Σεβίλλη εναντίον Μουρίνιο: Ποιο… απόλυτο στις κατακτήσεις θα σπάσει;

Σεβίλλη και Ρόμα θα «μονομαχήσουν» για το τρόπαιο του Europa League, με τους Ανδαλουσιανούς και τον Ζοσέ Μουρίνιο, να έχουν ένα επιπλέον, ιδιαίτερο, κίνητρο για να πανηγυρίσουν στην Puskas Arena

Στη συζήτηση για ομάδες και πρόσωπα που έχουν αφήσει το δικό τους, ιδιαίτερο, στίγμα σε τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων δεν μπορεί να μην γίνεται ειδική μνεία στη Σεβίλλη και τον Ζοσέ Μουρίνιο. Μια ομάδα και ένας προπονητής που μπορεί να μην έχουν συνεργαστεί, να έχουν τεθεί αντιμέτωποι στη La Liga όταν ο Πορτογάλος ήταν στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και στο Champions League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ωστόσο, μοιράζονται ένα εξαιρετικό στατιστικό που τους κάνει… μοναδικούς!

Αυτό, δεν είναι άλλο, από το απόλυτο που έχουν και οι δυο στις επιτυχίες όταν στο τραπέζι… υπάρχει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Απ’ τη μια, οι Ανδαλουσιανοί μετράνε ένα τρομερό 6/6 σε κατακτήσεις κυπέλλων UEFA που το 2009 μετονομάστηκε σε Europa League και φυσικά διατηρούν την πρωτιά στη σχετική λίστας της δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Απ’ την άλλη, ο Special One έχει στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης σε όποια διοργάνωση και αν έχει δημιουργήσει η UEFA. Στο Champions League οδηγήθηκε στην κορυφή με τις Πόρτο και Ίντερ, στο Europa League με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στο Conference League με τη Ρόμα την περσινή αγωνιστική περίοδο.

Το sport-fm.gr περιμένει τον μεγάλο τελικό της Βουδαπέστης (31/05, 22:00) για να δει ποιο σερί θα… σπάσει για πρώτη φορά και μέχρι τότε, θυμάται αναλυτικά την κυριαρχία των Σεβίλλη και Μουρίνιο όταν βρίσκονται σε τελικούς!

Το σεβιγιάνικο ταξίδι που ξεκίνησε στο Αϊντχόφεν μέχρι την… κρύα Κολωνία

Η πρώτη κούπα UEFA για τη Σεβίλλη κατακτήθηκε τη σεζόν 2005-06 και μόνο εύκολα δεν ήρθε. Όχι για την δυσκολία του τελικού, μιας και νίκησε εύκολα τη Μίντλεσμπρο, αλλά, για την πορεία της μέχρι εκεί. Ξεκίνησε από τα playoffs των προκριματικών, βγήκε πρώτη σε όμιλο με μόλις επτά βαθμούς και στα ημιτελικά χρειάστηκε γκολ στην παράταση από τον αείμνηστο, Αντόνιο Πουέρτα, για να κάμψει την αντίσταση της Σάλκε. Στον τελικό του Philips Stadion του Αϊντχόφεν, η Σεβίλλη… διέλυσε με 4-0 τη Μίντλεσμπρο με γκολ που σημείωσαν οι Λουίς Φαμπιάνο, Μαρέσκα (δις) και Κανουτέ.

Το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο ήρθε την αμέσως επόμενη χρονιά και αφορούσε ένα ισπανικό «εμφύλιο». Σεβίλλη και Εσπανιόλ τέθηκαν αντιμέτωπες στο «Χάμτεν Παρκ» της Γλασκώβης και για να αναδειχθεί νικητής χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι, μιας και το 1-1 ήταν το αποτέλεσμα της κανονικής διάρκειας και το 2-2 της παράτασης. Αρχικά, ο Αντριάνο άνοιξε το σκορ για τη Σεβίλλη στο 18’ και στο 25’ ο Ριέρα έκανε το 1-1. Στον έξτρα χρόνο ο Κανουτέ έδωσε και πάλι το προβάδισμα στους Ανδαλουσιανούς, με την ομάδα της Καταλονίας να απαντάει… ξανά. Στη «ρώσικη ρουλέτα» η Σεβίλλη ήταν εύστοχη και με 3-1 στη διαδικασία των πέναλτι κατέκτησε τη δεύτερη σερί κούπα.

Την αγωνιστική περίοδο 2013-14 με τη διοργάνωση να μετονομάζεται σε Europa League η Σεβίλλη έκανε ξανά την… εμφάνιση της. Στον τελικό που διεξήχθη στο Τορίνο της Ιταλίας, «μονομάχησε» με την Μπενφίκα και ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι αφού το 0-0 κράτησε και τα 120 λεπτά. Στη «ρώσικη ρουλέτα» οι παίκτες του Έμερι έκαναν το 4/4, οι «αετοί» αστόχησαν στις εκτελέσεις των Ροντρίγκο και Καρντόσο και η Σεβίλλη σήκωσε στον ουρανό το τρίτο της Europa League.

Όπως φάνηκε, στο Τορίνο θα ήταν η αρχή μιας δυναστείας που θα δημιουργούσε στην εν λόγω διοργάνωση για την επόμενη διετία το σύνολο του Ουνάι Έμερι. Την επόμενη χρόνια αντιμετώπισε στον τελικό μιας από τις εκπλήξεις συνολικά του Europa League, τη Ντίνπρο. Η ουκρανική ομάδα έκανε εξαιρετική πορεία αλλά η Σεβίλλη νίκησε με 3-2 και έβαλε… φρένο στα όνειρα για κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου. Ο Κάλινιτς άνοιξε το σκορ, ο Κριχόβιακ έφερε το παιχνίδι σε ισορροπία και τα δυο γκολ του Μπάκα ήταν αρκετά για τη νίκη παρά την προσωρινή ισοφάριση του Ρόταν.

Η ομάδα του Ουνάι Έμερι ισοφάρισε τις δυο πρώτες σερί κατακτήσεις του 2005-06 και 2006-07 και στη Βασιλεία έκανε το φοβερό και τρομερό «3 στα 3». Απέναντι της, η Λίβερπουλ, που στην πρώτη χρονιά του Γιούργκεν Κλοπ ήθελε το τρόπαιο αλλά βρήκε μια ομάδα που αρνείται να χάσει στη… διοργάνωση της. Μπορεί οι reds να προηγήθηκαν με τον Στάριτζ αλλά το γκολ του Κέβιν Γκαμειρό και τα δυο του Κόκε διαμόρφωσαν το τελικό 3-1 που έδωσε το πέμπτο Europa League στη Σεβίλλη.

 

Τέλος, η έκτη κατάκτηση ήρθε την εποχή που ο κορονοϊός βρισκόταν σε έξαρση και είχε άμεση επιρροή στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο. Η Σεβίλλη με τον Γιούλεν Λοπετέγκι στον πάγκο της, αντιμετώπισε την Ίντερ και το τελικό 3-2 της έδωσε το έκτο (!) τρόπαιο Europa League. Ο Λουκάκου άνοιξε το σκορ, ο Ντε Γιονγκ πέτυχε δυο τέρματα κάνοντας το 2-1 και παρά την ισοφάριση του Γοδίν, το αυτογκόλ του Λουκάκου στο 74’ διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

Το θαύμα με την Πόρτο, η Ίντερ και το Conference League με τη Ρόμα

Ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν αποκαλείται άδικα Special One αφού όσα κάνει είναι ξεχωριστά και η πρώτη του ευρωπαϊκή κούπα, πιθανότατα, να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της προπονητικής του καριέρας. Τη σεζόν 2003-04 έκανε μια τρομερή πορεία με την Πόρτο και έφτασε μέχρι τον μεγάλο τελικό του Champions League που αντιμετώπισε τη Μονακό του δικού μας, Άκη Ζήκου. Οι «δράκοι» ήταν αποφασισμένοι να μην χάσουν αυτό το τρόπαιο και με γκολ των Κάρλος Αλμπέρτο, Ντέκο και Αλένιτσεφ επικράτησαν με 3-0 των Μονεγάσκων και το επιβεβαίωσαν απόλυτα.

Μετά την αποχώρηση από την Πόρτο και το απόλυτα επιτυχημένο πέρασμα στην Τσέλσι, ο Μουρίνιο ανέλαβε την Ίντερ και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία του συλλόγου. Την αγωνιστική περίοδο 2009-10 οι «νερατζούρι» έκαναν το τρεμπλ, με την κούπα του Champions League να ήταν η πιο λαμπερή. Για να βρεθούν στον τελικό οι Μιλανέζοι κατάφεραν αποκλείσουν την Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα και το εμπόδιο της Μπάγερν Μονάχου δεν θα μπορούσε να είναι ανυπέρβλητο. Στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» όπου διεξήχθη ο τελικός, ο Ντιέγκο Μιλίτο το πήρε… πάνω του, σκόραρε και τα δυο γκολ της βραδιάς (2-0) και έστεψε μετά από 45 χρόνια πρωταθλήτρια Ευρώπης την Ίντερ.

Η επόμενη ευρωπαϊκή κατάκτηση του Ζοσέ Μουρίνιο δεν αφορούσε το Champions League, αλλά το Europa League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη σεζόν 2016-17. Οι «κόκκινοι διάβολοι» ήταν πολλά επίπεδα πάνω από τους αντιπάλους τους και στον τελικό με τον Άγιαξ δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα. Νίκησε με 2-0 τον Άγιαξ, με τους Πογκμπά και Μικιταριάν να πετυχαίνουν τα τέρματα του τελικού της Στοκχόλμης.

Ο Special One δεν γινόταν να μην αφήσει το στίγμα του και στη νέα διοργάνωση της UEFA, το Conference League και κάτι τέτοιο έκανε με τη Ρόμα. Στην πρώτη του χρονιά στην «Αιώνια Πόλη», οδήγησε τους «τζιαλορόσι» μέχρι το τέλος και στον τελικό που αντιμετώπισε τη Φέγενορντ, ένα γκολ του Ζανιόλο ήταν αρκετό να κάνει το «3 στα 3» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA.

Ο Μουρίνιο αριθμεί ένα πολύ καλό σερί απέναντι στη Σεβίλλη με επτά νίκες, μια ισοπαλία και δυο ήττες με τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στον αγωνιστικό χώρο της Puskas Arena, Σεβίλλη και Μουρίνιο θα «μονομαχήσουν» για το τρόπαιο του Europa League, το εισιτήριο του Champions League της επόμενης περιόδου, αλλά και για ένα απόλυτο που κανείς από τους δυο, δεν θέλει να… σπάσει!

sport-fm.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy