Η “τιμωρία” του Απόλλωνα

Θα κάνουν ή δεν θα κάνουν pasillo στην Ομόνοια οι ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα

Η Ομόνοια είναι από την περασμένη Τρίτη(4/5) πρωταθλήτρια Κύπρου, αφού ο Απόλλωνας δεν κατάφερε να διεκδικήσει τον τίτλο την ερχόμενη Δευτέρα στο μεταξύ τους παιχνίδι.

Η κίνηση σεβασμού και αναγνώρισης από τον αντίπαλο στον πρωταθλητή, είναι το λεγόμενο pasillio, δηλαδή στα ελληνικά ο λεγόμενος διάδρομος ο οποίος σχηματίζουν οι αντίπαλοι χειροκροτώντας για να περάσουν από μέσα οι νικητές και κερδισμένοι. Οι ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα θα πρέπει να σταθούν κατά την είσοδο των ποδοσφαιριστών της Ομόνοιας και έτσι να δείξουν τον σεβασμό τους στον αντίπαλο.

Για να δούμε αν θα γίνει από τον Απόλλωνα και γιατί όχι;

Ποια είναι όμως η ιστορία του pasillo και πότε ξεκίνησε;

Το El Pasillo είναι ένας ισπανικός όρος ποδοσφαίρου ως τιμή στον καλύτερο. Μια παραδοσιακή κίνηση από ομάδες που αναγνωρίζουν τους πρωταθλητές. Αυτή η παράδοση του «pasillo» γεννήθηκε το 1970. Εκείνη τη χρονιά, η Ατλέτικο Μαδρίτης κέρδισε τον τίτλο στο ισπανικό πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική με έναν πόντο διαφορά από την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

 

Αμέσως μετά, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στον 16ο γύρο του Ισπανικού Κυπέλλου, αφού εκείνη την εποχή, το Copa Del Rey διεξαγόταν μετά το τέλος του πρωταθλήματος. Τότε, ο σύλλογος των Βάσκων αποφάσισε να τιμήσει τους πρωταθλητές χαιρετώντας τους κορυφαίους της χώρας με ένα «pasillo». Αυτό έγινε στις 17 Μαΐου 1970 στο στάδιο «Βιθέντε Καλντερόν» και από τότε επαναλαμβάνεται αμετάβλητα κάθε χρόνο.

Το El Pasillo είναι ένα σημάδι σεβασμού και η λέξη pasillo σημαίνει στα ελληνικά διάδρομος, γι΄αυτό και τον σχηματίζουν οι ποδοσφαιριστές. Ο… ανθρώπινος διάδρομος συνηθίζεται να γίνεται την επόμενη αγωνιστική από τη μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Το έθιμο αναφέρει πως στην αρχή του παιχνιδιού, οι αντίπαλοι παίκτες στέκονται σε δύο λωρίδες δίπλα στην είσοδο του γηπέδου, σχηματίζοντας μια σήραγγα-διάδρομο, έτσι ώστε η ομάδα που κέρδισε το πρωτάθλημα να περάσει, ενώ δέχεται χειροκροτήματα.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy