ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι εγκαταστάσεις των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Με το άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας στις 4 Φεβρουαρίου, θα ανοίξει και επίσημα η «αυλαία» των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Πεκίνο 2022». Τα αγωνίσματα των 24ων Χειμερινών Ολυμπιακών θα διεξαχθούν σε ένα συνδυασμό από καινούριες και υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Δεδομένου ότι το Πεκίνο είναι η πρώτη πόλη που φιλοξενεί τόσο Θερινούς, όσο και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αρκετές εγκαταστάσεις από τους Θερινούς Αγώνες του 2008 θα χρησιμοποιηθούν εκ νέου για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022, στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιωσιμότητας της Οργανωτικής Επιτροπής του Πεκίνου για τους Αγώνες της 24ης Ολυμπιάδας. Οι εγκαταστάσεις για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022 έχουν χωριστεί σε τρεις ζώνες ή συμπλέγματα (Πεκίνο, Γιανκίνγκ και Ζανγκτζιάκου) και έχουν ως εξής:

ΖΩΝΗ ΠΕΚΙΝΟΥ
Ευρισκόμενο στο κέντρο του Πεκίνου, αυτό το σύμπλεγμα θα φιλοξενήσει πρωτίστως τα αθλήματα στον πάγο των Χειμερινών Ολυμπιακών, καθώς επίσης τις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Αγώνων.

The National Stadium (Εθνικό Στάδιο)
Εκδηλώσεις/Αγωνίσματα: Τελετές Έναρξης και Λήξης
Γνωστό επίσης ως «Φωλιά του Πουλιού», λόγω του μοναδικού σχεδίου του, αυτό το εμβληματικό στάδιο φιλοξένησε τις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών του 2008, καθώς επίσης τα αγωνίσματα του στίβου και τον τελικό του ποδοσφαίρου των ανδρών στους Θερινούς Αγώνες εκείνης της χρονιάς. Ενώ δεν θα διεξαχθούν εκεί αθλητικά αγωνίσματα στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών του 2022, η «Φωλιά του Πουλιού» θα φιλοξενήσει γι’ ακόμη μια φορά τις Τελετές Έναρξης και Λήξης της διοργάνωσης.

National Aquatics Centre
Εκδηλώσεις/Αγωνίσματα: Κέρλινγκ / Κέρλινγκ με αμαξίδιο (Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες)
Άλλη μια εμβληματική εγκατάσταση από τους Αγώνες του 2008 που θα επαναχρησιμοποιηθεί για το 2022 είναι το National Aquatics Centre. Η εγκατάσταση φιλοξένησε τα αγωνίσματα της κολύμβησης, των καταδύσεων και της συγχρονισμένης (καλλιτεχνικής) κολύμβησης το 2008, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το σχήμα της, το οποίο μοιάζει με κουτί, να αποκτήσει το προσωνύμιο “The Water Cube”. Για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, το “Water Cube” έχει… μεταμορφωθεί σε “Ice Cube”, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για να φιλοξενήσει τους αγώνες του κέρλινγκ. Μετά τους Ολυμπιακούς του 2022, η πολλαπλών χρήσεων εγκατάσταση θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται τόσο για χειμερινά, όσο και για θερινά σπορ, ανάλογα με τη σεζόν.

National Indoor Stadium
Εκδηλώσεις/Αγωνίσματα: Χόκεϊ επί πάγου / Παραολυμπιακό χόκεϊ επί πάγου (Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες)
Το National Indoor Stadium, το οποίο φέρει το προσωνύμιο “The Fan”, καθώς το σχέδιό του μοιάζει με παραδοσιακή κινεζική πτυσσόμενη βεντάλια, κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, όπου φιλοξένησε τη ρυθμική γυμναστική, το τραμπολίνο και το χάντμπολ. Το 2015 διεξήχθη εκεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου γυναικών, ενώ τώρα το National Indoor Stadium θα «μοιραστεί» τη φιλοξενία του χόκεϊ επί πάγου των Χειμερινών Ολυμπιακών με το Wukesong Sports Centre.

Wukesong Sports Centre
Εκδηλώσεις/Αγωνίσματα: Χόκεϊ επί πάγου
Αφού φιλοξένησε το τουρνουά μπάσκετ στους Ολυμπιακούς του 2008, το Wukesong Sports Centre έχει χρησιμοποιηθεί από τότε ως γήπεδο πολλαπλών χρήσεων. Με χωρητικότητα 18.000 θεατών, θα χρησιμεύσει ως η κύρια κλειστή εγκατάσταση για το χόκεϊ επί πάγου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, παράλληλα με το National Indoor Stadium.

National Speed Skating Oval
Εκδηλώσεις/Αγωνίσματα: Πατινάζ ταχύτητας
Το National Speed Skating Oval είναι η μοναδική νέα εγκατάσταση που χτίστηκε στο Olympic Green του Πεκίνου (σ.σ. το Ολυμπιακό Πάρκο που κατασκευάστηκε ενόψει των Αγώνων του 2008) για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Το στάδιο χτίστηκε στη θέση του Olympic Green Hockey Field, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για το χόκεϊ επί χόρτου, και του Olympic Green Archery Field, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τα αγωνίσματα της τοξοβολίας στους Ολυμπιακούς του 2008. Το National Speed Skating Oval, το οποίο φέρει το προσωνύμιο “The Ice Ribbon”, θα φιλοξενήσει τα αγωνίσματα του πατινάζ ταχύτητας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Capital Indoor Stadium
Εκδηλώσεις/Αγωνίσματα: Πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα, Καλλιτεχνικό πατινάζ
Αφού… στέγασε το τουρνουά βόλεϊ στους Θερινούς Ολυμπιακούς του 2008, το Capital Indoor Stadium θα φιλοξενήσει τα αγωνίσματα του καλλιτεχνικού πατινάζ και του πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Το στάδιο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1968, έχει φιλοξενήσει αρκετά σημαντικά αθλητικά γεγονότα, καθώς και έναν από τους πρώτους αγώνες NBA στην Κίνα, το 2004.

Big Air Shougang
Εκδηλώσεις/Αγωνίσματα: Big Air ελεύθερου σκι, Big Air χιονοσανίδας
Αναμφισβήτητα η πλέον ξεχωριστή εγκατάσταση των Χειμερινών Ολυμπιακών του 2022 είναι το Big Air Shougang που κατασκευάστηκε στη θέση ενός παλιού χαλυβουργείου, με φόντο τέσσερις βιομηχανικούς πύργους ψύξης. Είναι η πρώτη μόνιμη εγκατάσταση στον κόσμο για το Big Air και θα φιλοξενήσει τα αγωνίσματα του Big Air σε ελεύθερο σκι και χιονοσανίδα στους Αγώνες. Μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, η εγκατάσταση θα χρησιμοποιηθεί για διάφορους αγώνες και προπόνηση αθλητών, καθώς και για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Beijing Olympic Village
Το Χειμερινό Ολυμπιακό Χωριό για τη ζώνη του Πεκίνου ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2021 και θα φιλοξενήσει κυρίως αθλητές που αγωνίζονται στα αθλήματα του πάγου στους Αγώνες του 2022. Οι εγκαταστάσεις του Χωριού περιλαμβάνουν 2.300 κρεβάτια για αθλητές και στελέχη που μετέχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Μετά την ολοκλήρωση των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, το Χωριό θα γίνει δημόσια κατοικία ανοιχτή προς ενοικίαση.

ΖΩΝΗ ΓΙΑΝΚΙΝΓΚ
Ευρισκόμενο 75 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κέντρου της πόλης του Πεκίνου, το Γιανκίνγκ είναι ένα ορεινό προάστιο της πρωτεύουσας της Κίνας γεμάτο με ιαματικές πηγές, εθνικά πάρκα, θέρετρα σκι και το τμήμα Badaling του Σινικού Τείχους. Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Γιανκίνγκ θα φιλοξενήσουν τα αγωνίσματα του αλπικού σκι, καθώς και τα αθλήματα ολίσθησης: μπόμπσλεϊ (ή έλκηθρο), λουτζ και σκέλετον.

National Sliding Centre
Εκδηλώσεις/Αγωνίσματα: Μπόμπσλεϊ, Σκέλετον, Λουτζ
Το National Sliding Centre στο Γιανκίνγκ είναι η πρώτη πίστα ολίσθησης στην Κίνα και μόλις η τρίτη στην Ασία. Το κέντρο προσφέρει χωρητικότητα 2.000 θεατών, καθώς και μια επιπλέον χωρητικότητα για 8.000 όρθιους. Μετά την ολοκλήρωση των Χειμερινών Ολυμπιακών, το κέντρο θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία διεθνών αγώνων, καθώς και ως προπονητική εγκατάσταση για την εθνική ομάδα της Κίνας.

National Alpine Ski Centre
Εκδηλώσεις/Αγωνίσματα: Αλπικό σκι/ Παραολυμπιακό Αλπικό σκι (Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες)
Ευρισκόμενο στην ορεινή περιοχή Σιαοχαϊτούο στο βορειοδυτικό Γιανκίνγκ, το National Alpine Ski Centre αποτελείται από επτά πίστες, με τη μεγαλύτερη κατακόρυφη πτώση να φτάνει τα 900 μέτρα. Η εγκατάσταση, η οποία θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για διεθνείς αγώνες και προπόνηση αθλητών μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, έχει χωρητικότητα 5.000 καθήμενων και 3.500 ορθίων θεατών.

Yanqing Olympic Village
Το Χειμερινό Ολυμπιακό Χωριό του Γιανκίνγκ έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των ορεινών χωριών στη βόρεια Κίνα, αναδεικνύοντας την κινεζική κουλτούρα και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την ιδέα σχεδιασμού με επίκεντρο τον αθλητή. Το Χωριό θα φιλοξενήσει 1.430 αθλητές και στελέχη ομάδων στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

ΖΩΝΗ ΖΑΝΓΚΤΖΙΑΚΟΥ
Το Ζανγκτζιάκου είναι ένας δημοφιλής κινεζικός προορισμός για σκι που βρίσκεται περίπου 180 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Πεκίνου. Η υψηλής ταχύτητας σιδηροδρομική γραμμή intercity Πεκίνο-Ζανγκτζιάκου θα μεταφέρει τους επισκέπτες μεταξύ και των τριών συμπλεγμάτων για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς σε μόλις μια ώρα. Οι εγκαταστάσεις του Ζανγκτζιάκου θα φιλοξενήσουν την πλειονότητα των αγωνισμάτων σκι και χιονοσανίδας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερου σκι, σκι δρόμων αντοχής, άλματος με σκι, βόρειου σύνθετου και διάθλου.

National Biathlon Centre
Εκδηλώσεις/Αγωνίσματα: Δίαθλο / Παραολυμπιακό Δίαθλο & Παραολυμπιακό Σκι δρόμων αντοχής (Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες)
Το National Biathlon Centre, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Ζανγκτζιάκου, στην επαρχία Χεμπέι της βόρειας Κίνας, θα φιλοξενήσει τα αγωνίσματα του διάθλου. Μετά τους αγώνες, το κέντρο θα χρησιμοποιηθεί από την εθνική ομάδα της Κίνας για προπόνηση, καθώς και ως τουριστικό θέρετρο.

National Ski Jumping Centre
Εκδηλώσεις/Αγωνίσματα: Άλμα με σκι, Βόρειο σύνθετο (άλμα με σκι)
Το National Ski Jumping Centre θα φιλοξενήσει τα αγωνίσματα του άλματος με σκι και το άλμα με σκι στο βόρειο σύνθετο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του άλματος με σκι μοιάζει με ένα παραδοσιακό σκήπτρο ruyi (ένα κινέζικο φυλακτό), εξ ου και το προσωνύμιο “Snow Ruyi” για την εγκατάσταση. Μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, το “Snow Ruyi” θα χρησιμοποιηθεί από την εθνική ομάδα της Κίνας για προπόνηση, καθώς και ως τουριστικό θέρετρο.

National Cross-Country Centre
Εκδηλώσεις/Αγωνίσματα: Σκι δρόμων αντοχής, Βόρειο σύνθετο (σκι δρόμων αντοχής)
Το νέο National Cross-Country Centre θα φιλοξενήσει αγωνίσματα του σκι δρόμων αντοχής και του βόρειου σύνθετου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Μετά τους Αγώνες, η περιοχή θα ξαναχτιστεί σε πάρκο και ανοιχτό κέντρο χειμερινών σπορ, για να φιλοξενεί κάμπινγκ, αθλήματα και εκδηλώσεις.

Genting Snow Park
Εκδηλώσεις/Αγωνίσματα: Ελεύθερο σκι, Χιονοσανίδα / Παραολυμπιακή χιονοσανίδα (Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες)
Το Genting Snow Park είναι ένα υπάρχον χιονοδρομικό θέρετρο και θα είναι το «σπίτι» των αγωνισμάτων του ελεύθερου σκι και της χιονοσανίδας (εκτός από το Big Air) στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022. Το πάρκο θα έχει δύο ξεχωριστές εγκαταστάσεις, το Park A για το ελεύθερο σκι και το Park B για τη χιονοσανίδα, με κάθε μια εξ αυτών να έχει χωρητικότητα 7.500 θεατών. Τα πάρκα θα διαθέτουν έξι πίστες συνολικά: halfpipe, slopestyle, ski/snowboard cross, παράλληλο γιγαντιαίο σλάλομ, moguls και aerials.

Zhangjiakou Olympic Village
Το Ολυμπιακό Χωριό στο Ζανγκτζιάκου θα φιλοξενήσει 2.640 αθλητές και στελέχη ομάδων στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών. Θα μετατραπεί σε επιχειρηματικό συγκρότημα μετά την ολοκλήρωση των Αγώνων.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy