Καταργείται η χειραψία στην Κύπρο

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειες μας από εδώ και πέρα λόγω της πανδημίας έστειλε κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ο Δρ. Μάριος Λοΐζου.

«Η χειραψία σαν πράξη πιθανόν να χρειαστεί να καταργηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά τα όσα ανέφερε:

«Έχουμε μιλήσει ξανά για την ατομική ευθύνη. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Αυτό δεν θα μας το εξασφαλίσει κανένα τεστ και κανένας έλεγχος. Μόνο η αυστηρή τήρηση αυτών που λέμε καθημερινά. Να κρατάμε αποστάσεις, να πλένουμε τα χέρια, να μην ακουμπάμε το πρόσωπο.

Οι 20-30-40 χιλιάδες τεστ που μπορούμε να κάνουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα θα καλύψουν ένα μόνο μέρος του πληθυσμού. Ανεξάρτητα του αριθμού των θετικών που θα βρεθούν, πάλι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν θα έχει ελεγχθεί. Μέχρι να εξαφανιστεί ο ιός σχεδόν οριστικά, πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα αυτονόητα. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι η μικρή Κύπρος, σε αναλογία πληθυσμού, έχει κάνει πολύ περισσότερα τεστ από τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η πανδημία αυτή πιθανόν να αλλάξει δραστικά συνήθειες αιώνα. Η χειραψία σαν πράξη πιθανόν να χρειαστεί να καταργηθεί. Μια συνήθεια που για αιώνες σφράγιζε συμφωνίες, φιλίες ανθρώπων, θεωρείται σήμερα ένας από τους καλύτερους συμμάχους του θανατηφόρου ιού. Ίσως να πρέπει να μάθουμε να ζούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κρατώντας αποστάσεις. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας κάνει να πάψουμε να συμμεριζόμαστε τον δίπλα μας, τους φίλους μας και αυτούς που έχουν ανάγκη. Δεν χρειάζεται να είμαστε δίπλα σωματικά για να συνεχίσουμε να είμαστε άνθρωποι.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε πιθανότατα ξεπεράσει την κορυφή της καμπύλης. Από την άλλη όμως ξέρουμε ότι ενώ η νόσος στην αρχική φάση επιταχύνει πολύ γρήγορα, στην φάση της επιβράδυνσης, επιβραδύνει αργά. Έχουμε λοιπόν χρόνο μπροστά μας, χρειάζεται υπομονή και να συνεχίσουμε την προσπάθεια».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy