2022 και του γενικού διευθυντή Ένγουιν φαν ντερ Σαρ τον Μάιο του 2023 έχουν αποδυναμώσει το σύλλογο. Ο Άγιαξ, με προπονητή τότε τον Έρικ τεν Χαγκ, έφτασε στα ημιτελικά του Champions League το 2019.

«Είναι φυσικά ένα πολύ ζοφερό απόγευμα», παραδέχτηκε ο Στέιν την Κυριακή (24/09), ο οποίος βρίσκεται με το… ένα πόδι εκτός συλλόγου. Οι εικασίες είναι πολλές για το όνομα του αντικαταστάτη του.

Ο Λούις Φαν Χάαλ, απέκλεισε τον εαυτό του, λέγοντας ότι η υγεία του πρέπει να έχει προτεραιότητα.

Ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος του Άγιαξ, Γιαν φαν Χαλστ, ο οποίος ήταν επίσης στόχος της οργής των οπαδών, παραδέχτηκε ότι ο σύλλογος βρίσκεται σε βαθιά κρίση: «Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή. Αν ήταν τόσο εύκολο να πατήσεις ένα κουμπί και να αλλάξεις τα πράγματα».

Ο Ολλανδός ειδικός ποδοσφαίρου Γιααπ Στάλενμπουργκ συνοψίζει την κατάσταση στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Είναι χάος, απόλυτο χάος. Παλεύουν παντού. Στο γήπεδο, εκτός γηπέδου. Χρειάζονται έναν δικτάτορα, έναν ισχυρό ηγέτη που θα βάλει τάξη σε όλα αυτά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy