Γίατι δεν έδωσε πέναλτι στην Καρμιώτισσα – Τι έδωσε ο διαιτητής

Επεξήγηση φάσεων και κανονισμών από το Τμήμα Διαιτησίας της ΚΟΠ (15η αγωνιστική)

Το Τμήμα Διαιτησίας της ΚΟΠ συνεχίζει την ανάλυση και επεξήγηση φάσεων για καλύτερη κατανόηση των αποφάσεων των διαιτητών και του VAR , της εφαρμογής των κανονισμών διαιτησίας και του πρωτοκόλλου του VAR. Να σημειωθεί πως οι φάσεις οι οποίες επεξηγούνται, αφορούν μόνο περιπτώσεις στις οποίες σωστά ή λανθασμένα έγινε ή δεν έγινε παρέμβαση από το VAR σε σχέση με τις αποφάσεις των διαιτητών, βάσει του πρωτοκόλλου του VAR.

*Η επεξήγηση των φάσεων είναι διαθέσιμη και στα αγγλικά, εδώ:  https://www.cfa.com.cy/En/news/45791

Για τη 15η αγωνιστική, αναλύονται οι πιο κάτω φάσεις:

Απόλλων – Δόξα, 29ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Offside / όχι τέρμα
VAR: Επιβεβαίωση / Offside
Επεξήγηση: Ο επιτιθέμενος από τη δεξιά πλευρά ήταν σε θέση Offside όταν έγινε κάτοχος της μπάλας από συμπαίκτη του και πάσαρε την μπάλα σε άλλο επιτιθέμενο, ο οποίος σκόραρε. Ο βοηθός διαιτητής, ακολουθώντας τη διαδικασία, περίμενε πριν σηκώσει τη σημαία και μετά που σημειώθηκε το γκολ, υπέδειξε το Offside.
Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR με την ορθή χρήση της γραμμής και με την χρήση της μεθόδου του τριγωνισμού που παρέχει το λογισμικό. Το VAR επιβεβαίωσε την απόφαση του διαιτητή.

Απόλλων – Δόξα, 56ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Offside / όχι τέρμα
VAR: Επιβεβαίωση / Offside
Επεξήγηση: Ο βοηθός διαιτητής ακολουθώντας τη διαδικασία, περίμενε πριν σηκώσει τη σημαία και μετά που σημειώθηκε το γκολ, υπέδειξε το Offside. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR με την ορθή χρήση της γραμμής και με την χρήση της μεθόδου του τριγωνισμού που παρέχει το λογισμικό. Το VAR επιβεβαίωσε την απόφαση του διαιτητή.

ΑΠΟΕΛ – Ανόρθωση, 9ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Πέναλτι
VAR: Επιβεβαίωση απόφασης.
Επεξήγηση: Ο επιτιθέμενος ποδοσφαιριστής (αριθμός 16) έτρεξε μέσα στη μεγάλη περιοχή έχοντας πλήρη έλεγχο της μπάλας. Ο αμυνόμενος (αριθμός 20) έτρεξε πίσω του και τον κλώτσησε καθαρά με το αριστερό πόδι στο δεξί, βάζοντας του τρικλοποδιά και αυτός ήταν και ο λόγος που ο επιτιθέμενος έπεσε στο έδαφος. Ορθά ο διαιτητής έδωσε πέναλτι. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR το οποίο ορθά επιβεβαίωσε την απόφαση του διαιτητή.
Λόγοι που λήφθηκαν υπόψη για μη παρέμβαση του VAR:
-Ξεκάθαρη τρικλοποδιά από πίσω από τον αντίπαλο.
-Ο επιτιθέμενος είχε πλήρη έλεγχο της μπάλας.
-Η παράβαση έγινε εντός της μεγάλης περιοχής.
VIDEO ΑΠΟΕΛ – ΑΝΟΡΘΩΣΗ 9ο λεπτό

ΑΠΟΕΛ – Ανόρθωση, 66ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Offside / όχι τέρμα
VAR: Επιβεβαίωση / Offside
Επεξήγηση: Ο επιτιθέμενος με τον αριθμό 11 ήταν σε θέση offside την στιγμή που συμπαίκτης του έκανε σουτ προς το τέρμα. Ο αμυνόμενος με τον αριθμό 44 έδιωξε την μπάλα η οποία κόντραρε σε συμπαίκτη του (αριθμός 33) και ο επιτιθέμενος (αριθμός 11) σκόραρε, αποκτώντας πλεονέκτημα από θέση offside. Ο βοηθός διαιτητής ακολουθώντας τη διαδικασία, περίμενε πριν σηκώσει τη σημαία και μετά που σημειώθηκε το γκολ, υπέδειξε το Offside. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR με την ορθή χρήση της γραμμής και με την χρήση της μεθόδου του τριγωνισμού που παρέχει το λογισμικό. Το VAR επιβεβαίωσε την απόφαση του διαιτητή.
VIDEO ΑΠΟΕΛ – ΑΝΟΡΘΩΣΗ 66o λεπτό

ΑΠΟΕΛ – Ανόρθωση, 29ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Γκολ
VAR: Επιβεβαίωση / γκολ
Επεξήγηση: Ο βοηθός διαιτητής, ακολουθώντας τη διαδικασία του VAR, καθυστέρησε να σηκώσει τη σημαία και κατακύρωσε το γκολ σε μια πολύ οριακή φάση, σωστά. . Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR με την ορθή χρήση της γραμμής και με την χρήση της μεθόδου του τριγωνισμού που παρέχει το λογισμικό. Το VAR επιβεβαίωσε την απόφαση του διαιτητή.

Ακρίτας – Νέα Σαλαμίνα, 50ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Να συνεχιστεί ο αγώνας.
VARΠαρέμβαση VAR / OFR – Πέναλτι και κίτρινη κάρτα.
Απόφαση διαιτητή μετά το OFRΠέναλτι και κίτρινη κάρτα.
Επεξήγηση: Ενώ η μπάλα παιζόταν, ο αμυνόμενος μέσα στη μεγάλη περιοχή, καθαρά χρησιμοποιεί αντικανονικά τον αγκώνα του και χτυπά απρόσεκτα τον επιτιθέμενο στο στήθος. Ο διαιτητής δεν αντιλήφθηκε τη φάση επειδή παρακολουθούσε την μπάλα και η παράβαση έγινε πίσω του. Το VAR αντιλήφθηκε τη φάση, βρήκε ξεκάθαρη παράβαση για πέναλτι και ορθά έκανε παρέμβαση. Ορθά μετά που ο διαιτητής είδε τη φάση σε on field review,  έδωσε πέναλτι και κίτρινη κάρτα.
Η παρέμβαση από το VAR έγινε γιατί ο αμυνόμενος έκανε απρόσεκτα παράβαση με τον αγκώνα του μέσα στη μεγάλη περιοχή.
VIDEO ΑΚΡΙΤΑΣ – ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ 50ο λεπτό

Ακρίτας – Νέα Σαλαμίνα, 83ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Να συνεχιστεί ο αγώνας.
VARΠαρέμβαση VAR / OFR – Πέναλτι + offside
Απόφαση διαιτητή μετά το OFRoffside
Επεξήγηση: Επιτιθέμενος που ήταν σε θέση offside μετά που συμπαίκτης του κλώτσησε την μπάλα και αφού κανένας αντίπαλος δεν βρήκε την μπάλα, την κλώτσησε στον αέρα. Αμυνόμενος ποδοσφαιριστής έκανε μια επιπλέον κίνηση με το χέρι του το οποίο βρισκόταν σε αφύσικη θέση και ακούμπησε ξεκάθαρα την μπάλα.  Ο βοηθός διαιτητής δεν αντιλήφθηκε το offside και ο διαιτητής δεν αντιλήφθηκε το χέρι. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR το οποίο εντόπισε παράβαση πέναλτι για χέρι αλλά και offside, πριν από το χέρι. Σωστά έκανε παρέμβαση το VAR και κάλεσε το διαιτητή να δει και τις δύο περιπτώσεις, το πέναλτι και το offside. Ο διαιτητής, μετά που είδε τη φάση, σωστά έδωσε συνέχεια στον αγώνα με έμμεσο λάκτισμα λόγω του offside.
VIDEO ΑΚΡΙΤΑΣ – ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ 83ο λεπτό

Καρμιώτισσα – Πάφος F.C., 55o λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Τέρμα.
VAR: Παρέμβαση VAR / offside
Απόφαση διαιτητή μετά τον έλεγχο από το VAR: Όχι τέρμα / offside
Επεξήγηση: Στο ξεκίνημα της επιθετικής προσπάθειας, ο ποδοσφαιριστής με τον αριθμό 7 της Πάφου πήρε την μπάλα από συμπαίκτη του, ευρισκόμενος σε θέση offside και μετά από τέσσερις πάσες, χωρίς η αντίπαλη ομάδα να αποκτήσει κατοχή της μπάλας, στην ίδια φάση, η Πάφος πέτυχε τέρμα. Ο βοηθός διαιτητής ακολουθώντας τη διαδικασία του VAR, καθυστέρησε να σηκώσει τη σημαία και σε μια πολύ οριακή φάση, υπέδειξε τέρμα. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR με την ορθή χρήση της γραμμής και με την χρήση της μεθόδου του τριγωνισμού που παρέχει το λογισμικό. Σωστά έγινε παρέμβαση από το VAR και μετά από τον έλεγχο της φάσης στο VAR, ο διαιτητής σωστά άλλαξε την απόφαση του.

VIDEO ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ – ΠΑΦΟΣ, 55ο λεπτό

Καρμιώτισσα – Πάφος, 90ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Επιθετικό φάουλ.
VAR: Επιβεβαίωση απόφασης διαιτητή / καμιά παρέμβαση.
Επεξήγηση:  Η Καρμιώτισσα κέρδισε φάουλ. Ο ποδοσφαιριστής της ομάδας με τον αριθμό 9 ήταν σε θέση offside την στιγμή που ο συμπαίκτης του χτύπησε την μπάλα προς το μέρος του. Ο επιτιθέμενος με τον αριθμό 9 θέλει να παίξει την μπάλα και κάνει ξεκάθαρη κίνηση προς την μπάλα, πηδώντας μπροστά από τον αντίπαλο του με τον αριθμό 7. Στη φάση, χτυπά τον αντίπαλο στο πρόσωπο με το σώμα του. Σαν αποτέλεσμα αυτής της επαφής, ο ο αμυνόμενος κάνει κίνηση με τα χέρια του και η μπάλα χτυπά στο χέρι του που ήταν σε αφύσικη θέση. Ο βοηθός διαιτητής δεν αντιλήφθηκε την παράβαση offside του ποδοσφαιριστή με τον αριθμό 9 λόγω παρέμβασης του αντιπάλου (αριθμός 7) αλλά ο διαιτητής υπέδειξε επιθετικό φάουλ, σωστά. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR το οποίο ορθά επιβεβαίωσε την απόφαση του διαιτητή.

VIDEO ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ – ΠΑΦΟΣ 90ο λεπτό

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy