Απόλλων: Αυτή είναι η ΑΖ Αλκμααρ

Αναλυση της πιο δύσκολης από τις τρεις αντιπάλους των "γαλάζιων" στον 5ο όμιλο του Conferens League

Στον Ε’ όμιλο του UEFA Europa Conference League κληρώθηκε ο Απόλλωνας εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τις ΑΖ Άλκμααρ, ΦΚ Βαντούζ και Ντνίπρο -1.

Η πιο γνωστή ομάδα από τις τρεις ομάδες του ομίλου είναι η ΑΖ Άλκμααρ Ολλανδίας. Στο φετινό πρωτάθλημα ξεκίνησε ιδανικά τη σεζόν έχοντας δύο νίκες (2-0 με τη Γκο Αχέντ Ιγκλς και 2-3 με τη Σπαρτά Ρότερνταμ).

Ιδρύθηκε στις 10 Μαΐου 1967 ως ΑΖ ’67 μετά από τη συγχώνευση των ομάδων Άλκμααρ 54 και ΦΚ Ζάανστρεκ. Από τον Ιούλιο του 1986 ο σύλλογος μετονομάστηκε σε ΑΖ και προφέρεται Αζέτ στα ελληνικά, καθώς τα γράμματα Α και Ζ αντιστοιχούν στα γράμματα του ολλανδικού αλφαβήτου και προέκυψαν από τα αρχικά γράμματα των συλλόγων που ενώθηκαν.

Τα χρώματα του συλλόγου είναι το κόκκινο, το λευκό και το μαύρο.

Είναι μία από τις ομάδες που απειλούν τελευταία την κυριαρχία των τριών παραδοσιακών δυνάμεων του ολλανδικού ποδοσφαίρου (Άγιαξ, Αϊντχόφεν, Φέγενορντ) και στην μέχρι στιγμής ιστορία της κατέκτησε επτά μεγάλα τρόπαια.

Η Αζέτ κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1981-82 και 2008-09) τέσσερα κύπελλα (1977-78, 1980–81, 1981–82, 2012–13 και μία ασπίδα το 2009.

Την αγωνιστική περίοδο 2021-22 τερμάτισε στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 61 βαθμούς έχοντας απολογισμό 18 νίκες, 7 ισοπαλίες και 9 ήττες.

Φτωχή Ευρωπαϊκή παρουσία

Πρόκειται για μία ομάδα που δεν έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία και αυτή είναι μόνο στο UEFA Cup. Η μεγαλύτερη επιτυχία της είναι ο τελικός της διοργάνωσης τη σεζόν 1980-1981, όπου γνώρισε την ήττα από την Ιπσγουϊτς.

Μετά από μια μακρά απουσία από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (21 χρόνια) η ΑΖ αγωνίστηκε στα ημιτελικά του UEFA Cup (2004-05) όταν αποκλείστηκε από την Σπόρτινγκ Λισαβώνας. Η πιο πρόσφατη της ευρωπαϊκή επιτυχία ήταν τη σεζόν 2013-14 όταν αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση από την Μπενφίκα.

Ωστόσο από το 2004 και μετά η Αζέτ συμμετέχει σταθερά στην Ευρώπη με εξαίρεση τρεις χρονιές.

Η πορεία της προς τους ομίλους του UEFA Europa Conference League 

Η Ολλανδική ομάδα έφτασε στη φάση των ομίλων του UEFA Europa Conference League αποκλείοντας τρεις ομάδες στη σειρά.

Στον Β’ προκριματικό γύρο επικράτησε της Βοσνιακής Τούζλα με 1-0 και 0-4 εντός κι εκτός έδρας αντίστοιχα και προκρίθηκε με συνολικό σκορ 5-0.

Στον επόμενο γύρο απέκλεισε τη Νταντί με συνολικό σκορ 7-1. Στον πρώτο αγώνα στη Σκωτία γνώρισε την ήττα με 1-0 αλλά στην Ολλανδία συνέτριψε τους Σκωτσέζους με 7-0.

Στη φάση των Play-offs της διοργάνωσης προκρίθηκε επί της Πορτογαλικής Ζιλ Βισέντε με δύο νίκες. Στον πρώτο αγώνα στο Afas Stadion κέρδισε με 4-0 και στον επαναληπτικό επικράτησε με 2-3. Με συνολικό σκορ 7-2 έφτασε στους ομίλους.

To AFAS Stadion

Από τη σεζόν 2006-2007 δίνει τους εντός έδρας αγώνες της στο στάδιο AFAS, χωρητικότητας 19,500 θέσεων, στο οποίο μετακόμισε αφήνοντας το προηγούμενό της γήπεδο, Αλκμααρντερχόουτ.

Στα πλάνα της διοίκησης είναι η επέκταση του σταδίου στο άμεσο μέλλον με τη χωρητικότητα να αναμένεται να φτάσει στις 30,000 θέσεις.

Ο προπονητής

Προπονητής της ομάδας είναι ο κ. Πασκάλ Γένσεν ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αζέτ από τον Δεκέμβριο του 2020.

Σε 87 αγώνες οδήγησε την ομάδα του σε 52 νίκες, 13 ισοπαλίες και 22 ήττες έχοντας ποσοστό νικών 59,7%.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες

Peter Vindahl
Hobie Verhulst
Sem Westerveld

Αμυντικοί

Zinho Vanheusden
Pantelis Chatzidiakos
Bruno Martins Indi
Sam Beukema
Maxim Dekker
Mees de Wit
Milos Kerkez
Yukinari Sugawara
Aslak Fonn Witry

Μέσοι

Jordy Clasie
Peer Koopmeiners
Riechedly Bazoer
Tijjani Reijnders
Zico Buurmeester
Dani de Wit
Fedde de Jong
Jesper Karlsson
Mayckel Lahdo
Myron van Brederode
Hakon Evjen

Επιθετικοί

Vangelis Pavlidis
Jens Odgaard
Yusuf Barasi
Ernest Poku

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy