Τα μπάρμπεκιου των Πολωνών πρωταθλητών και το όνειρο του ιδιοκτήτη του Άρη για το Τσάμπιονς Λιγκ

Συνέντευξη σε μέσο της χώρας τους παραχώρησαν οι τρεις Πολωνοί ποδοσφαιριστές του Άρη

Συνέντευξη παραχώρησαν σε μέσο της χώρας τους οι τρεις Πολωνοί πρωταθλητές του Άρη, Mariusz Stępiński, Karol Sikorski και Daniel Sikorski.

Αναλυτικά το δημοσίευμα σε μετάφραση:

Το δημοσίευμα

Τρεις από αυτούς ήρθαν από την Πολωνία. Ή δυόμισι. Ή ίσως και δύο. Οι Mariusz Stępiński, Karol Sikorski και Daniel Sikorski, που μεγάλωσαν εκτός χώρας μας, μόλις κατέκτησαν το Κυπριακό Πρωτάθλημα με τον Άρη Λεμεσού.

Γιόρτασαν τον πρώτο τίτλο στην ιστορία ενός μικρού συλλόγου με ένα μπαμ, που ακούγεται στις φωνές τους. επόμενος στόχος; Άνοδος στο Champions League. Αυτό ονειρευόταν ο ιδιοκτήτης του κυπριακού συλλόγου.

Θέλω να μιλήσω για το πρωτάθλημα της Κύπρου. Είναι σπάνιο τρεις Πολωνοί να κατακτήσουν τον τίτλο στο εξωτερικό.

Mariusz Stepinski: Δύο!

Ας πούμε δυόμισι.

Daniel Sikorski: Ξέρεις τι; Εξαρτάται από το ποιος το βλέπει.

Ντάνιελ, είσαι παντρεμένος με δύο χώρες – την Αυστρία και την Πολωνία.

Mariusz Stepinski: Διαβατήριο! Αφήστε το διαβατήριο να φαίνεται!

Daniel Sikorski: Όσο για το διαβατήριο, δύο Πολωνοί.

Πώς πανηγύρισαν λοιπόν ο Αυστριακός και δύο Πολωνοί το κυπριακό πρωτάθλημα;

Karol Struski: Ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα τέτοια συναισθήματα, μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή συγκινήθηκα. Δεν είμαι 100% σίγουρος τι σημαίνει αυτό ακόμα.

Daniel Sikorski: Ο Άρης θεωρήθηκε ως ένας σύλλογος που πέφτει από το πρωτάθλημα και επιστρέφει σε αυτό. Η πρόοδος που έχει κάνει τα τελευταία τρία χρόνια είναι αυτό που λένε ένα αστέρι στην τούρτα… Ένα αστέρι;

Karol Struski: Κεράσι.

Mariusz Stepinski: Φράουλα!

Στη Λεμεσό υπάρχουν τρεις σύλλογοι – εκτός από τον Άρη υπάρχει η ΑΕΛ και ο Απόλλωνας. Από τα τρία, ο δικός σου έχει τους λιγότερους θαυμαστές.

 

Daniel Sikorski: Ναι, είναι. Την Τετάρτη έγινε ο τελικός του Κυπέλλου Κύπρου με την ΑΕΛ. Την προηγούμενη μέρα του αγώνα, τέσσερις φορές περισσότεροι οπαδοί τους εθεάθησαν στους δρόμους από τους οπαδούς μας στη φέτα του πρωταθλήματος. Αν έπαιρναν το κύπελλο, το 70 τοις εκατό του κόσμου στην πόλη θα ήταν ΑΕΛ.

Mariusz Stępiński: Ο Άρης δεν έχει τόσους θαυμαστές. Μάλλον σε ένα κλαμπ που έχει περισσότερα από αυτά, είναι μια τελείως διαφορετική γιορτή, αλλά η αίσθηση είναι ωραία.

Στο μπάρμπεκιου του Mariusz Stępiński, οι μελλοντικοί πρωταθλητές Κύπρου ενσωματώνονταν

Μίλησα με τον καθένα ξεχωριστά τη Δευτέρα – την επομένη του ποτού… δηλαδή τη γιορτή του τίτλου. Mariusz, σε μια κλίμακα βραχνάδας από το ένα έως το δέκα, θα σου έδινα ένα οκτώ. Αλλά το νωρίτερο που σου μίλησα ήταν το πρωί. Κάρολ, υπολογίζω τη βραχνάδα σου στα επτά, ζήτησες μέλι. Ντάνιελ, είσαι πέντε, αλλά σου τηλεφώνησα χθες το βράδυ.

Daniel Sikorski: Στον Mario αρέσει να τραγουδάει στο καραόκε. Γενικά, είναι σπουδαίος τραγουδιστής.

Mariusz Stępiński: Το Σάββατο μετά τον αγώνα μας πήγαμε καραόκε και την Κυριακή μετά τον αγώνα του ΑΠΟΕΛ και το ευνοϊκό για εμάς αποτέλεσμα που εξασφαλίσαμε το πρωτάθλημα τραγουδήσαμε ξανά. Η φωνή μου ήταν να πεταχτεί, την ακούς ακόμα και σήμερα (μιλήσαμε την Τετάρτη) .

 

Mariusz Stępiński: Όχι, υπήρχαν τόσα πολλά μπάρμπεκιου αυτή την εβδομάδα που έχω χορτάσει.

Daniel Sikorski: Δεν μπορώ να κοιτάξω το μπάρμπεκιου.

Mariusz, πώς έγινε που έγινες ο οικοδεσπότης του μπάρμπεκιου του κλαμπ;

Mariusz Stępiński: Όταν είχαμε έξι ή επτά ματς χωρίς νίκες…

Daniel Sikorski: Περίμενε, λυπάμαι που σε διακόπτω. Γενικά αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας μας, δεν ξέρω αν πρέπει να το συζητήσουμε.

Πες μου, από πού ξεκίνησε;

Mariusz Stępiński: Είχαμε ένα σερί χωρίς να κερδίσουμε έναν αγώνα ή να πετύχουμε γκολ. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε κάτι, να πάμε σε διαφορετική κατεύθυνση. Κάποιος πρότεινε ένα μπάρμπεκιου μαζί. Και μετά από εκείνο το μπάρμπεκιου, κερδίσαμε 3-1 τον Απόλλωνα. Δεν έχουμε χάσει από τότε. Ερχόντουσαν δέκα-δώδεκα άτομα και καθόμασταν σε αυτό το ψητοπωλείο. Πρόσφατα είχα γενέθλια και ο πρόεδρος του συλλόγου τηλεφώνησε με ευχές. Αυτό έγινε πριν το ντέρμπι με τον Απόλλωνα. Στο τέλος ρώτησε αν κάναμε μπάρμπεκιου; Και είναι πολύ προληπτικός. «Όχι, γιατί ήρθε η οικογένειά μου», απάντησα. Ανησυχούσε: «Πώς είναι;» Γιατί; Αλλά μετά το παιχνίδι, κάντε το!

Μάριους Στεπίνσκι

 

Τα αποτελέσματά σας αυτή τη σεζόν ήταν διστακτικά. Μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου ισοφάρισες πέντε φορές και έχασες μία. Αργότερα, όταν ξυπνήσατε από τη χειμερία νάρκη, από δεκαέξι αγώνες κέρδισες δώδεκα και ισοφάρισες τέσσερις.

Karol Struski: Η ομάδα ωρίμασε σε πολλά σημεία. Αρχίσαμε να πιέζουμε παιχνίδια, κερδίζοντας πιο συχνά. Όταν κάτι στο γήπεδο δεν πήγαινε καλά, κάναμε ένα βήμα πίσω. Δεν το κάναμε αυτό πριν. Κόντρα στην ΑΕΚ Λάρνακας προηγηθήκαμε 2-0, ίσως έπρεπε να χαμηλώσουμε ταχύτητα και να προχωρούσαμε. Και μας σκόραραν. Αυτή η στάση άλλαξε αργότερα.

Mariusz Stępiński: Ό,τι και να πείτε, ήταν μια νέα ομάδα με πολλές εθνικότητες στα αποδυτήρια. Ξεκινάς τη σεζόν και υπάρχει ενθουσιασμός, αλλά τις επόμενες εβδομάδες υπάρχει δύσπνοια. Η ομάδα μας ήταν αρκετά ταιριαστή ώστε να αντιδράσει σε αυτό. Υπάρχει πολλή ποδοσφαιρική ποιότητα σε αυτή την ομάδα, αργότερα μάθαμε ο ένας από τον άλλον. Νομίζω ότι αυτό ήταν το κλειδί για να ξεκινήσουμε το νικηφόρο σερί μας.

Daniel Sikorski: Συμφωνώ με τους γιους μου. Ήμουν σε πολλές ομάδες, αλλά εδώ η μίξη μεταξύ μικρών και μεγάλων, και με τόσες πολλές εθνικότητες, ταίριαζε απόλυτα. Έκανε τη διαφορά. Φυσικά ήμασταν και τυχεροί όταν αντιμετωπίσαμε ομάδες που έτυχε να αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μετά εναντίον μας. Αλλά για όλα αυτά χρειάζεται τύχη.

Έχεις τρίψει τη μύτη ενός μεγαλύτερου, όπως ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια ή οι γείτονες από τη Λεμεσό. Ήσουν μεταξύ των διεκδικητών του τίτλου πριν από τη σεζόν;

Mariusz Stępiński: Η ομάδα πίστεψε γιατί ήμασταν πεπεισμένοι για το έργο. Στο πρωτάθλημα όμως κανείς δεν μας πήρε στα σοβαρά μέχρι τα ματς στον όμιλο του πρωταθλήματος. Ούτως ή άλλως, την περασμένη σεζόν μας κοίταξαν με λίγο αλάτι, και προβιβαστήκαμε στα κύπελλα. Θα μπορούσατε να πείτε ότι σκουπίσαμε τη μύτη μας.

Κοίταξα το μεταγραφικό ιστορικό του Άρη. Οι τέσσερις υψηλότεροι ήταν πριν από αυτή τη σεζόν: ο Caju από την Braga για μισό εκατομμύριο ευρώ, εσείς ο Karol από τη Jagiellonia και ο Artem Szumanski από την BATE Borisov για 400.000. ευρώ και τον Julius Szöke από το Kiryat Shmona για 200.000. ευρώ. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του συλλόγου Βλαντιμίρ Φεντόροφ επένδυσε περισσότερα στην ομάδα υποτίθεται ότι ήταν σημάδι για εσάς ότι τώρα πρέπει να υπάρχουν μετάλλια, επιτυχίες;

Mariusz Stępiński: Ο ιδιοκτήτης έχει τέτοια νοοτροπία που θέλει πάντα να κερδίζει. Την περσινή σεζόν που ανεβήκαμε πρόσφατα, είπε ότι στόχος ήταν να παίξουμε σε ευρωπαϊκά κύπελλα και έτσι πρέπει να είναι. Οπότε σίγουρα υπήρχαν προσδοκίες από την πλευρά του πριν από τη φετινή σεζόν. Μόνο που δεν είναι τέτοιος άνθρωπος που αν δεν μπορούσε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα τρελαινόταν και θα έδιωχνε τους πάντες. Από αυτή την άποψη, ο σύλλογος είναι υγιής.

Ο ιδιοκτήτης του Aris Λεμεσού θέλει να παίξει στο Champions League

Ο ιδιοκτήτης του Άρη ανέλαβε τον σύλλογο πριν από τρία χρόνια στη δεύτερη κατηγορία και σήμερα πανηγυρίζει το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Εξπρές ρυθμό. Ο Michał Świerczewski στη Raków χρειαζόταν περισσότερα εκείνη τη στιγμή.

Ντάνιελ Σικόρσκι: Έχει ασχοληθεί πολύ με τον σύλλογο, αντιμετωπίζει τον Άρη σαν παιδί του. Και τι? Η επιτυχία μιλάει από μόνη της. Κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα, τώρα ήρθε η ώρα για περισσότερες επιτυχίες.

Το όνειρό του είναι να παίξει στο Champions League.

Mariusz Stępiński: Μιλάει για αυτό ανοιχτά.

Μόλις τώρα?

Mariusz Stępiński: Ήθελε, είναι όνειρό του. Οι γύρω μας εξηγούν ότι το να παίζεις στο Champions League δεν είναι μόνο η ομάδα. Είναι και προπονητική βάση, δομές στον σύλλογο. Είναι όλα για τον Άρη. Η πρόκριση στο Champions League είναι ήδη σοβαρό ποδόσφαιρο. Ποτέ μην λες ποτέ, μπορεί να λειτουργήσει, αλλά το βλέπω ως ένα μακροπρόθεσμο έργο.

Η βάση έχει ήδη αλλάξει, μετακόμισες σε νέο γήπεδο το φθινόπωρο.

Karol Struski Ναι, παίζουμε στο νέο γήπεδο και μετακομίσαμε και στον προπονητικό χώρο δίπλα του. Ακόμα περιμένουμε τα αποδυτήρια. Προς το παρόν αλλάζουμε ρούχα στην παλιά βάση και φτάνουμε.

Ντάνιελ, από τους τρεις μας έχεις μείνει περισσότερο με τον Άρη, ήρθες όταν έπαιζε ακόμα στη δεύτερη κατηγορία. Έχει αλλάξει πολύ σε τρία χρόνια;

Daniel Sikorski: Αγνώριστος. Μιλάμε για βάση προπόνησης, γήπεδο. Το προηγούμενο δεν ήταν κακό, αλλά το νέο είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Μέρα με τη μέρα πάει μπροστά. Πάντα υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, ενοχλήσεις, αλλά ο σύλλογος γίνεται όλο και πιο σταθερός, ανεβάζοντας τον πήχη για τον εαυτό του.

Σας ηγείται ο Alexei Szpilewski, ένας προπονητής του οποίου τα πολωνικά νήματα έχουν ήδη εμφανιστεί στην καριέρα του. Ο Jacek Góralski, που δούλεψε μαζί του στην Kairat Almaty, δεν μπορεί να τον επαινέσει αρκετά. Ο Szpilewski μίλησε επίσης για την εξαγορά της Raków νωρίτερα, είχε προταθεί στη Legia.

Karol Struski: Είναι ένα καλό κίνητρο, μας ενστάλαξε μια νοοτροπία νικητή. Μόλις πήραμε το πρωτάθλημα και ήδη θέλω να κατακτήσω άλλο ένα τρόπαιο. Πολλά καλά μπορούν να ειπωθούν για την ικανότητά του, μπορείτε να το δείτε στο πώς μας προετοιμάζει για το παιχνίδι. Το επιτελείο του συμβάλλει επίσης πολύ στη δουλειά.

Κάρολ Στρούσκι

Η ιεραρχία της ομάδας σας είναι διαφορετική. Κάρολ, έπαιξες τα περισσότερα λεπτά από τους τρεις σου. Mariusz, είσαι στη μέση και εσύ, Daniel, έχεις τα λιγότερα λεπτά. Γνωρίζετε ήδη πώς μπορεί να είναι η επόμενη σεζόν;

Και εσύ?

Daniel Sikorski: Θα ζητωκραυγάζω. Όχι, σε ό,τι με αφορά, τίποτα δεν είναι ακόμα γνωστό. Ο χρόνος περνάει αργά, αλλά θα έρθει σύντομα.

Φιλοσοφικώς. μυστηριωδώς. Αφού ο ιδιοκτήτης πέτυχε τον πρώτο στόχο, το κυπριακό πρωτάθλημα, τώρα θα εμφανιστούν περισσότερα ονόματα όπως ο Aleksandr Kokorin στην ομάδα; Άλλωστε, σύντομα θα παίξετε για το Champions League.

Daniel Sikorski: Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει επανάσταση. Προς το παρόν, ο σύλλογος λύνει τα θέματα των παικτών των οποίων τα συμβόλαια λήγουν.

σαν εσένα. Μένετε στην Κύπρο ή επιστρέφετε στην Πολωνία;

Daniel Sikorski: Προς το παρόν, θα επιστρέψω στη Βαρσοβία στις 4 Ιουνίου για τις διακοπές μου.

Mariusz Stępiński: Πρώτα από όλα, πρέπει να προετοιμαστώ καλά για τη σεζόν. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μένα. Αυτή η σεζόν ήταν μεταβατική, φυσιολογική μετά από σοβαρό τραυματισμό.

Θεράπευσες έναν σχισμένο αχίλλειο τένοντα.

Mariusz Stępiński: Γι’ αυτό τώρα θέλω να προετοιμαστώ σωστά και να ξεκινήσω καλά τη σεζόν.

Karol Struski: Αισθάνομαι ότι συνέβαλα στο πρωτάθλημα και είμαι σημαντικό μέλος της ομάδας. Κοιτάζω θετικά το μέλλον, θα ήθελα να προχωρήσω στα κύπελλα στον όμιλο.

Κάρολ, από τη δική σου οπτική, η μεταγραφή στον Άρη είναι ένα αφανές βήμα. Είναι κοινή πρακτική να μην πάνε στην Κύπρο νέοι ποδοσφαιριστές από την Πολωνία και εσύ έχεις αποφασίσει. Τι σε έπεισε;

Karol Struski: Όταν άκουσα για την προσφορά του Άρη, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι ήταν πρωτάθλημα για μεγαλύτερους παίκτες. Μετά το έσκαψα, μίλησα με τον ιδιοκτήτη του συλλόγου, τον προπονητή και ήξερα ότι ήταν άνθρωποι με μεγάλες φιλοδοξίες. Η αθλητική πτυχή είχε σημασία για μένα. Σήμερα νιώθω ότι είμαι καλύτερος παίκτης από πριν φύγω από την Πολωνία.

Η πρωταθλήτρια Κύπρου θα προκαλούσε τους καλύτερους στην Πολωνία

Τα αποδυτήριά σας είναι πολύ διεθνή, μπορούμε να μετρήσουμε τους Κύπριους στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Karol Struski: Όταν ήρθα, δεν ήταν ότι φοβόμουν, αλλά αναρωτιόμουν πώς θα μπορούσε να είναι σε τέτοια αποδυτήρια.

Και πώς είναι;

Karol Struski: Αισθάνομαι καλύτερα σε αυτό από όλα τα συγκροτήματα στα οποία έπαιξα. Πάνω από όλα, μένουμε ενωμένοι. Νομίζω ότι αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Daniel Sikorski: Θα τονίσω ότι έχουμε ένα πολύχρωμο αποδυτήριο. Θετικά πολύχρωμο.

Ντάνιελ Σικόρσκι

Mariusz Stępiński: Δεν είναι εύκολο για ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς, οπαδούς διαφορετικών θρησκειών να καταλάβουν ο ένας τον άλλον τόσο καλά. Όλοι στην ομάδα συνεισφέρουν. Οι μεγαλύτεροι παίκτες, γιατί βοήθησαν τους νεότερους. Νεότεροι, γιατί μπόρεσαν να ενωθούν. Υπάρχουν και άνθρωποι γύρω από την ομάδα, μετράει και η συνεισφορά τους. Ο ένας θέλει να βοηθήσει τον άλλον, και φυσικά έχει επικαλύψει.

Mariusz Stępiński: Όλοι μπορούν να ορκιστούν στα πολωνικά.

Έχετε παίξει, ειδικά οι μεγαλύτεροι, σε πολλές χώρες. Έχετε συναντήσει πρωταθλήματα σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Αυστρία και Ισπανία. Πώς θα βαθμολογούσατε το επίπεδο του κυπριακού πρωταθλήματος;

Mariusz Stępiński: Οκτώ ομάδες είναι καλές και οι άλλες τέσσερις είναι αδύναμες. Ή ίσως όχι αδύναμο, αλλά μπορείτε να δείτε τη διαφορά μεταξύ τους και των υπολοίπων. Γιατί τα πρώτα έξι ή οκτώ είναι ένα επίπεδο σαν να είχες μόνο τον Ρακόβι ή τον Λεχί στο πρωτάθλημα.

Βγάζουμε λοιπόν τον Άρη Λεμεσού, τον μεταφέρουμε στην Εκστράκλασα και αμέσως παίζουμε για το πρωτάθλημα;

Karol Struski: Αν μας προσθέσουν θαυμαστές, παίζουμε για τον πρωταθλητή. Ο Mario θα τα πάρει από το Widzew και πάμε.

Daniel Sikorski: Και είμαι από το Górnik Zabrze.

Mariusz Stępiński: Αν ερχόντουσαν αυτοί από το Widzew, το γήπεδο θα έπρεπε να είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο.

Daniel Sikorski: Κύριοι, πρέπει να τελειώσω γιατί με καλεί η κόρη μου.

Σας ευχαριστώ για τη συζήτηση. Από την πλευρά μου – συγχαρητήρια για άλλη μια φορά, είναι μεγάλη υπόθεση που τρεις Πολωνοί πέτυχαν τέτοια επιτυχία.

Ο χαμογελαστός Mariusz Stępiński δείχνει δύο δάχτυλα.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy