Ζέτα Αιμιλιανίδου: Θέλουμε να πληρώσουμε τέλος του μήνα, σκέψεις για περαιτέρω παροχές

Αύριο πιθανόν το υπουργείο Εργασίας να αναρτήσει τις αιτήσεις για την παραχώρηση της ειδικής άδειας στους εργαζόμενους γονείς, οι οποίοι παραμένουν στο σπίτι για να φροντίζουν τα παιδιά τους, λόγω του κλεισίματος των σχολείων από την πανδημία του κορωνοϊού. Την ειδική άδεια μπορεί να τη λάβει ένας από τους δύο γονείς για διάστημα ενός μηνός. Θα παραχωρείται σε γονέα με μηναίο μισθό μέχρι €2.500 (ακάθαρτα). Μετά τις αιτήσεις για την ειδική άδεια, θα αναρτηθούν οι αιτήσεις για την παραχώρηση του ειδικού επιδόματος ασθενείας για όσους βρίσκονται σε καραντίνα ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και απέχουν από την εργασία τους. 

Η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε συνέντευξή της στον «Φ» ανέφερε πως έχει ολοκληρωθεί και η ετοιμασία των αιτήσεων για την αναστολή των εργασιών των επιχειρήσεων, προσθέτοντας πως τώρα γίνεται και η επεξεργασία των αιτήσεων για τα ανεργιακά επιδόματα. Στόχος της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την υπουργό, είναι να καταβληθούν τα σχετικά επιδόματα μέχρι τέλος του μήνα, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό το υπουργείο θα καταβάλει στους δικαιούχους προκαταβολές.

Παράλληλα, η κ. Αιμιλιανίδου αποκάλυψε πως εντός των επόμενων ημερών θα είναι έτοιμο το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των αυτοεργοδοτουμένων. Την ίδια ώρα, ανέφερε πως στα κυβερνητικά σχέδια περιλήφθηκαν ασφαλιστικές δικλίδες. Όπως είπε, όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού λόγω της κατάστασης που επικρατεί δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στα σχέδια. Σημείωσε, επίσης, πως οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στα σχέδια δεν θα μπορούν για διάστημα δώδεκα μηνών να προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, το υπουργείο δεν έχει οποιαδήποτε στοιχεία ότι οι επιχειρήσεις απολύουν εργαζόμενους. Η κ. Αιμιλιανίδου απηύθυνε έκκληση στους εργοδότες να μην προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε απολύσεις προσωπικού. Καταλήγοντας τούς κάλεσε να υποβάλουν αιτήσεις για να ενταχθούν στα σχέδια τα οποία θα συμβάλουν και στην στήριξη των εργαζόμενων.
Γίνονται σκέψεις από πλευράς του υπουργείου Εργασίας για την παραχώρηση επιπλέον παροχών;
Γίνονται σκέψεις για τους αυτοτελώς εργαζόμενους. Προσπαθούμε να βρούμε ένα σχέδιο έτσι ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι οι οποίοι δεν θα έχουν οποιοδήποτε εισόδημα και είναι πρόσωπα τα οποία ουσιαστικά δεν έχουν πολλούς εργοδοτούμενους, όπως είναι για παράδειγμα ένας οδηγός ταξί, μια κομμώτρια, ένας ηθοποιός, ένας καλλιτέχνης -αφού αυτή την στιγμή έχουν ανασταλεί όλα τα θέματα πολιτισμού, γυμναστές, φροντιστές που δούλευαν σε νηπιαγωγεία. Για όλα αυτά τα πρόσωπα σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα σχέδιο για να βοηθήσουμε τους αυτοτελώς εργαζόμενους.
Τι είδους βοήθεια θα παρέχει το κράτος σ’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων;
Μελετούμε όλα τα πιθανά σενάρια. Κάνουμε τις μελέτες μας, πρώτα για να δούμε το κόστος που θα έχουν τα σχέδια και δεύτερο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους αυτοεργοδοτούμενους. Υπολογίζουμε πως τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμο το σχέδιο.
Πότε θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων για τα διάφορα σχέδια τα οποία έχετε εξαγγείλει;
Για να βοηθήσουμε όλους τους πολίτες ο στόχος μας είναι να υποβληθούν όλες οι αιτήσεις ηλεκτρονικά. Αυτό θα βοηθήσει να μην συναθροίζεται πολύς κόσμος και ταυτόχρονα θα συμβάλει στο να ανταποκριθούμε έγκαιρα στις ανάγκες των ανθρώπων που θα μείνουν χωρίς εισοδήματα. Σχεδιάζουμε τις αιτήσεις οι οποίες θα μηχανογραφηθούν. Ελπίζω κάποιες από τις αιτήσεις τη Δευτέρα να είμαστε σε θέση να τις αναρτήσουμε έτσι ώστε αυτές να μπορούν να συμπληρωθούν ηλεκτρονικά. Το υπουργείο θα τις επεξεργαστεί ηλεκτρονικά για να πληρώσουμε έγκαιρα όσα χρειάζονται.
Ποιες αιτήσεις αναμένονται να αναρτηθούν τη Δευτέρα;
Η πρώτη αίτηση που θα αναρτηθεί είναι αυτή που αφορά την ειδική άδεια για τη φροντίδα παιδιών μέχρι 15 ετών. Η δεύτερη αίτηση που θα αναρτηθεί είναι το ειδικό επίδομα ασθενείας για όλους εκείνους που είναι σε καραντίνα ή περιορισμό για 14 μέρες, είτε είναι μέσα στο διάταγμα του υπουργείου υγείας, δηλαδή αυτοί που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και μπορούν να απέχουν από την εργασία τους. Έχουμε ολοκληρώσει την αίτηση για αναστολή των εργασιών των επιχειρήσεων και προχωρούμε με τα ειδικά επιδόματα, τα ανεργιακά κ.λπ. Ελπίζουμε όλα αυτά τα επιδόματα να καταβληθούν τέλος του μήνα. Εάν δεν μπορέσουμε να δώσουμε όλα τα λεφτά θα δώσουμε προκαταβολές.
Ποιοι είναι οι στόχοι των σχεδίων του υπουργείου Εργασίας;
Τα περισσότερα μέτρα του υπουργείου Εργασίας είναι για να στηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες και να δημιουργηθεί ένα δίκτυ προστασίας προς τις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες θα μείνουν χωρίς δουλειά, άρα χωρίς εισοδήματα. Επομένως, στοχεύουμε να ενισχυθούν πρώτον, όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι λόγω των υποχρεωτικών διαταγμάτων του υπουργείου Υγείας θα μείνουν χωρίς εργασία γιατί έπαυσε να λειτουργεί η επιχείρηση και δεν θα έχουν εισοδήματα και θα πρέπει να στηριχθούν. Γι’ αυτό αποφασίσαμε την παροχή ειδικού ανεργιακού επιδόματος. Δεύτερον για εκείνες τις επιχειρήσεις, οι οποίες ουσιαστικά έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 25% εξαιτίας της κατάστασης και θα προχωρούσαν σε πιθανές απολύσεις. Εμείς θέλουμε να τις στηρίξουμε για να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι.
Ποιο μήνυμα  στέλλετε στους εργοδότες και στους εργαζόμενους ;
Κάνω έκκληση προς όλους τους εργοδότες να μην προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε απολύσεις προσωπικού, διότι χρειάζεται να κάνουμε υπομονή για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί αυτή την κατάσταση. Οι εργοδότες θα πρέπει να προσπαθήσουν να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους, γι’ αυτό είναι τα μέτρα μας με τα οποία θα στηρίξουμε όλους αυτούς τους εργαζόμενους.
Να μη γίνουν απολύσεις υπαλλήλων
Υπάρχουν καταγγελίες από συνδικαλιστικές οργανώσεις, πως κάποιες επιχειρήσεις βρίσκουν ως πρόφαση την κατάσταση που επικρατεί και προχωρούν σε απολύσεις.
Δεν έχουμε στοιχεία στο υπουργείο Εργασίας ότι οι επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις.
Εάν όμως κάποιες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε απολύσεις θα μπορούν να συμμετέχουν στα σχέδια;
Οι επιχειρήσεις που θα πράξουν κάτι τέτοιο δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στα σχέδια. Είναι όρος και προϋπόθεση των σχεδίων ότι οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν προβεί σε απολύσεις. Επίσης, δεύτερος όρος που περιλαμβάνεται στα σχέδια προνοεί πως οι επιχειρήσεις μετά που θα ενταχθούν στα σχέδια δεν θα μπορούν για δώδεκα μήνες να απολύσουν οποιονδήποτε, εκτός φυσικά για λόγους πειθαρχικών αδικημάτων των υπαλλήλων.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy