“Απειλή για το μέλλον των παικτών” – Ζητά συνάντηση με τον Υπουργό για θέματα στρατού

Ανακοίνωση ΠΑΣΠ

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του, ημερομηνίας 22/05/2023, ο ΠΑ.Σ.Π. γνωστοποίησε στον αρμόδιο Υπουργό ότι το τελευταίο διάστημα έγινε λήπτης αρκετών παραπόνων τόσο από γονείς όσο και από ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.

Αφορμή για τα δικαιολογημένα παράπονα των ποδοσφαιριστών στάθηκε η διαταγή που στάλθηκε στις μονάδες, οι οποίες καλούνται να διακόψουν την παροχή διευκολύνσεων στους εθνοφρουρούς – αθλητές λόγω της ολοκλήρωσης των αγωνιστικών πρωταθλημάτων.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι στην προαναφερθείσα απόφαση γίνεται διάκριση μεταξύ ατομικών και ομαδικών αθλημάτων. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα «με τη λήξη των αγωνιστικών πρωταθλημάτων των ομοσπονδιών του ΚΟΑ, δεν θα χορηγούνται διευκολύνσεις στους αθλητές αλλά μόνο οι χορηγούμενες από τις μονάδες έξοδοι.

Αθλητές ατομικών αθλημάτων, που συνεχίζουν την προετοιμασία τους κατά τη θερινή περίοδο, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση από την ομοσπονδία τους, διά μέσω του ΚΟΑ, θα λαμβάνουν τις προβλεπόμενες διευκολύνσεις. Επίσης, θα παραχωρείται άδεια ή διευκολύνσεις στις περιπτώσεις συμμετοχής σε διεθνείς αγώνες στην Κύπρο και στο εξωτερικό».

Η εν λόγω απόφαση, που περιέχεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του ΚΟΑ και του ΓΕΕΦ, αποτελεί τροχοπέδη για την ανέλιξη των αθλητών, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η απόφαση λήφθηκε εν αγνοία του ΠΑ.Σ.Π., του συνδικαλιστικού οργάνου που αντιπροσωπεύει τους ποδοσφαιριστές.

Η πιο πάνω εξέλιξη δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους αθλητές αφού η επαγγελματική τους σταδιοδρομία είναι ένας συνεχής αγώνας, ενώ το διάστημα της αποχής από τους αγωνιστικούς χώρους είναι κρίσιμο αφού οι ποδοσφαιριστές πρέπει να διατηρηθούν σε καλή αγωνιστική κατάσταση.

Είναι γνωστό στον χώρο του επαγγελματισμού αθλητισμού ότι η «μεταβατική περίοδος» (το χρονικό διάστημα δηλαδή που μεσολαβεί από το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας), είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά γι’ αυτές τις ηλικίες. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές, ιδίως αυτοί που έχουν τα εφόδια για να συνεχίσουν ή να ενταχθούν στις ανδρικές ομάδες, πρέπει να προετοιμαστούν πολύ πιο έντονα. Μελέτες κατέδειξαν τη θεμελιώδη σημασία της «μεταβατικής περιόδου» αφού με τον κατάλληλο και μεθοδικό τρόπο προπόνησης οι ποδοσφαιριστές μπορούν να διατηρήσουν σημαντικούς δείκτες φυσικής κατάστασης και τεχνικής που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν ομαλά στο δύσκολο πρόγραμμα της προετοιμασίας.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η σωστή διαχείριση της «μεταβατικής περιόδου» μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην απόδοση των ποδοσφαιριστών και να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμών.

Η «μεταβατική περίοδος» είναι επίσης πολύ σημαντική όσον αφορά την απώλεια των περιττών κιλών, τη διατροφή, την αποθεραπεία, την αποκατάσταση τραυματισμών και την ενδυνάμωση. Με λίγα λόγια η διατήρηση της καλής υγείας και η σωματική ανάπτυξη δεν εξαρτούνται μόνο κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου αλλά επηρεάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι μηχανές οι οποίες θα σταματήσουν να δουλεύουν με το πάτημα ενός κουμπιού και μετά από έναν μήνα πάλι με το πάτημα ενός κουμπιού θα ξανά ξεκινήσουν να δουλεύουν. Τέτοιες ή παρόμοιες αποφάσεις μας παίρνουν χρόνια πίσω και αποτελούν απειλή για την καριέρα και την ανάπτυξη των αθλητών μας.

Ο ΠΑ.Σ.Π. εκφράζει την αισιοδοξία του για θετική ανταπόκριση του αξιότιμου Υπουργού, με σκοπό να συζητήσουν το προαναφερόμενο θέμα και άλλα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατεύσιμοι αθλητές μας.

Ο ΠΑ.Σ.Π. επιδιώκει να παραθέσει ενώπιον του Υπουργού τις απόψεις του, καθώς επίσης και να στηρίξει τις θέσεις του βάσει μελετών που έγιναν για το φλέγον ζήτημα.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy