Παγκόσμια υπόκλιση στο “μάγο” Πελέ

Ο μεγάλος Πελέ έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη σε ηλικία 82 ετών μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο. Μετά τον Ντιέγκο Μαραντόνα άλλος ένας θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας, με τον κόσμο του αθλήματος και όχι μόνο να τον αποχαιρετά με λόγια συγκίνησης και καθολικής αποδοχής.

Πιο κάτω παραθέτουμε τις αντιδράσεις αθλητών, πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων-φορέων, μετά την τραγική είδηση του θανάτου του Βραζιλιάνου «μάγου της στρογγυλής θεάς», όπως τον αποκαλούσαν.

ΛΟΥΛΑ (Πρόεδρος της Βραζιλίας)
——————————-

«Είχα το προνόμιο που δεν είχαν οι νεότεροι Βραζιλιάνοι: είδα τον Πελέ να παίζει live στο “Pacaembu” και στο “Morumbi”. Να παίζει, όχι. Τον είδα να δίνει παράσταση. Γιατί όταν έπαιρνε την μπάλα έκανε πάντα κάτι ιδιαίτερο, που συχνά κατέληγε σε γκολ.»

ΤΖΑΝΙ ΙΝΦΑΝΤΙΝΟ (Πρόεδρος FIFA)
——————————–

«Πελέ: Αθάνατος – για πάντα μαζί μας»

ΝΤΙΛΜΑ ΡΟΥΣΕΦ (Πρώην πρόεδρος Βραζιλίας)
—————————————-

«Ευχαριστώ, Πελέ! Ευχαριστώ για τα χαμόγελα που προσέφερες. Για τα δάκρυα συγκίνησης. Για τις κραυγές μετά τα γκολ. Σε ευχαριστώ για τη χαρά που έδωσες στον βραζιλιάνικο λαό και στους ανθρώπους όλου του κόσμου.

Κανένας βασιλιάς δεν υπήρξε τόσο αγαπητός. Μεταφέρω στις γυναίκες της Βραζιλίας και στην οικογένειά του την απέραντη θλίψη μου.»

ΝΕΪΜΑΡ (Παρί Σεν Ζερμέν, Εθνική Βραζιλίας)
——————————————

«Πριν τον Πελέ, το «10» ήταν απλώς ένας αριθμός. Διάβασα αυτή τη φράση κάπου, κάποια στιγμή στη ζωή μου. Αλλά αυτή η φράση, η όμορφη φράση, είναι ελλιπής. Θα έλεγα ότι πριν από τον Πελέ, το ποδόσφαιρο ήταν απλώς ένα άθλημα.

Ο Πελέ τα άλλαξε όλα. Μετέτρεψε το ποδόσφαιρο σε τέχνη, σε διασκέδαση. Έδινε φωνή στους φτωχούς, στους μαύρους και κυρίως: Έδωσε όραμα στη Βραζιλία.

Το ποδόσφαιρο και η Βραζιλία έχουν ανεβάσει το status τους χάρη στο Βασιλιά! Έφυγε, αλλά η μαγεία του θα παραμείνει. Ο Πελέ είναι ΑΙΩΝΙΟΣ!!»

ΤΙΑΓΚΟ ΣΙΛΒΑ (Παρί Σεν Ζερμέν, Εθνική Βραζιλίας)
————————————————-

«Αναπαύσου εν ειρήνη “Ρέι” (Βασιλιάς), ο Θεός να ευλογεί όλη την οικογένειά του.»

ΒΡΑΖΙΛΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
———————————-

«Ο Πελέ ήταν κάτι πολύ περισσότερο από τον καλύτερο αθλητή όλων των εποχών. Ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου ήταν ο απόλυτος εκφραστής μιας νικηφόρας Βραζιλίας, ποτέ δεν φοβόταν καμία δυσκολία. Ένα μαύρο, φτωχό αγόρι που γεννήθηκε στο Tres Coracoes, μας έδειξε ότι υπάρχει πάντα ένα νέο μονοπάτι.
Υποσχέθηκε στον πατέρα του ότι θα κερδίσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και μας έφερε τρία, εκτός από το ότι σημείωσε 95 γκολ σε 113 παιχνίδια με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας. Ο Βασιλιάς μας έδωσε μια νέα Βραζιλία και μπορούμε μόνο να τον ευχαριστήσουμε για την κληρονομιά του. Ευχαριστώ, Πελέ».

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΛΕ
—————

Έμπνευση και αγάπη σημάδεψαν το ταξίδι του Βασιλιά Πελέ, ο οποίος έφυγε ειρηνικά από τη ζωή σήμερα. Στο ταξίδι του, ο Έντσον μάγεψε τον κόσμο με την ιδιοφυΐα του στον αθλητισμό, σταμάτησε έναν πόλεμο, έκανε κοινωνικά έργα σε όλο τον κόσμο και διέδωσε αυτό που πίστευε περισσότερο ότι ήταν η θεραπεία για όλα μας τα προβλήματα: την αγάπη.
Το μήνυμά του σήμερα γίνεται κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Αγάπη, αγάπη και αγάπη, για πάντα.»

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ (Παρί Σεν Ζερμέν, Εθνική Αργεντινής)
————————————————

«Αναπαύσου εν ειρήνη, Πελέ.»

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΦΕΡΝΑΝΤΕΣ (Πρόεδρος Αργεντινής)
—————————————–

«Ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία έφυγε από κοντά μας. Θα θυμόμαστε πάντα εκείνα τα χρόνια που ο Πελέ “ζάλισε” τον κόσμο με τις ικανότητές του. Μια μεγάλη αγκαλιά στην οικογένειά του και στον λαό της Βραζιλίας που θα τον έχουν στις καρδιές τους.»

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ (Εθνική Πορτογαλίας)
—————————————-

«Τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όλη τη Βραζιλία, και ιδιαίτερα στην οικογένεια του κ. Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο. Ένα απλό “αντίο” στον αιώνιο Βασιλιά Πελέ δεν θα είναι ποτέ αρκετό για να εκφράσει τον πόνο που “αγκαλιάζει” όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου αυτή τη στιγμή.
Μια έμπνευση για τόσα εκατομμύρια, μια αναφορά του χθες, του σήμερα, του πάντα. Η στοργή που έδειχνε πάντα για μένα ήταν ανταποδοτική σε όλες τις στιγμές που μοιραστήκαμε, ακόμα και εξ αποστάσεως. Δεν θα ξεχαστεί ποτέ και η μνήμη του θα μείνει για πάντα στον καθένα μας, τους λάτρεις του ποδοσφαίρου. Αναπαύσου εν ειρήνη, Βασιλιά Πελέ.»

ΚΙΛΙΑΝ ΜΠΑΠΕ (Παρί Σεν Ζερμέν, Εθνική Γαλλίας)
———————————————-

«Ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου μας άφησε, αλλά η κληρονομιά του δεν θα ξεχαστεί ποτέ. RIP KING…»

ΣΕΡ ΤΖΕΦ ΧΕΡΣΤ (Πρώην Αγγλος διεθνής)
————————————–

«Έχω τόσες πολλές αναμνήσεις από τον Πελέ, χωρίς αμφιβολία τον καλύτερο ποδοσφαιριστή με τον οποίο έπαιξα ποτέ (με τον Μπόμπι Μουρ να είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έπαιξε ποτέ δίπλα μου). Για μένα ο Πελέ παραμένει ο καλύτερος όλων των εποχών και ήμουν περήφανος που ήμουν στο γήπεδο μαζί του. RIP Pele και ευχαριστώ.»

ΓΚΑΡΙ ΛΙΝΕΚΕΡ (Πρώην Άγγλος διεθνής)
————————————

«Ο Πελέ πέθανε. Ο πιο… θεϊκός από τους ποδοσφαιριστές και ο πιο χαρούμενος όλων των ανδρών. Έπαιξε ένα παιχνίδι που μόνο λίγοι εκλεκτοί έχουν πλησιάσει. Τρεις φορές σήκωσε το πιο πολυπόθητο χρυσό τρόπαιο με αυτό το όμορφο κίτρινο πουκάμισο. Μπορεί να μας άφησε, αλλά θα έχει πάντα την ποδοσφαιρική αθανασία. RIP Pele.»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΥΑΛΙΑΣ
——————————–

«Ο Πελέ μας ράγισε τις καρδιές το 1958 όταν πέτυχε το πρώτο του γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Σήμερα οι καρδιές μας είναι πάλι ραγισμένες. Ένας πραγματικός θρύλος του αθλητισμού. Οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Βραζιλίας και την παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια.»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗΣ
————————————

«Με τον θάνατο του Πελέ, ενός θρύλου του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ουρουγουάης καταθέτει την βαθιά της θλίψη προς την ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Βραζιλίας και τον βραζιλιάνικο λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.»

ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ (Μπαρτσελόνα, Εθνική Πολωνίας)
—————————————————

«Αναπαύσου εν ειρήνη Πρωταθλητή. Ο Παράδεισος έχει ένα νέο αστέρι και ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχασε έναν ήρωα.»

ΣΤΕΦΑΝΟ ΝΤΟΜΕΝΙΚΑΛΙ (Διευθύνων Σύμβουλος της Formula 1)
——————————————————-

«Πολύ λυπηρό όταν άκουσα την είδηση ότι ο Πελέ, ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές, έφυγε από τη ζωή. Ήταν ένα λαμπερό φως για τη Βραζιλία και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Η δεξιοτεχνία, το χαμόγελο και η λάμψη του θα ζουν για πάντα. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του αυτή τη θλιβερή στιγμή.»

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ
———————–

«Αναπαύσου εν ειρήνη, Πελέ. Σε ευχαριστούμε για τη χαρά που έφερες στους ποδοσφαιρόφιλους σε όλο τον κόσμο.»

UNESCO
——-

«Είμαστε βαθιά λυπημένοι για τον θάνατο του Πελέ. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στον βραζιλιάνικο λαό και στην ποδοσφαιρική οικογένεια. Ο Πελέ ήταν Πρωταθλητής Αθλητισμού @UNESCO από το 1994 και εργάστηκε ακατάπαυστα για να προωθήσει τον αθλητισμό ως εργαλείο για την ειρήνη. Θα μας λείψει πολύ.»

CONMEBOL (Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής)
——————————————————

«Ήδη ανάβει στον ουρανό το αστέρι του Βασιλιά, το πρώτο 10άρι, ο παίκτης με περισσότερα Παγκόσμια Κύπελλα. Σε ευχαριστούμε που έφερες τη Νότια Αμερική στην κορυφή. Θα μας λειψεις. Θα λάμπεις πάντα στις καρδιές μας. Αιώνια Δόξα στον Βασιλιά.»

ΚΑΣΕΜΙΡΟ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εθνική Βραζιλίας)
—————————————————-

«Αναπαύσου εν ειρήνη, βασιλιά Πελέ. Σε ευχαριστώ για τη δόξα που έδωσες στη Βραζιλία και στο ποδόσφαιρο. Η κληρονομιά σου είναι αιώνια.»

ΟΣΒΑΛΝΤΟ ΑΡΝΤΙΛΕΣ (Πρώην Αργεντινός διεθνής)
———————————————

«Ο Βασιλιάς των Βασιλέων πέθανε. Εξαιρετικός παίκτης. Μοναδικός. Τρεις φορές νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, περισσότερα από 1.000 γκολ. Το είδωλό μου όταν ήταν νέος. Έκανε το ποδόσφαιρο όμορφο παιχνίδι και πραγματικά το ανέβασε σε διεθνές επίπεδο. Ο χρόνος που έπαιξα μαζί του στην «Απόδραση των Έντεκα» ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. RIP Pele.»

ΡΙΒΑΛΝΤΟ (Πρώην Βραζιλιάνος διεθνής)

«Είμαι ευγνώμων στον Θεό που ο Πελέ είναι Βραζιλιάνος. Το ποδόσφαιρό μας είναι γνωστό και σεβαστό παγκοσμίως για όλα όσα έκανε στο γήπεδο και γι΄ αυτό δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Είμαι περήφανος που έπαιξα σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα με το νούμερο 10, το οποίο καθαγίασε ο ίδιος. Βασιλιά Πελέ, η κληρονομιά σου είναι αιώνια. Ο Θεός να ευλογεί και να παρηγορεί τις καρδιές της οικογένειας σου. Αναπαύσου εν ειρήνη, βασιλιά Πελέ.»

ΜΑΡΣΕΛΟ ΡΕΜΠΕΛΟ ΝΤΕ ΣΟΟΥΖΑ (Πρόεδρος Πορτογαλίας)
————————————————-

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θρηνεί τον θάνατο του Πελέ, του εξαιρετικού Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή που μας μάγεψε για δεκαετίες. Ο Πελέ ήταν βασιλιάς του ποδοσφαίρου, σύμβολο της Βραζιλίας, σημάδεψε γενιές και θα μείνει για πάντα στη μνήμη ως ένας από τους σπουδαιότερους στο πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο.
Ο Πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στον βραζιλιάνικο λαό, στην οικογένεια και τους φίλους του Πελέ και σε όλους εκείνους που θρηνούν για το θάνατο ενός θρύλου.

ΡΙΣΑΡΛΙΣΟΝ (Τότεναμ, Εθνική Βραζιλίας)
—————————————

«Σήμερα το ποδόσφαιρο αποχαιρετά το πιο όμορφο κεφάλαιο του. Του ανθρώπους που μάγεψε τον κόσμο κι άλλαξε την ιστορία του παιχνιδιού για πάντα. Θα είσαι πάντα ο καλύτερος γιατί πριν από 60 χρόνια, με όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισες, έκανες ήδη αυτό που ελάχιστοι μπορούν να κάνουν σήμερα.

Ο άνθρωπος που αφιέρωσε το 1000ό του γκολ στα παιδιά και έκανε τη χώρα μας να ανακαλύψει ότι μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα. Είσαι και θα είσαι πάντα ασύγκριτος, Βασιλιά. Είσαι αιώνιος! Σε ευχαριστώ και ο Θεός να σε δεχτεί στην αγκαλιά του.»

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Ισπανία)
———————-

«Η Μπάρτσα λυπάται βαθιά για τον θάνατο του “Ρέι” Πελέ, ενός από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Μαζί του το ποδόσφαιρο έγινε μεγαλύτερο. Αναπαύσου εν ειρήνη.»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy