Ανησυχίες και αγωνία για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τα χθεσινά κρούσματα

Έντονη ανησυχία προκάλεσε ο εντοπισμός τεσσάρων θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού σε σχολεία στην Αραδίππου, Πάφο και επαρχία Λευκωσίας.

Μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε ότι τα δυο κρούσματα αφορούν τον μαθητικό πληθυσμό Λυκείου στην Αραδίππου. Άλλο ένα περιστατικό εντοπίστηκε μεταξύ του προσωπικού Νηπιαγωγείου στην Πάφο και το τέταρτο αφορά μέλος του βοηθητικού προσωπικού σε Λύκειο στην περιφέρεια Λευκωσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει ήδη προχωρήσει στην προβλεπόμενη διαδικασία, η οποία ακολουθείται σε περιπτώσεις όπου εντοπίζονται θετικά αποτελέσματα στους διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό αναφέρει και τα δυο Λύκεια θα απολυμανθούν και θα γίνουν όλες οι άλλες εργασίες που προβλέπονται από τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας. Τα δύο σχολεία θα επαναλειτουργήσουν, αφού γίνει πρώτα η απολύμανση.

Μετά την είδηση ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από γονείς. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Sigmalive, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, δήλωσε ότι η εξέλιξη, Επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχε εκφράσει η Οργάνωση, προσθέτοντας ότι αναμένει από τα αρμόδια υπουργεία να προβούν σε κάθε διαδικασία και ενέργεια που προνοούν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, αφού ανέφερε ότι η Πέμπτη είναι Πολύ κοντά, πρόσθεσε ότι είναι για αυτό το λόγο που η οργάνωση εξέφρασε την θέση ότι τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα στα σχολεία Δεν επιδέχονται εκπτώσεων. Δεν πρέπει, τόνισε, να υπάρχουν εκπτώσεις σε θέματα υγείας και ασφάλειας των παιδιών.

Οι Οργανωμένοι Γονείς σε ανακοίνωσή τους εισηγούνται μεταξύ άλλων «όπως τα σχολεία στα οποία έχουν εντοπιστεί κρούσματα, είτε ανάμεσα στους μαθητές είτε ανάμεσα στο προσωπικό, πέρα από την αυστηρή τήρηση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου και τις απολυμάνσεις, να παραμείνουν κλειστά μέχρι την ημερομηνία λήξης μαθημάτων και να συνεχιστεί η παροχή στήριξης των τελειόφοιτων μέσω της τηλεκπαίδευσης». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η ίδια πολιτική θα πρέπει να ισχύσει σε περίπτωση που εμφανιστούν άλλα κρούσματα σε Λύκειο ή Τεχνική Σχολή.

Από την άλλη ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ξεκαθάρισε ότι η εξέλιξη αυτή δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς για άνοιγμα των σχολείων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο μετάδοσης του Ιού στα σχολεία, διευκρίνισε ότι τα δύο από τα τέσσερα κρούσματα Δεν είχαν έρθει σε επαφή με τα παιδιά. Ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα, θα αρθούν οι περιορισμοί και τα παιδιά δεν θα πάνε μόνο σχολείο, αλλά επίσης στα πάρκα, στις παραλίες και γενικά θα υπάρχουν συναθροίσεις μέχρι δέκα ατόμων. Οι μαθητές, τόνισε, θα πρέπει να εξοικειωθούν με τα μέτρα.

Την ίδια στιγμή  έκανε αναφορά στις είκοσι χιλιάδες διαγνωστικούς ελέγχους, οι οποίοι, τόνισε, απαιτούνται από τους επιστήμονες. Σε άλλες δηλώσεις, ο κ. Προδρόμου ξεκαθάρισε ότι αν ένας μαθητής νοσήσει κατά την διάρκεια των Παγκυπρίων Εξετάσεων, δεν πρόκειται να χάσει τις εξετάσεις, αλλά θα εξεταστεί απομονωμένος.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy