Σε μια περίοδο που ο κόσμος υφίσταται άλλου είδους περιορισμούς, δεν είναι η ώρα για περαιτέρω συνέπειες

Μισθοί και λειτουργικές δαπάνες είναι τα μόνο έξοδα που μπορεί να καλύψει το κράτος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, μέσω δωδεκατημορίων. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους στο ένα δωδέκατο των περσινών δαπανών του, με τη Βουλή να εγκρίνει ανά μήνα τις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις του κράτους έναντι των πολιτών και έναντι τρίτων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Έτσι για τη συνέχεια κι όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας μπορεί απευθείας να καλύψει τους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους, όπως μεταξύ άλλων, οι δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια, υδατοπρομήθεια, ιατρικές προμήθειες, τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, φάρμακα, καύσιμα κι αναλώσιμα κρατικής μηχανής.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΔΩΔΕΚΑΤΗΜΟΡΙΩΝ

Κάλυψη εξόδων από Πάγιο Ταμείο:

– Μισθοί δημοσίων υπαλλήλων

– Λειτουργικές δαπάνες

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΡΑΤΟΥΣ

– Ηλεκτρική ενέργεια

– Υδατοπρομήθεια

– Ιατρικές προμήθειες

– Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες

– Φάρμακα

-Καύσιμα

– Αναλώσιμα κρατικής μηχανής

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο μεταξύ, τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα πρέπει να ξεκινήσουν την προσπάθεια τροποποίησης του προϋπολογισμού, ώστε να μπορεί για τη συνέχεια να τεθεί προς έγκριση από το Νομοθετικό Σώμα.

Σύμφωνα, πάντως, με την Υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, αν η Βουλή μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού, δεν εγκρίνει δωδεκατημόρια για τον Ιανουάριο, είναι δυνατές μόνο οι προβλεπόμενες από το άρθρο 166 του Συντάγματος, πληρωμές και πάλι από το Πάγιο Ταμείο, όπως είναι οι συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις πρώην βουλευτών και αξιωματούχων, η αντιμισθία του ΠτΔ, των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Γενικού Εισαγγελέα, του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του Γενικού Ελεγκτή και του βοηθού Γενικού Ελεγκτή.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΒΑΣΕΙ ΆΡΘΡΟΥ 166 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

– Συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων

– Συντάξεις πρώην βουλευτών και αξιωματούχων

– Αντιμισθία ΠτΔ, δικαστών

Ανωτάτου, Γενικού Εισαγγελέα,

Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα,

Γενικού Ελεγκτή και βοηθού Γενικού Ελεγκτή.

Ουσιαστικά σε αυτή την περίπτωση το κράτος παραλύει, από τη στιγμή που δεν μπορούν να καταβληθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ούτε και να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες, ενώ θα ανασταλούν οι αναπτυξιακές δαπάνες και δεν θα καταβληθεί η κρατική χορηγία στους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο οποίος υπογραμμίζει πως το Σύνταγμα κι ο νομοθέτης του δεν προέβλεψαν σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το κράτος να μείνει χωρίς προϋπολογισμό.

«Εδώ μιλούμε για τον προϋπολογισμό του κράτους, δηλαδή, δεν υπάρχει κράτος χωρίς τον προϋπολογισμό του κράτους, δεν ξέρω πως πιο σαφώς μπορώ να το διατυπώσω, αλλά δεν υπάρχει σενάριο στο οποίο συνεχίζει να υπάρχει κράτος, χωρίς να έχει προϋπολογισμό για να λειτουργεί, δεν λειτουργεί το κράτος χωρίς λεφτά», ανέφερε ο κ. Αιμιλιανίδης.

Κι αυτό, όπως εξήγησε, με την έννοια ότι το κράτος εναποθέτει την ευθύνη στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία να καταλήξουν σε ένα προϋπολογισμό, ο οποίος να ψηφιστεί.

«Αυτό συνεπάγεται ότι υπάρχει άμεσο συνταγματικό καθήκον της κυβέρνησης και της Βουλής ώστε να μεριμνήσουν όπως το συντομότερο δυνατόν ο προϋπολογισμός, έστω με τροποποιήσεις να ψηφιστεί».

Σε μια περίοδο, υπέδειξε, που ο κόσμος υφίσταται άλλου είδους περιορισμούς, δεν είναι η ώρα για περαιτέρω συνέπειες.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy