Έκκληση Ινφαντίνο στην G20 για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, απηύθυνε σήμερα (15/11) ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, καλώντας όλες τις πλευρές να χρησιμοποιήσουν το τουρνουά ως θετικό έναυσμα για συνεργασία προς μία επίλυση.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια γεύματος με τους ηγέτες των μεγάλων οικονομιών της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπαλί, στην Ινδονησία, κατά τη διάρκεια της 17ης σύσκεψης κορυφής, ο Τζιάνι Ινφαντίνο είπε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο, η «αυλαία» του οποίου ανοίγει στο Κατάρ την Κυριακή (20/11), προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για ειρήνη, καλώντας τους ηγέτες να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αρχίσει διάλογος, ως πρώτο βήμα για να τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Η έκκλησή μου προς όλους σας, να σκεφτείτε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός για ένα μήνα, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ή τουλάχιστον την εφαρμογή κάποιων ανθρωπιστικών διαδρόμων ή οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανέναρξη του διαλόγου ως πρώτο βήμα προς την ειρήνη» είπε ο Ινφαντίνο, μιλώντας στο φόρουμ της G20, το οποίο αποτελείται από 19 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το ποδόσφαιρο είναι μια δύναμη για το καλό. Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να λύσει τα προβλήματα του κόσμου. Γνωρίζουμε ότι η κύρια εστίασή μας ως αθλητικός οργανισμός είναι και πρέπει να είναι ο αθλητισμός, αλλά, επειδή το ποδόσφαιρο ενώνει τον κόσμο, αυτό το συγκεκριμένο Παγκόσμιο Κύπελλο, με πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπους να το παρακολουθούν, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για μια θετική χειρονομία, για ένα σημάδι ή μήνυμα ελπίδας».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της FIFA αναγνώρισε την τρέχουσα αβεβαιότητα στον κόσμο και αναφέρθηκε στις χώρες που εμπλέκονται στην τρέχουσα σύγκρουση.

«Η Ρωσία φιλοξένησε το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018 (έφτασε μέχρι τα προημιτελικά), αλλά αποκλείστηκε από αυτό το τουρνουά, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, και η Ουκρανία («άγγιξε» την πρόκριση για το Κατάρ, αλλά έχασε από την Ουαλία σε έναν καθοριστικό αγώνα πλέι οφ τον Ιούνιο) διεκδικεί (μαζί με Ισπανία και Πορτογαλία) να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030» είπε ο πρόεδρος της FIFA.

«Ίσως, το τρέχον Παγκόσμιο Κύπελλο, που αρχίζει σε πέντε ημέρες, μπορεί πραγματικά να είναι αυτό το θετικό έναυσμα. Επομένως, η έκκλησή μου, προς όλους σας, είναι να σκεφτείτε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, για ένα μήνα, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ή τουλάχιστον την εφαρμογή ανθρωπιστικών διαδρόμων ή οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανέναρξη του διαλόγου ως ένα πρώτο βήμα προς την ειρήνη. Είστε οι παγκόσμιοι ηγέτες. Έχετε την ικανότητα να επηρεάζετε την πορεία της ιστορίας» συμπλήρωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy