Αποκαλύψεις για επιθέσεις σε μάρτυρες – Έντονος για φακέλους ο Κούμας

Σε μια πολύωρη συνεδρία, αναλύθηκαν τα ανοικτά κεφάλαια που ήρθαν εκ νέου στην επικαιρότητα αναφορικά με κύκλωμα συγκάλυψης στο κυπριακό ποδόσφαιρο

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών βρέθηκε ξανά η διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Σε μια πολύωρη συνεδρία, αναλύθηκαν τα ανοικτά κεφάλαια που ήρθαν εκ νέου στην επικαιρότητα αναφορικά με κύκλωμα συγκάλυψης στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Ο πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας, Ανδρέας Καπαρδής, αποκάλυψε ενώπιον της επιτροπής θεσμών της Βουλής πως στάλθηκαν υποθέσεις στον Εισαγγελέα, με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ευθύμιο Ευθυμίου να κάνει λόγο για εννέα υποθέσεις.

Με τη σειρά του, κενά στη νομοθεσία βλέπει ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους σε σχέση με τις υπό διερεύνηση υποθέσεις για διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Όπως τόνισε στην επιτροπή θεσμών, είχε ενημερώσει σχετικά τον τέως ΠτΔ, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος όπως είπε τον προέτρεψε να κάνει τη δουλειά του.

Εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας η Πωλίνα Ευθυβούλου ανέφερε πως από το 2017 έχουν επισημανθεί τα προβλήματα διεκπεραίωσης του ανακριτικού έργου. Σύμφωνα με την κα. Ευθυβούλου από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι σήμερα η ΕΔΠΑ έχει στείλει εφτά πορίσματα στη Νομική Υπηρεσία και μια επιστολή. Σε τέσσερις από αυτές έχει επιβληθεί πρόστιμο €900 ενώ άλλες τρεις υποθέσεις εκκρεμούν.

Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας, Ευθύμιος Ευθυμίου, αναφέρθηκε στη διαφθορά που υπάρχει στον αθλητισμό τονίζοντας πως πρέπει να διαφοροποιηθεί ο νόμος για τη διαφθορά. Όπως είπε χαρακτηριστικά η βρωμιά στον αθλητισμό δεν είναι στο Χονγκ Κονγκ, αλλά στην Κύπρο.

Για τη σοβαρότητα των καταγγελιών της κατάθεσης Παπασταύρου αναφέρθηκε ο Ερευνών Λειτουργός και πρώην μέλος της ΕΔΠΑ, Χάρης Σαββίδης ο οποίος έθεσε κάποια σημαντικά ερωτήματα ενώπιον της επιτροπής για κάποιους μάρτυρες οι οποίοι για διάφορους λόγους εν τέλει δεν κατέθεταν όσα γνώριζαν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ούτε καν Κολομβία δεν είμαστε. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως υπάρχει μαρτυρία για εμπλοκή συγκεκριμένης στοιχηματικής εταιρίας.

Έντονος και ξεκάθαρος πως δεν υπάρχει κανένας κρυμμένος κόκκινος φάκελος ήταν ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας. Αναφορικά με τις σχέσεις της ομοσπονδίας και της Cyta, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, είπε πως λόγω της οικονομικής στενότητας κάποιων σωματείων, η ΚΟΠ προχώρησε στη συμφωνία με την Cyta για να μην μείνουν οι ομάδες τηλεοπτικά «άστεγες».

Ανδρέας Καπαρδής (Πρόεδρος ΕΔΠΑ):

«Η δική μας επιτροπή είναι η εθνική πλατφόρμα όσο αφορά το έργο της. Εάν υπάρχει κάπου διαφορά, είναι στα άτομα και όχι στον αθλητισμό. Υπάρχει υπό εξέλιξη έρευνα και δεν είθισται εμείς να σχολιάσουμε και να απαντήσουμε για την έρευνα. Όταν η έρευνα γίνει τότε εμείς θα έχουμε τα πορίσματα. Η δική μας επιτροπή, ποτέ δεν είχε πολιτική παρέμβαση. Όταν εμείς αναλάβαμε, τίποτε δεν υπήρχε για τον συγκεκριμένο αγώνα του Απόλλωνα. Αυτά τα στοιχεία δόθηκαν δυο χρονιά μετά από τον κ. Σαββίδη. Επίσης, ο κάθε πολίτης είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Μετά που καλέσαμε τον κ. Σαββίδη πάντως, πήραμε τα στοιχεία και σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο της διερεύνησης τους. Έχει γίνει αρκετό έργο, στείλαμε αρκετές υποθέσεις στον Εισαγγελέα και πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης».Με τη σειρά του, κενά στη νομοθεσία βλέπει ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους σε σχέση με τις υπό διερεύνηση υποθέσεις για διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Όπως τόνισε στην επιτροπή θεσμών, είχε ενημερώσει σχετικά τον τέως ΠτΔ, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος όπως είπε τον προέτρεψε να κάνει τη δουλειά του.

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους (Τέως Πρόεδρος ΕΔΠΑ): 

«Από την ημέρα του διορισμού μου, στείλαμε δέκα επιστολές για τροποποίηση του νόμου. Μαζί με τον κ. Γιώργος Σαββίδη ετοιμάσαμε και τροποποιήσεις και κανονισμούς και τους δώσαμε. Δυστυχώς η τότε Κυβέρνηση δεν ήθελε Επιτροπή Δεοντολογίας του Αθλητισμού. Ό,τι και να κάνει σήμερα αυτή η επιτροπή και όση ταχύτητα και να έχει, τίποτα δεν στέκει νομικά από τις διεργασίες της! Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να ερωτηθεί η Εισαγγελία, είναι εάν ο νόμος της Επιτροπής μπορεί να κάνει δουλειά; Δυστυχώς όχι! Γιατί να φοβόμαστε να πούμε τα συκα συκα και τη σκάφη σκάφη; Μου θυμίζει τον ανεμόμυλο στην Αγία Νάπα που γυρίζει, αλλά δεν βγάζει νερό. Ένας λόγος που ήρθα σε ρήξη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εκτός της παρέμβασης, μας αγνόησε παντελώς και σήμερα δικαιώθηκα πλήρως όταν ο νυν Πρόεδρος και κάλεσε την Επιτροπή να της πει ότι θα κάνει αυτά που είπε ο κ. Παπαχαραλαμπους την ουσία. Είμαι 46 χρόνια δικηγόρος, δεν πρόκειται τίποτα να γίνει! Ό,τι γίνεται θα ανατραπεί νομικά. Δεν υπάρχουν κανονισμοί. Ο κ. Πογιατζής όταν διορίστηκε, το πρώτο που είπε ήταν να ψηφίσει κανονισμούς. Δεν υπήρχαν τίποτα στην Κυβέρνηση του Αναστασιάδη και όταν του τα έλεγα μου έλεγε άτε ρε Ανδρέα και εσύ κάμε τη δουλειά σου και σιώπα».

Πωλίνα Ευθυβούλου (Νομική Υπηρεσία): 

«Από το 2017 επισημάναμε προβλήματα στην διεκπεραίωση του ανακριτικού έργου. Τους είπαμε να φέρουν ειδικούς από την UEFA, για να υπάρχει εμπειρογνωμοσύνη. Εντοπίσαμε κενά, και δεν θα πω για τις παρακολουθήσεις. Πρόσφατα, έλαβα οδηγίες και ετοιμάστηκε ένας οδηγός προς τις ανακριτικές αρχές πως να βγάζουν σωστά εντάλματα, για να αποφεύγονται λάθη. Πάντα γίνονται λάθη και αυτό γίνεται για να τα περιορίσουμε.

Έχουμε πάρει πόρισμα ημερομηνίας τέλη του 2020 και στάλθηκε αρχές του 2021 στην Αστυνομία. Έχουμε πάρει πόρισμα που αφορούσε φάκελο της UEFA τον Φεβρουάριο του 2022 και στάλθηκε στην Αστυνομία τον Μάιο του 2022. Έχουμε πάρει επιστολή τον Απρίλη του 2022 και στάλθηκε στην Αστυνομία τον Οκτώβριο του 2022. Επίσης έχουμε επιστολή μετά από δυο μήνες. Επίσης πόρισμα του 2022 στάλθηκε στην Αστυνομία. Στάλθηκε πόρισμα που δεν αφορούσε το ποδόσφαιρο αλλά άλλο άθλημα τον Μάιο του 2023 και αποστάλθηκε μετά στην Αστυνομία. Για τις τέσσερις περιπτώσεις επιβλήθηκε ποινή και οι άλλες τρεις υποθέσεις εκκρεμούν».

 

Ευθύμιος Ευθυμίου (Αντιπρόεδρος ΕΔΠΑ):

«Αυτό που έχουμε πει είναι ότι η διαδικασία πρέπει να συντομεύσει και να διορίζονται ανακριτές για τις υποθέσεις για να ολοκληρώνονται πιο νωρίς. Για να καταφέρουμε να κτυπήσουμε τη διαφθορά πρέπει να λειτουργούμε πιο γρήγορα και να μην χρειάζεται να περάσουν τρία χρόνια. Ψηφίσαμε κανονισμούς όταν ήταν ο κ. Χαρης Πογιατζής πρόεδρος και είμαστε ικανοποιημένοι. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι το ποιο υπουργείο μας θέλει. Αν δεν μπορούν να κάνουν εκείνο που πρέπει, να μας πουν να το κάνουμε εμείς. Εάν ενδιαφέρεστε να πατάξατε τη διαφθορά, τότε πρέπει να διαφοροποιηθεί ο νόμος. Βοηθήστε μας να κάνουμε κάτι καλό. Η βρωμιά στον αθλητισμό δεν είναι στο Χονγκ Κονγκ αλλά στην Κύπρο. Δώστε μας τα εργαλεία για να μπορούμε να κοιταζόμαστε στα μάτια. Οι επόμενοι από εμάς να μπορούν να πετάξουν τη διαφθορά».

Χάρης Σαββίδης (Ερευνών Λειτουργός):  

«Όχι Κύπρος ούτε καν Κολομβία δεν είμαστε. Ανέλαβα τον ρόλο και του ερευνώντα λειτουργού γιατί δεν είχαμε κονδύλι. Ο διορισμός μας έγινε μετά τις καταγγελίες Παπασταύρου. Και ακούστε τι ακολούθησε. Με χίλια ζόρια κέρδισα την εμπιστοσύνη του. Συναντηθήκαμε δύο, τρεις και τέσσερις φορές για να πεισθεί να καταθέσει. Γίνεται η κατάθεση που χωρίστηκε σε οκτώ μέρη. Συντάχθηκε ένα πόρισμα από εμένα. Εγκρίθηκε ομόφωνα και πάει στη Νομική Υπηρεσία. Τρεις μέρες μετά διέρρευσαν τα ονόματα στον Τύπο. Ακολούθησε το θέμα του Απόλλωνα με την Ανόρθωση. Λέω δημόσια ότι είναι πολύ σοβαρά τα στοιχεία που μου δήλωσε ο κ. Παπασταύρου. Την επόμενη ημέρα μας έλεγαν Ομονοιάτη και ΑΚΕΛικό. Μου ανατέθηκε από την Επιτροπή να ολοκληρώσω την Έρευνα. Εξηγήστε μου εσείς πως είναι δυνατόν να καλώ μάρτυρες στο τηλέφωνο, να συμφωνούμε για κατάθεση 3-4 ημέρες μετά και την παραμονή της κατάθεσης να δέχονται βομβιστική επίθεση. Εξηγήστε μου πως μάρτυρες που ήταν να καταθέσουν δέχονται απειλές και αρνούνται να καταθέσουν. Εξηγήστε μου πως ζητάμε από τους πολίτες να καταθέσουν όταν αυτοί που πρέπει να έχουν θεσμικό ρόλο αρνούνται να καταθέσουν. Υπήρχαν τρεις μάρτυρες. Στους δύο έβαλαν βόμβα και ο ένας απειλήθηκε και δεν ήρθε.

Αναφέρθηκε η διαδικασία για μια ποινική διερεύνηση. Συμμερίζομαι απόλυτα το πόσο δύσκολο είναι να στοιχειοθετηθεί μια ποινική υπόθεση. Υπάρχουν όμως και οι πειθαρχικοί κανονισμοί και επειδή υπάρχει η Ομοσπονδία και όταν λαμβάνει φάκελο να εφαρμόζει την ποινή. Εάν έχουμε ένα εργαλείο το οποίο κόβει από τη ρίζα την ομάδα και διαγράφεται από τα μητρώα, τότε και το άτομο που θα του καταλογιστεί το αδίκημα της διαφθοράς, τότε μειώνονται οι πιθανότητες να το επαναλάβει.

Διαχρονικά αυτό το οποίο λέγεται στο κομμάτι της χειραγώγησης και των στημένων αγώνων είναι από τότε που ξεκίνησε το στοίχημα. Κάτι που σημαίνει ότι οι στοιχηματικές εταιρείες έχουν εμπλακεί και όταν έχεις μάλιστα μαρτυρία η οποία αναφέρεται σε συγκεκριμένη στοιχηματική εταιρεία και σε εμπλοκή της με αθλητικούς παράγοντες και κατά εμπιστευτικό τρόπο. Ο μόνος τρόπος για να το πράξεις είναι να πάεις στον επόπτη αυτών των στοιχηματικών εταιρειών και με διακριτικό τρόπο να σου παραδοθούν τα στοιχεία τα οποία φυλάττει και δεν τίθεται επουδενί θέμα άρνησης. Με κατήγγειλαν μάλιστα ότι ζήτησα στοιχεία. Όταν είσαι ερευνών λειτουργός και δέχεσαι απαξίωση από μια Αρχή, ποιος θα έρθει να καταθέσει, όταν οι ίδιοι οι θεσμοί δεν συνεργάζονται μεταξύ τους».

 

Γιώργος Κούμας (Πρόεδρος ΚΟΠ): 

«Το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της κοινωνίας μας. Ναι, έχουμε σοβαρά προβλήματα. Εμείς ως Ομοσπονδία κάνουμε αυτά που μπορούμε για να εξαλείψουμε κάποια κακά που υπάρχουν με χειραγωγημένους αγώνες κλπ. Εμείς όταν είδαμε πως είναι δύσκολο από την Αστυνομία να εξιχνιάσουν χειραγωγημένοι αγώνες σε συνεννόηση με την UEFA φέραμε αστυνόμος της Ιντερπόλ που είναι σε συνεργασία με την UEFA. Έμεινε στην Κύπρο τρεις ημέρες, αυτό έγινε το 2018.

Για να ξέρουμε όλοι ποιες είναι οι διαδικασίες. Αυτό που φάνηκε είναι πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και αυτό μας το είπε ένας άνθρωπος που ήταν κομμάτι της εξιχνίασης των υποθέσεων στην Ιταλία. Όταν έρχονται φάκελοι παραδίδονται στην Αστυνομία και τώρα στη Δεοντολογίας. Δηλώνω ευθαρσώς ότι δεν υπάρχει κανένας κρυμμένος κόκκινος φάκελος. Κανένας! Ήρθαμε από μόνοι μας ως ΚΟΠ και κάναμε τους δικούς μας κανονισμούς που είναι αυστηρότατοι. Είναι πρόστιμο, μετά αφαίρεση βαθμών, διαβάθμιση και μετά διαγραφή. Τα κάναμε για να συγκρατήσουμε το φαινόμενο. Ευχαρίστως να τα καταθέσουμε. Για το θέμα του ασυμβίβαστου έχω εξεταστεί κατά κόρον τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Τα δικαιώματα ανήκουν στις ομάδες όχι στην ΚΟΠ. Το 2015 υπήρχαν μικρομεσαία σωματεία που ήταν άστεγα. Θα υπήρχε πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων. Μιλήσαμε με τις πλατφόρμες και καταλήξαμε σε συμφωνία με την Cyta. Ο τρόπος που διανέμονται τα λεφτά, υπάρχουν κάποιοι παράμετροι. Υπάρχουν ιδιωτικά συμφωνητικά με τις ομάδες που είναι στο πακέτο της ΚΟΠ. Έγινε από ανάγκη για να μην έχουμε σωματεία άστεγα».

alphanews.live

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy