Κόλαση φωτιάς στη Ρόδο: Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο από τον απεγκλωβισμό τουριστών!

Εικόνες που κόβουν την ανάσα στη Ρόδο, η οποία καίγεται για 5η ημέρα! Δραματικές στιγμές σε Κιοτάρι και Λάρδο, με χιλιάδες τουρίστες να μεταφέρονται στις παραλίες είτε με τα πόδια είτε με αγροτικά!

Δραματικές είναι οι στιγμές, που ζουν κάτοικοι και τουρίστες στις περιοχές Κιοτάρι και Λάρδος, οι οποίες εκκενώνονται λόγω των πυρκαγιών, που μαίνονται ανεξέλεγκτες. Πάνω από 1.500 τουρίστες έχουν απεγκλωβιστεί μέχρι στιγμής. Πρόκειται για μία πρωτοφανής επιχείρηση διάσωσης στο νησί, με οργανωμένες εκκενώσεις 30.000 ανθρώπων με όλα τα μέσα!

Οι εικόνες και τα βίντεο από τους απεγκλωβισμούς είναι συγκλονιστικά, με τους τουρίστες να περπατούν στους δρόμους με τις αποσκευές τους ανά χείρας, προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Άλλοι τουρίστες κατευθύνονται προς τις παραλίες με αγροτικά οχήματα.

Το λιμενικό έχει μεταφέρει πάνω από 1.000 τουρίστες, ενώ επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη από το Λιμεναρχείο!

Τρεις ξενοδοχειακές μονάδες, που βρίσκονται στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου έχουν παραδοθεί στις φλόγες από την πυρκαγιά, που καίει ανεξέλεγκτη στη Ρόδο για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Παράλληλα, το λιμενικό της Ρόδου προχωρά σε εκκενώσεις διά θαλάσσης από τις παραλίες στη Λάρδο και το Κιοτάρι, ενώ αναμένεται να φτάσει και πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 3 πλωτά του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή Λίνδου-Λάρδου, 1 πλωτό του Λιμενικού, 1 ασθενοφόρο της ακτοφυλακής και ιδιωτικά αεροσκάφη στο λιμάνι της Ρόδου για να συνδράμουν, εφόσον απαιτηθεί, λόγω της πυρκαγιάς. Οι τουρίστες, που αποχώρησαν νωρίτερα από τα ξενοδοχεία, μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερα σημεία πάνω σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων και με τα πόδια προς τις παραλίες, όπως φαίνεται και στα παρακάτω βίντεο.

Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή παρακείμενα σημεία είτε πεζή είτε με τη συμβολή οχημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού, με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά ημερόπλοια και δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.

Αρκετοί εξ αυτών κατευθύνθηκαν προς την παραλία Λάρδου, για τους οποίους είναι σε εξέλιξη επιχείρηση μετακίνησης με πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά προς την παραλία Καλάθου, όπου υπάρχει μονάδα του Στρατού.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από το ΕΚΑΒ αναφέρονται 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Η ανατολική πλευρά του νησιού έχει κοπεί στη μέση και έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε δρόμους.

Ρόδος: Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο από απεγκλωβισμό

Ρόδος: Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο από απεγκλωβισμό

Ρόδος: Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο από απεγκλωβισμό

Ρόδος: Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο από απεγκλωβισμό

 

 

 

Σύντομο ιστορικό

Στις 15:10 η πυρκαγιά έκαιγε στην περιοχή νότια από Λάερμα, όπου προσπαθούσαν να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα (2 Canadair, 2 air Tractors και 2 ελικόπτερα Erickson), ωστόσο η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο.

Επισημαίνεται ότι από τις 12:20 είχε δοθεί με 112 προληπτική απομάκρυνση στα χωριά Λάρδο και Πυλώνα. Ο άνεμος έπνεε βόρειος-βορειοδυτικός με ένταση 7 μποφόρ και μετέφερε τη φωτιά με μεγάλη ταχύτητα και για τον λόγο αυτόν δόθηκε εντολή εκκένωσης 112 σε όσους διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες στις 13:42 από Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.

Μήνυμα από το 112

Νωρίτερα μήνυμα από το 112 ειδοποιούσε τους κατοίκους να εκκενώσουν την κοινότητα Ασκληπειού και την περιοχή Κιοταρίου με κατεύθυνση προς την περιοχή Γεννάδι, ενώ προγενέστερο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους να εκκενώσουν τα χωριά Λάρδο και Πυλώνα.

Η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στη Ρόδο συνεχίζεται στην περιοχή των Λαέρμων και Λάρδου, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Επίσης, λόγω της φωτιάς σε αρκετές περιοχές του νησιού έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

Πυρκαγιά Ρόδος: Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού

Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή λόγω και των ανέμων, που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε σε ενημέρωση ότι η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς το ενεργό μέτωπο μαίνεται στις περιοχές Λάρδος, Λάερμα, Κιοτάρι και εκεί επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Πηγή: skai.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy