Νεκροί και οι δύο χειριστές του Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστο

Νεκροί, όπως μετέδωσε πρώτο το BBC, είναι και οι δύο πιλότοι του Canadair, που συνετρίβη στον Πλατανιστό Καρύστου. Η είδηση, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, το χειρότερο σενάριο. Όπως μετέδωσε πρώτο το BBC, νεκροί είναι και οι δύο χειριστές του καναντέρ, που συνετρίβη στον Πλατανιστό Καρύστου. Και ο 34χρονος Σμηναγός και ο 27χρονος Ανθυποσμηναγός. Την τραγική είδηση, επικαλούμενο το BBC, μεταδίδει και ο Independent. Λίγη ώρα αργότερα, την τραγική είδηση ήρθε να επιβεβαιώσει με ανακοίνωσή του και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Εξάλλου, λίγο νωρίτερα, ο κ. Παντελής Φραγκούλης, πιλότος και εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων, δήλωσε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ: «Δεν είχαν κανένα περιθώριο ζωής οι πιλότοι μετά την αποκόλληση του πλωτήρα από το αεροσκάφος». «Το αεροσκάφος πέταξε πάρα πολύ χαμηλά, προκειμένου να στοχεύσει ακριβώς στη φωτιά. Το δεξί φτερό προσέκρουσε πάνω σε δέντρα, αποκολλήθηκε ο πλωτήρας, μειώθηκε πάρα πολύ η ταχύτητα του αεροπλάνου, γιατί ήταν πάνω σε στροφή. Δεν είχε την ταχύτητα να σηκωθεί. Από τη στιγμή, που χτύπησε, ήταν σε στροφή και δεν υπήρχε κανένα περιθώριο σωτηρίας του αεροσκάφους και του πληρώματος», πρόσθεσε.

 

Λίγο πριν τις 15:00 σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική, καθώς έγινε γνωστό πως έπεσε καναντέρ στην Κάρυστο, στην περιοχή του Πλατανιστού. Το πυροσβεστικό αεροσκάφος, με χειριστές δύο Έλληνες πιλότους από την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα, συνετρίβη, ενώ επιχειρούσε στο έργο κατάσβεσης στην Κάρυστο.

Ειδικότερα, το καναντέρ, που ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία, έπεσε σε ρεματιά στο χωριό Ποτάμι. Στην περιοχή έσπευσαν στρατιωτικά συνεργεία για να δουν τι ακριβώς έχει συμβεί και σε τι κατάσταση βρίσκεται το πλήρωμα του αεροσκάφους, ενώ ενεργοποιήθηκε το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων. Από το συγκλονιστικό βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΡΤ, φαίνεται το αεροπλάνο να κάνει άφεση νερού, να παίρνει δεξιά στροφή και να χάνει ύψος. Λίγο πριν από τη δεξιά στροφή, φαίνεται να χτυπά σε ένα κλαδί και να χάνει τον πλωτήρα από το δεξί φτερό. Προφανώς πρόκειται περί μηχανικής βλάβης, καθώς το αεροσκάφος χάνει συνεχώς ύψος και δεν μπορεί να ανεβεί πάνω από την χαράδρα.

Μετά την πτώση ξέσπασε αμέσως μία τρομακτική φωτιά. Σημειώνεται ότι τα καναντέρ δεν έχουν σύστημα εκτόξευσης καθισμάτων σε περίπτωση κινδύνου. Το Canadair CL-215, που συνετρίβη, έκανε ρίψεις μαζί με ακόμη ένα Canadair στη συγκεκριμένη εστία φωτιάς, καθώς πάντα οι ρίψεις γίνονται με δύο αεροσκάφη (επιχειρούν σε ζεύγη) και επίσης πάντοτε κάνουν ένα πρώτο πέρασμα πάνω από το σημείο για να εντοπίσουν πού πρέπει να κάνουν τη ρίψη. Το αεροπλάνο, που έπεσε, είχε απογειωθεί από τη Νέα Αγχίαλο Βόλου.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy