Η Αγγλία και οι άλλοι πέντε οικοδεσπότες που έπαιξαν σε τελικό Euro

Η Αγγλία ετοιμάζεται να κοντραριστεί με την Ιταλία στο Wembley και το sport-fm.gr θυμάται τι έκαναν οι προηγούμενοι πέντε διοργανωτές που έφτασαν μέχρι τον τελικό μέσα στο σπίτι τους

Μετά από μεγάλη προσπάθεια, τύχη και αρκετές σκληρές μάχες, Ιταλία και Αγγλία κατάφεραν να φτάσουν στον μεγάλο τελικό του Euro «σκουάντρα ατζούρα» να μετρά μια κατάκτηση το μακρινό 1968 και δύο χαμένες ευκαιρίες (2000, 2012), όμως τα «Τρία Λιοντάρια» θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση, αφού όχι μόνο δεν έχουν φτάσει ποτέ στην κορυφή αλλά ούτε καν αγωνίστηκαν ποτέ σε τελικό!

Φυσικά, το γεγονός ότι το αποψινό παιχνίδι θα γίνει μέσα στο σπίτι τους, το Wembley, αναμφισβήτητα τους δίνει ένα αβαντάζ, με τους οπαδούς τους να αποτελούν μια έξτρα ώθηση στο σύνολο του Σάουθγκεϊτ, που παρόλα αυτά θα έχει και λίγο άγχος παραπάνω. Βάση των όσον έχουν γίνει από το 1960 έως σήμερα, πέντε φορές οι διοργανώτριες χώρες βρέθηκαν στον τελικό, φτάνοντας τις τρεις πρώτες στην κατάκτηση. Μέχρι το 1984 είχε χτιστεί μια εξαιρετική παράδοση, όμως Ελλάδα και Γαλλία φρόντισαν να ισορροπήσουν κάπως την κατάσταση.

ΙΣΠΑΝΙΑ 1964 (Οι «Φούριας Ρόχας» μέσα στο σπίτι τους)

Η αλήθεια είναι ότι η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος δεν είχε καμία σχάση τότε με σήμερα. Η πιο κραυγαλέα διαφορά είναι το 1964 στα γήπεδα της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης συμμετείχαν μόλις τέσσερις ομάδες! Πιο συγκεκριμένα, η διοργανώτρια Ισπανίααπέκλεισε στα ημιτελικά την Ουγγαρία μετά από παράταση (2-1), ενώ η νικήτρια του 1960 Σοβιετική Ένωση, ξεπέρασε ευκολότερα το εμπόδιο της Δανίας (3-0). Στον τελικό του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» έγινε μεγάλη μάχη, με τους οικοδεσπότες να φτάνουν στη νίκη χάρη στο γκολ του Μαρσελίνο στο 84, διαμορφώνοντας έτσι το τελικό 2-1!

ΙΤΑΛΙΑ 1968 (Η «σκουάντρα ατζούρα» το σήκωσε στη Ρώμη)

Τέσσερα χρόνια μετά, η Ιταλία αναλαμβάνει να διοργανώσει και πάλι με τέσσερις το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με τις Ρώμη, Νάπολι και Φλωρεντία να φιλοξενούν τα παιχνίδια. Για να περάσουν οι γηπεδούχοι στον τελικό… επιστρατεύτηκε το στρίψιμο του νομίσματος, αφού η κανονική διάρκεια κόντρα στην Σοβιετική Ένωση ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ! Στον άλλο ημιτελικό η Γιουγκοσλαβία με γκολ 86’ εξασφάλισε την παρουσία της στην τελική δυάδα, εκεί όπου μετά το αρχικό 1-1 του τελικού, το ματς επαναλήφθηκε. Στις 10 Ιουνίου Ιταλία και Γιουγκοσλαβία βρέθηκαν ξανά αντιμέτωπες στη Ρώμη, όπου η «σκουάντρα ατζούρα» το σήκωσε (2-0)!

ΓΑΛΛΙΑ 1984 (Το Παρίσι παρέμεινε “τρικολόρ”)

Σε σχέση με τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις σε Ισπανία και Ιταλία, αυτή του 1984 ήταν σαφώς δυσκολότερη για την Γαλλία, αφού οι ομάδες είχαν αυξηθεί σε οκτώ. Μπορεί οι «τρικολόρ» να πέρασαν… αέρα τον όμιλο με 3/3, ωστόσο στον ημιτελικό χρειάστηκε το γκολ του Πλατινί στο 119’ για να τους στείλει στον τελικό. Εκεί, η Ισπανία παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων, αλλά για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η Γαλλία πραγματικά δεν παιζόταν, με τον Πλατινί να κάνει ξανά «όργια» στο Παρίσι.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 2004 (Το «πειρατικό» άλωσε την Λισαβόνα)

Ό,τι και να πούμε για αυτό το Euro θα είναι λίγο. Μιλάμε για την μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το σύνολο του Ότο Ρεχάγκελ με μεγάλη δόση τύχης και εξαιρετική τακτική προσέγγιση εμφανίστηκε από το πουθενά και πραγματικά «κούφανε» όλο τον πλανήτη που ούτε καν σκεφτόταν ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει στην κορυφή. Το όλο σκηνικό έγινε ακόμα πιο σπουδαίο αφού οι Πορτογάλοι την… πάτησαν μέσα στην έδρα τους και έγιναν η πρώτη ομάδα που της συνέβη!

ΓΑΛΛΙΑ 2016 (Ο Έντερ «σκότωσε» τους Γάλλους)

12 ολόκληρα χρόνια μετά το σοκ στο Ντα Λούζ, οι Πορτογάλοι κατάφεραν να πάρουν το αίμα τους πίσω και να εξιλεωθούν. Τι και αν είχαν τρεις ισοπαλίες στον όμιλο και προκρίθηκαν στους «16» οριακά; Τι και αν είδαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο να αποχωρεί μόλις στα πρώτα λεπτά του τελικού με τη Γαλλία; Η αρμάδα του… δικού μας Φερνάντο Σάντος, έβαλε τα γυαλιά στους οικοδεσπότες με τον «άγνωστο» μέχρι τότε Έντερ στην παράταση! Ευτυχώς για τους Γάλλους, δύο χρόνια αργότερα έφτασαν στην κορυφή του κόσμου και ουσιαστικά έδιωξαν από πάνω τους το στίγμα των χαμένων.

sport-fm.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy